ΕΛΛΑΔΑ

Περικοπή εφάπαξ μέχρι και 35%, με έγγραφο Κατρούγκαλου

Περικοπή εφάπαξ μέχρι και 35%, με έγγραφο Κατρούγκαλου

Με έγγραφο του υπουργού Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο ζητείται από τα Ταμεία Προνοίας Δημοσίου, ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού τομέα να εκπονηθούν αναλογιστικές μελέτες, ανοίγει ο δρόμος για νέες περικοπές εφάπαξ που φτάνουν μέχρι και 35%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στο εμπιστευτικό έγγραφο με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλείται το άρθρο 71 παρ. 3 το7 νόμου 2084/92 και ζητά από τα Ταμεία να μετρήσουν τις οφειλές από καθυστερημένα εφάπαξ προκειμένου να υπολογίσουν το νέο ύψος της παροχής για όσους έχουν αποχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2013. Σύμφωνα με την εφημερίδα τρία είναι τα πιθανά σενάρια:

Πρώτον, το τμήμα της παροχής για δικαιώματα ως το 2013 να υπολογίζεται σύμφωνα με τις περικοπές που ισχύουν και το τμήμα της παροχής για το 2014 και μετά να υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών και με τις αποδόσεις του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Με αυτό το σενάριο, όσοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά θα πάρουν ένα εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που ήδη εφαρμόζονται και για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά θα πάρουν την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι όλο το εφάπαξ θα υπολογίζεται με συσσώρευση εισφορών και μόνο με τις αποδόσεις της ΤτΕ. Σε αυτή την περίπτωση οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες καθώς θα καταργηθεί ο υπολογισμός βάσει μισθού και το εφάπαξ θα καταβάλλεται μόνο με την έντοκη απόδοση των εισφορών του ασφαλισμένου.

Το τρίτο και πιο σκληρό σενάριο από όλα προβλέπει για το τμήμα του εφάπαξ ως το 2013 υπολογισμό βάσει νέου ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους ασφαλισμένους για όλα τα έτη και το υπόλοιπο ποσό από το 2014 και μετά με βάση τη συσσώρευση των εισφορών με τις αποδόσεις της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τα σενάρια από 70% του μέσου όρου αποδοχών σήμερα, το εφάπαξ μπορεί να πέσει και κάτω από το 50%, δηλαδή από 39.000 στα 26.500 ευρώ για όσους έχουν 35ετία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ