ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή για τον κορωνοϊό: Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι υγειονομικές Αρχές της χώρας αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο μετά από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να… επιστρέφει χθες, Τρίτη, στις τηλεοπτικές οθόνες και να προχωρά σε σειρά συστάσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Παρότι σε αυτή τη φάση το σύστημα Υγείας δεν φαίνεται να δέχεται σε πρώτη φάση ασφυκτική πίεση, τα 120 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες αναδεικνύουν την ανάγκη ανακοπής της εξάπλωσης πριν φθάσουμε στο «δεύτερο κύμα».

Και πού οφείλεται αυτή η νέα αύξηση;

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, οι λόγοι είναι οι εξής:

• Η αύξηση της κινητικότητας στην Ελλάδα -κάτι που παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες
• Αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (όπως για παράδειγμα σε μπαρ ή γάμους)
• Η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων. Την περίοδο του lockdown οι έλεγχοι ήταν λιγότεροι ενώ τώρα φαίνεται πως πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε και την ανάγκη να πέσει ο δείκτης R κάτω από το 0.

Και αυτό γιατί ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 1, κάτι που σημαίνει πως κάθε κρούσμα δίνει και ένα ακόμη. Αντίθετα όταν το R βρίσκεται στο 0 αυτό δείχνει ότι η πανδημία αρχίζει και εξαφανίζεται.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε δε, πως η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει και επανέλαβε τη σύσταση για χρήση μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Μάλιστα, υπενθύμισε πως η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ασπίδα.

«Υπάρχει ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Ένα σημαντικό μέρος των κρουσμάτων που παρατηρούνται, είναι ασυμπτωματικά. Από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού. Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας. Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1,ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις»», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ευπαθείς ομάδες, ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ είπε εμφατικά πως «θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ευλαβικά».

Εξάλλου, σημείωσε πως «υπάρχει φόβος αύξησης των νοσηλειών στα νοσοκομεία», αν και όπως είπε, το σύστημα Υγείας δεν δέχεται σφοδρές πιέσεις στην παρούσα χρονική στιγμή.

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για γάμους, εξωτερικά σύνορα και κέντρα διασκέδασης

Κορωνοϊός: Το μήνυμα του Νίκου Χαρδαλιά προς τους νέους

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση μάσκας

Κορωνοϊός: 13 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα σε γάμο στην Αλεξανδρούπολη

ΕΟΔΥ: 121 νέα κρούσματα - Στους 209 οι νεκροί

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.

Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, τα 1.325 (27,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.403 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,

- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,

- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,

- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,

- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,

- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,

- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,

- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,

- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,

- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,

- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης