ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν τα Τέμπη με τα πόδια

Πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν τα Τέμπη με τα πόδια
EUROKINISSI

Αποφασισμένοι να φτάσουν στα σύνορα είναι οι πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούν αυτή την ώρα να περάσουν τα Τέμπη με τα πόδια. Περίπου 100 άτομα, άντρες, γυναίκες και παιδιά προσπέρασαν τους αστυνομικούς και έχουν διανύσει ήδη δύο χιλιόμετρα στο στενό πέρασμα της κοιλάδας.

Αυτή την ώρα τους έχει σταματήσει η αστυνομία, η οποία έχει φράξει το δρόμο και οι πρόσφυγες έχουν καθίσει στο οδόστρωμα, περιμένοντας να συνεχίσουν την πορεία τους.

Αστυνομικός διευθυντής της Λάρισας, ενημέρωσε πως στο σημείο θα πάνε τα λεωφορεία για να λυθεί το πρόβλημα, και να συνεχίσουν οι πρόσφυγες για τον προορισμό τους, την Ειδομένη. Ο δρόμος, ο οποίος νωρίτερα είχε κοπεί λόγω της διέλευσης των προσφύγων, δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Νωρίτερα, οι αστυνομικοί προσπάθησαν δύο φορές να τους σταματήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Όμως υπάρχει σχέδιο να τους σταματήσουν παρακάτω. Η κλούβα της αστυνομίας και περιπολικά αστυνομία τους ακολουθούν από πίσω.

Διαβατά: Έριξαν το φράχτη οι πρόσφυγες

Νεαροί πρόσφυγες άνοιξαν το φράχτη και έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών. "Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

“Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια”, είπε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, στο ‘Πρακτορείο 104,9 FM’.

“Απ' ό,τι μου είπαν ο συνταγματάρχης και ο κ. Παπαθεμελής σήμερα το πρωί ήταν 2.100 άτομα. Τώρα, πόσοι έχουν φύγει δεν μπορώ να σας πω. Έχουν πάει προς τα πάνω, φεύγουν στα σύνορα. Δεν περιμένουν να έρθουν λεωφορεία να τους πάρουν”, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: “Οι νέοι φεύγουν γιατί είναι νέοι. Οι οικογένειες όμως μένουν”.

“Όσοι βρίσκονται στο κέντρο δεν είναι υπό κράτηση, όσο και αν προσπαθούν οι υπεύθυνοι του κέντρου να τους κρατήσουν εκεί”, ανέφερε στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής.

Εγκλωβισμένοι και στο Βόλο οι πρόσφυγες

Στο μεταξύ, το αδιαχώρητο επικράτησε για τρίτη συνεχή νύχτα στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων κοντά στη Σούρπη του Αλμυρού, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 550 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία.

Οι πρόσφυγες βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής, ενώ, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο δήμος Αλμυρού, η Μητρόπολη Δημητριάδος και εθελοντικές οργανώσεις, πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.

Ο δήμος Αλμυρού διέθεσε υλικά για 700 μερίδες φαγητού για την τροφοδοσία των προσφύγων, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση, αφού δεν είχε ενημερωθεί από κανέναν για να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες.

Όπως υποστήριξε, ο δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας, ενώ κατηγόρησε τους εμπλεκόμενους για μεγάλη προχειρότητα στη διαχείριση του θέματος.

Συνολικά στο ΣΕΑ Αλμυρού βρίσκονται 13 ακινητοποιημένα λεωφορεία. Χθες το απόγευμα έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία συγκέντρωσε επίσης τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.