ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικά τεστ στα λιμάνια ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικά τεστ στα λιμάνια ενόψει της επιστροφής των εκδρομέων
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τον σταθερό «καλπασμό» της πανδημίας στη χώρα μας παρακολουθούν από κοντά οι υγειονομικές Aρχές, ενώ η επιστροφή ενός μεγάλου αριθμού εκδρομέων από σήμερα και τις επόμενες ημέρες προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της μεγάλης πιθανότητας μεταφοράς του ιού ανά την επικράτεια. 

Το «κύμα» του κορωνοϊού κινείται παράλληλα με το «κύμα» των εκδρομέων του καλοκαιριού.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, γι' αυτό και το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο στην επόμενη εβδομάδα, όποτε και αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός των εκδρομέων του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα προβληματίζει τις Αρχές η επιστροφή πληθυσμών από τουριστικούς προοριμούς όπου έχει καταγραφεί έντονο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι κάποια νησιά των Κυκλάδων και η Χαλκιδική.

Ο αριθμός 16 των περιοχών που έχουν κριθεί επιδημιολογικά επιβαρυμένες και για τις οποίες έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα δείχνει την έκταση των κρουσμάτων σε πολύ μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες από τη Δευτέρα ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 230 κρούσματα και ήταν η τέταρτη συνεχόμενη μέρα που ανακοινώνονταν πάνω από 200 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Το Σάββατο ανακοινώθηκαν 230 κρούσματα, την Παρασκευή 254, την Πέμπτη 204 και την Τετάρτη 262 (αρνητικό ρεκόρ μέχρι σήμερα από την έναρξη της πανδημίας) ενώ την Τρίτη για μόλις τέσσερα κρούσματα δεν έγραψε τον αριθμό «2» μπροστά ο τριψήφιος αριθμός (είχαν ανακοινωθεί 196).

Τυχαίοι έλεγχοι σε Πειραιά - Ραφήνα

Με δεδομένο αυτό, ειδική δράση πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύνολο Αθηνών στα δύο μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και του Ραφήνας, με εντολή του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, τα οποία εδώ και τρεις μήνες πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον Covid-19 στην Αττική, (πάνω από 3 χιλιάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί) θα βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής και μέχρι τη δύση του ηλίου στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στους ταξιδιώτες.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών, που επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, εθελοντές θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προφύλαξης για τη μη διασπορά της επιδημίας, ενημερώνοντας με λεπτομέρεια τους ταξιδιώτες για τους κινδύνους μετάδοσης του COVID -19 στην κοινότητα. Έμφαση δίνεται για τις περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων και δραστηριοτήτων, που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενδέχεται να έχουν εκθέσει σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου τους πολίτες.

Ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα είναι τυχαιοποιημένος.

Πότε πρέπει να γίνει το τεστ αν φοβάστε ότι κολλήσατε στο πλοίο ή αλλού

Κρίσιμο χαρακτηρίζει το χρονικό διάστημα μετά τη επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος ενώ δίνει σαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να γίνεται το τεστ.

Όπως τόνισε ο καθηγητής την Κυριακή μιλώντας στην ΕΡΤ: «Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες». Προσθέτοντας ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους εξέφρασε τον φόβο ότι «θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ.

Αναφορικά με το πότε είναι το πιο κατάλληλο χρονικό διάστημα για να γίνει το τεστ, ο καθηγητής επεσήμανε πως όσοι θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επώασης σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επώασης μιας εβδομάδας, μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή, καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.

Αυστηρές συστάσεις

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, αυστηρή ήταν η σύσταση, τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, προς όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους να φορούν μάσκα σε όλες τις μετακινήσεις τους

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είχε συστήσει:

«Όποιος επιστρέφει από τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα να φροντίζει να προσέχει. Τι σημαίνει να προσέχει;

Να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να έχει στο σπίτι.

Αν συγκατοικεί με ανθρώπους από τους οποίους δεν μπορεί να πάρει φυσική απόσταση να φοράει μάσκα και τουλάχιστον για μια εβδομάδα -μέχρι που να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν επιστρέφει με τον ιό στα αστικά κέντρα- να προστατεύσουμε αυτούς τους οποίους θέλουμε να φροντίζουμε περισσότερο».