Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα – Στο «στόχαστρο» τα Βαλκάνια
Περισσότερα είναι πλέον τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση.
Oι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» για τα εισαγόμενα κρούσματα, καθώς τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν νέα σε ελληνικά νησιά.
Ειδικότερα, τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Εύβοια, πέντε στη Θάσο, ένα στην Κέρκυρα και ένα στη Νάξο. Παράλληλα, δύο τουρίστες στην Καβάλα διαγνώστηκαν θετικοί.
Έτσι, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα όσον αφορά στη διαχείριση των εισαγόμενων καθώς και για το περιστατικό με ζευγάρι στην Αιδηψό, το οποίο διαγνώστηκε θετικό στον ιό.
Ο ΕΟΔΥ από την πλευρά του έχει εντείνει τους ελέγχους την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να γίνονται χιλιάδες τεστ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, όσοι τουρίστες περνούν τα σύνορα από τον Προμαχώνα, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δειγματοληπτικό τεστ.
Σημειώνεται ότι, την Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 24 νέα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Ο ΕΟΔΥ προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες για τον περιορισμό τους, μεταφέροντας και τους 24 ασθενείς σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα
Η περιοχή της Ξάνθης εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.
Την Τετάρτη καταγράφηκε μόλις ένα κρούσμα, το οποίο προστέθηκε στα περίπου 200 που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο μήνα.
Πλέον στο στόχαστρο των ειδικών βρίσκεται και Εύβοια -και συγκεκριμένα η Αιδηψός- καθώς ένα ζευγάρι Σέρβων τουριστών διαγνώστηκε θετικό και μπήκε σε οικειοθελή καραντίνα μαζί με όλο το γκρουπ που είχε έρθει μαζί στην Ελλάδα.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κρούσματα εντοπίζονται και σε Αττική, Καρδίτσα, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Έβρο, Πιερία και Κοζάνη.
Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων
Καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα δεν αποτελούν απειλή προς το παρόν, η κυβέρνηση συνεχίζει τη χαλάρωση των μέτρων.
Τα μέτρα που αλλάζουν είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, καθώς και η χρήση μάσκας σε εμπορικά κέντρα.
Η απόφαση για τους «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού COVID-19» ισχύει από τις 7 Ιουλίου ως και τις 12 Ιουλίου.
Η μάσκα στα εμπορικά κέντρα παραμένει υποχρεωτική για τους υπαλλήλους. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως υποχρεωτική είναι και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εντός των οχημάτων και των συρμών, για το προσωπικό και τους επιβάτες.
Με την ίδια ΚΥΑ καταργείται πλέον ο περιορισμός που είχε τεθεί σε ισχύ για τον αριθμό των ατόμων που επιτρεπόταν να κάτσει στο ίδιο τραπέζι σε εστιατόρια, δηλαδή καταργείται το όριο των έξι ατόμων.
Ωστόσο, διατηρείται ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.
Επιπλέον, σε όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό.
Τεστ και καραντίνα για τους Βέλγους τουρίστες που επιστρέφουν στη χώρα τους
Οι βελγικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη λίστα με «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες.
Οι «πράσινες» χώρες, στις οποίες ανήκουν η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Κροατία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Σλοβενία, χαρακτηρίζονται ασφαλείς.
Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκαταλέγονται στις «πορτοκαλί» χώρες, κάτι που σημαίνει πως όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές, θα τους ζητείται να υποβάλλονται σε τεστ και θα μπαίνουν σε καραντίνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σχετικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην «πορτοκαλί» λίστα, χθες υπήρξε επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σήμερα αναμένεται εκ νέου επαφή των δύο πλευρών με τη χώρα να διαμηνύει ότι η λίστα δεν είναι οριστική και πως μέσα στις επόμενες ώρες θα γίνει η επικαιροποίησή της.
Πέτσας: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε - Ο κίνδυνος είναι στο εσωτερικό
Με αναφορά στα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη, ενώ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα χερσαία σύνορα.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών», γιατί όπως είπε, «ο κορωνοϊός είναι εδώ».
«Παρακολουθούνε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως αν χρειαστεί θα κλείσουν τα χερσαία σύνορα με συγκεκριμένες χώρες όπως συνέβη και με τη Σερβία
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. «Θα είναι πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, δήλωσε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι βαριά.
Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις της πανδημίας και εάν χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης.