Κορωνοϊός: Προειδοποιήσεις για τοπικά lockdown ακόμη και στην Αθήνα μετά τη μεγάλη διασπορά
Ανανεώθηκε:
Νέες εκκλήσεις αλλά και προειδοποιήσεις απευθύνουν οι ειδικοί, μετά τα σταθερά τριψήφια νούμερα στα κρούσματα του κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα αλλά και τον «πονοκέφαλο» της μεγάλης διασποράς σε πολλές περιφέρειες της χώρας.
Κι ενώ οι υγειονομικές Αρχές της χώρας συνεχίζουν να κρούουν των κώδωνα ότι βρισκόμαστε σε «πόλεμο» o οποίος «δεν πάει καλά» -όπως ανέφερε την Πέμπτη χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σύψας- οι πάνω από 50 νοσηλείες μέσα σε λίγες ώρες αλλά και οι πέντε νέοι νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο, κάθε άλλο παρά εφησυχασμό προκαλούν, εν μέσω Αυγούστου, όπου ο πληθυσμός της χώρας παραδοσιακά μετακινείται λόγω καλοκαιρινών αδειών.
Οι πέντε νέοι νεκροί – δύο εκ των οποίων από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης- αποτέλεσε θλιβερό απολογισμό, που είχε να σημειωθεί αρκετούς μήνες ενώ έντονα προβληματίζει και η σημαντική διασπορά του ιού, μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα τουλάχιστον για τον Αύγουστο, καθώς τα κρούσματα εκτείνονται σε 34 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Ανησυχία για την εξάπλωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι 82 ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής αποτελούν έντονη πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς, δεδομένου μάλιστα ότι σημαντικό ποσοστό των κατοίκων της πρωτεύουσας παραμένει στους καλοκαιρινούς προορισμούς.
Στο λεκανοπέδιο άλλωστε καταγράφηκαν χθες 64 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων για τον Αύγουστο να ανέρχεται στα 514.
Ανησυχητική όμως είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη καθώς σε μόλις 3 νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται περισσότεροι από 100 ασθενείς, αποτελώντας την πιο ηχηρή απόδειξη για την μεγάλη κυκλοφορία ου ιού αλλά και τη μεγάλη επίπτωση που έχει στον πληθυσμό.
Τοπικά lockdown
Μάλιστα, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την Παρασκευή την άποψη πως υπάρχει η πιθανότητα να χαθεί ο έλεγχος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες, επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δεν θα μαζεύεται».
Σύμφωνα με τον κύριο Δερμιτζάκη, το lockdown θα είναι απαραίτητο αφού η απώλεια του ελέγχου θα δημιουργήσει προβλήματα στο σύστημα δημόσιας υγείας αλλά και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.
Όπως είπε, αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να μειωθούν τα κρούσματα σε αριθμούς κάτω των 50 ημερησίως.
Είναι τέτοια η ανησυχία των ειδικών, που όπως είπε ο κύριος Δερμιτζάκης χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, «Εάν συνεχίσουμε έτσι, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα συζητάμε για πολύ μεγαλύτερα θέματα, οικονομικά και κοινωνικά».
Σύψας: Εξετάζεται νέα δέσμη μέτρων
Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε πως ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα φέρει αρνητικές εξελίξεις, αφού παρατηρείται και διασπορά του ιού και σε κλειστές δομές.
Ωστόσο, όπως τόνισε, «ένα γενικό lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα το αποφύγουμε πάση θυσία. Θα πάρουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα πριν φτάσουμε εκεί πέρα».
Βέβαια, όπως υπογράμμισε για να αποφύγουμε το lockdown θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, ενώ η κυβέρνηση ήδη εξετάζει μια νέα δέσμη μέτρων. Ένα από αυτά τα μέτρα σύμφωνα με τον κύριο Σύψα, είναι η επαναφορά των SMS για τις μετακινήσεις.
Όπως είπε «Ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά».
Έκκληση Εξαδάκτυλου: Παιδιά βοηθείστε
Για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα και τους νέους που ταξιδεύουν μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Είναι ένας δύσκολος κάβος που θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε με προσοχή και ασφάλεια», τόνισε.
Όπως είπε καλό θα είναι να κάνουμε τη σκέψη ότι η μη τήρηση των μέτρων φέρνει και οικονομική ζημιά και ζημιά στην υγεία μας.
«Για όποιον δεν ανησυχεί για την υγεία του αλλά για την οικονομία, έχει συμφέρον να τηρήσει τα μέτρα»
Όσον αφορά τους νέους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού είπε ότι «οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες. Είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα. Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε».
Αυτό που συνιστά ο κ. Εξαδάκτυλος είναι να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό».
Επίσης, όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς.