Σε συναγερμό η Ευρώπη μετά την αύξηση των κρουσμάτων – Τι ανησυχεί την Ελλάδα
Ανανεώθηκε:
Αντιμέτωπη με τον υπαρκτό κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού βρίσκεται πλέον όλη η Ευρώπη καθώς πολλές είναι οι χώρες που εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση στα κρούσματά τους.
Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ισπανία θεωρείται ως η πλέον ανησυχητική αναγκάζοντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Νορβηγία και η Βρετανία να επιβάλλουν αιφνιδιαστικά υποχρεωτική καραντίνα 10 και 14 ημερών αντίστοιχα στους πολίτες που εισέρχονται στο έδαφός τους έχοντας ταξιδέψει στην μεσογειακή αυτή χώρα.
Στη χώρα αυτή το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας όπου οι Αρχές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν και να απομονώσουν τις νέες εστίες.
Στη Βαρκελώνη τα κλαμπ υφίστανται νέο lockdown δύο εβδομάδων ενώ τα μπαρ υποχρεώνονται να κλείνουν τα μεσάνυχτα. Το μερικό lockdown άλλωστε που έχει ήδη επιβληθεί στην περιφέρεια Σεγριά επηρεάζει 200.000 κατοίκους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ισπανία ήταν από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο κατά το πρώτο κύμα κορωνοϊού μετρώντας πάνω από 28.000 νεκρούς, τους περισσότερους στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.
Σε συναγερμό όμως έχει τεθεί και η Γαλλία, όπου τα τελευταία 24ωρα τα ημερήσια κρούσματα υπερβαίνουν τα 1.000 αναγκάζοντας τις υγειονομικές αρχές της χώρας να ανακοινώνουν τη διάθεση περισσότερων δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση τεστ κορωνοϊού προκειμένου να συγκρατηθεί η διάδοση του ιού.
Αύξηση κρουσμάτων, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χώρες, εντοπίζεται και στην Ιταλία καθώς τα τελευταία 24ωρα τα περιστατικά μόλυνσης υπερβαίνουν σταθερά τα 250. Χθες ανακοινώθηκαν 275 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, καθώς και 5 νέοι θάνατοι ενώ στις 23 Ιουλίου τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300.
H ανοδική τάση στα κρούσματα ανάγκασε τις Αρχές της γειτονικής χώρας να ανακοινώσουν πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Ως πρώτη πληγείσα χώρα από την πανδημία στην Ευρώπη, η Ιταλία πλήρωσε μεγάλο ανθρώπινο τίμημα, με περισσότερους από 35.000 θανάτους και περισσότερες από 242.000 κρούσματα κορωνοϊού.
«Βράζουν τα βαλκάνια»
Κι ενώ χώρες όπως η Αυστρία και το Βέλγιο ανακοινώνουν νέα ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων με αποτέλεσμα να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αναγκάζοντας χώρες όπως η Ελλάδα, να απαγορεύουν την είσοδο ταξιδιωτών από αυτές στο έδαφός τους χωρίς την επίδειξη αρνητικού τεστ.
Ρουμανία και Σερβία κατέγραψαν χθες ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (1.112 και 426 αντίστοιχα) ενώ εκατοντάδες νέα κρούσματα ανακοινώνουν καθημερινά οι Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία.
Ανησυχία στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει χαμηλός (31 νέα κρούσματα χθες, 26 την Παρασκευή, 33 την Πέμπτη), οι Αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση υπό τον φόβο νέου κύματος και με δεδομένη τη χαλάρωση λόγω των αδειών του καλοκαιριού.
Ιδιαίτερα ανησυχούν τους επιστήμονες τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Φαίνεται ότι συνολικά ελέγχουμε την κατάσταση όσον αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα. Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα», σημείωσε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους και της τήρησης των ενδεδειγμένων αποστάσεων.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή ένας ακόμη άνθρωπος κατέληξε από κορωνοϊό στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία σε 202.