Κορωνοϊός: Σκέψεις για ακύρωση της ΔΕΘ
Ανανεώθηκε:
Προβληματισμό προκαλεί τόσο τους επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) όσο και στην κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και ήδη εγείρονται σοβαρά ερωτήματα τι θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, οπότε και είναι να ανοίξει τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται μεγάλος αριθμός θετικών κρουσμάτων στον Covid 19 στο νομό Θεσσαλονίκης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή διαγνώστηκαν 38 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, βάσει των στοιχείων γεωγραφικής κατανομής που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την πραγματοποίηση της 85ης ΔΕΘ, με φόντο την πανδημία.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα γίνουν από τον πρωθυπουργό ανακοινώσεις ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων για την οικονομία στην 85η ΔΕΘ, ο κ. Πέτσας είπε «κατ΄αρχάς να γίνει η Έκθεση», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι απολύτως βέβαιη η ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης.
«Είμαστε σε μία φάση που παρατηρούμε όλα τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και είμαστε σε θέση να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Το θέμα είναι ότι μέσα στις αρχές του Φθινοπώρου ότι και να γίνει θα δείτε το σχέδιο μας, γιατί δεν μπορεί να κατατεθεί το σχέδιο μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί εσωτερική διαβούλευση», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τζιτζικώστας: Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής η Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έθεσε, την Πέμπτη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Αποφάσισε, επίσης, την επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας και της διαρκούς συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην ΠΚΜ, αλλά και δέσμη 18 μέτρων που ισχύουν από σήμερα για τη θωράκιση της περιοχής
«Μετά τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, θέτουμε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επαναφέρουμε την 24ωρη λειτουργία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία θα τελεί σε καθεστώς διαρκούς συνεδρίασης», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος προήδρευσε σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, παρουσία των έξι Γενικών Διευθυντών, του Εκτελεστικού Γραμματέα και της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ.
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της τήρησης των μέτρων προστασίας, που ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση, αλλά και των μέτρων που λαμβάνει σε τοπικό επίπεδο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα εισηγείται την επιβολή επιπλέον μέτρων, ειδικά τοπικού χαρακτήρα, όπου προκύπτει ανάγκη».
«Είχα προειδοποιήσει ότι οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην γκρεμίσουμε όσα με κόπο και θυσίες χτίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Δυστυχώς, ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα μάς αναγκάζουν να λάβουμε νέα μέτρα», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας πως στις υπηρεσίες της Περιφέρειας επανέρχονται όλα τα μέτρα προστασίας, που είχαν ανακοινωθεί στην έναρξη της πανδημίας.
«Δε θα διακινδυνεύσουμε τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και των συμπολιτών μας. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να κλείσουμε την πόρτα στον κορονοϊό, να περιορίσουμε τη διασπορά του και παράλληλα να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία και το βέλτιστο δυνατό επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες μας», σημείωσε ο περιφερειάρχης.
Ζήτησε δε «υπευθυνότητα και σύνεση από όλους» και πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας- αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή.
«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, θα το αποδείξουμε και πάλι. Όχι πανικός, όχι όμως και εφησυχασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα που τίθενται άμεσα σε ισχύ με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας είναι: εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ηλεκτρονικό τρόπο και με φυσική παρουσία των πολιτών μόνο κατόπιν ραντεβού, τοποθέτηση προστατευτικών χωρισμάτων από Plexy Glass, όπου δεν υπάρχουν, σε θυρίδες εξυπηρέτησης κοινού, τοποθέτηση σήμανσης και ειδικών αυτοκόλλητων που θα καταδεικνύουν τις αποστάσεις ασφαλείας, που πρέπει να τηρούνται από εργαζόμενους και πολίτες στις υπηρεσίες, προσδιορισμό του αριθμού επισκεπτών που εισέρχονται στους χώρους των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε αριθμό ανάλογο του χώρου εργασίας.
Επίσης, τα μέτρα προβλέπουν πως με ευθύνη των προϊσταμένων των Υπηρεσιών θα τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των πολιτών και των εργαζομένων σε κάθε χώρο γραφείου.
Στη δέσμη των μέτρων περιλαμβάνονται ακόμη: παράταση όλων των προθεσμιών, που έχουν οριστεί αποκλειστικά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έως 31-08-2020, ενεργοποίηση τηλεφωνικού αριθμού για κάθε Γενική Διεύθυνση και σε κάθε μία από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες, για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο και τις διαδικασίες εξυπηρέτησης, προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και παράταση της δυνατότητας υποβολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποδοχής από πλευράς υπηρεσιών, όλων των αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τα οποία απαιτείται η κατάθεσή τους από τους πολίτες, προκειμένου να μη χρειάζεται να προσέρχονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.