ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Κορωνοϊός: Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στους επιστήμονες η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα.

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εξετάζει να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους από ό,τι προβλέπεται τώρα.

Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι σε ετοιμότητα για να δεχτεί και να «εισακούσει» την εισήγηση των επιστημόνων για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παραπάνω χώρους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας τόνισε ότι «τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους».

Ο κ. Πέτσας έδωσε και μερικά παραδείγματα κλειστών χώρων όπου ενδεχομένως να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όπως τα εμπορικά κέντρα και οι εκκλησίες «όπου βλέπουμε και εκεί να υπάρχει συγχρωτισμός».

Μέχρι τώρα έχουν απαγορευτεί τα πανηγύρια και η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ τόσο για εργαζόμενους όσο και για καταναλωτές, ενώ έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 24 έως και τις 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 2.816 έλεγχοι στην Ελλάδα, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ σε 220 και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας καταστημάτων, συνολικά 90 ημερών.

«Ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανησυχίας φαίνεται να αποτελεί και η δημοσίευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Facebook.

«Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι».

«Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες» συμπλήρωσε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, συνοδεύοντάς τη με ένα βίντεο.

Σε επαγρύπνηση για την άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική

Άνοδο σημειώνουν τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αττική, καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 77 νέα περιστατικά, σε σύνολο 231 κρουσμάτων -την ίδια περίοδο- σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αποφευχθεί η εκτός ελέγχου εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς τον Ιούλιο η μέχρι στιγμής διασπορά του ιού παρατηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παρά το καθησυχαστικό -για την ώρα- γεγονός ότι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ παραμένει χαμηλός και υπό έλεγχο, η κυβέρνηση διαμηνύει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δεδομένου των μετακινήσεων λόγω καλοκαιρινών διακοπών.

35 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Τα εννέα εισαγόμενα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 35 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.227, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Τα 1.184 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.118 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 9 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 66 (32.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:

τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.