ΕΛΛΑΔΑ

Ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα εμβόλια ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας - Οι αποφάσεις για το φάρμακο

Ξεχωριστό προϋπολογισμό για τα εμβόλια ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας - Οι αποφάσεις για το φάρμακο
Υπουργείο Υγείας

Σε παρεμβάσεις προχωρά η κυβέρνηση στον τομέα του φαρμάκου, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, παρουσία των συναρμόδιων Υπουργών και των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τους βασικούς στόχους και τις άμεσες παρεμβάσεις οι οποίες συνθέτουν μια ανθρωποκεντρική φαρμακευτική πολιτική με αναπτυξιακό πρόσημο, όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας. Κύρια σημεία της είναι η μείωση του clawback μέσω διαρθρωτικών μέτρων, εξεύρεσης κονδυλίων για την κάλυψη των ανασφάλιστων και δημιουργίας ξεχωριστού προϋπολογισμού για την πρόληψη.

Επίσης, θα αυξηθεί το ποσό συμψηφισμού επενδυτικών δαπανών με το clawback. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων, ούτε πώς θα διαμορφωθούν οι νέοι προϋπολογισμοί του φαρμάκου μετά τις παρεμβάσεις.

Στη σύσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και οι εκπρόσωποι των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, Ολύμπιος Παπαδημητρίου (πρόεδρος ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας (γενικός διευθυντής ΣΦΕΕ), Θεόδωρος Τρύφων (πρόεδρος ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος (αντιπρόεδρος ΠΕΦ), Agata Jakoncic (πρόεδρος PIF), Γιώργος Τουσίμης (αντιπρόεδρος PIF) και Δημήτρης Γιαννακόπουλος (πρόεδρος ΣΑΦΕΕ).

ypyg2

\

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης θέτει τους εξής στόχους και προτεραιότητες:

  • Την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε φαρμακευτική φροντίδα όλων των πολιτών, που θα οδηγεί σε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
  • Την αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, δίνοντας έμφαση στην αξία της παρέμβασης (value based healthcare).
  • Τη μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών μέτρων.
  • Τη δημιουργία ενός φιλικού, βιώσιμου και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη φαρμακευτική βιομηχανία, που θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.
  • Την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής φαρμάκων.
  • Σύγχρονα συστήματα καθορισμού τιμών και αποζημίωσης φαρμάκων – Διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Στη σύσκεψη ανακοινώθηκαν επίσης οι κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν:

  • Στην εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.
  • Στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.
  • Στη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, που θα αφορά δαπάνες πρόληψης (εμβόλια).
  • Στη διείσδυση γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων στην αγορά.
  • Στην επίσπευση και διεύρυνση των διαπραγματεύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.
  • Στην αύξηση του ποσού συμψηφισμού δαπανών έρευνας και ανάπτυξης με τοclawback.
  • Στην εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη της δαπάνης των ανασφάλιστων πολιτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις παραπάνω κυβερνητικές αποφάσεις, επείγοντα χαρακτήρα έχουν η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα εμβόλια και η εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, όπως συχνά τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Η δαπάνη των εμβολίων για το 2019 ήταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή των ανασφάλιστων στα 290 εκατ. ευρώ. Η ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης από αυτά τα ποσά μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του clawback. Επίσης, ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα εμβόλια, εφόσον ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού οι οποίες θα είναι αυξημένες για το επόμενο φθινόπωρο – χειμώνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι απαραίτητος για μια πολιτική πρόληψης που θα εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες, σε μια χρονική στιγμή που ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προμήθεια κρίσιμων υλικών και σκευασμάτων είναι στο «κόκκινο».