ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων - Δεκάδες τα εισαγόμενα

INTIME

Συνολικά 43 είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της Ελλάδας. Παράλληλα, ακόμη μία ασθενής εξέπνευσε, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 193. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.562, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.

Η πλειονότητα (20) των εισαγόμενων κρουσμάτων αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Εκ του συνόλου 852 (23.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1936 (54.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ένδεκα είναι οι ασθενείς που οσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 120 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μία γυναίκα 83 ετών, που νοσηλευόταν στο «Σωτηρία» άφησε σήμερα την τελευταία της πνοή. Να σημειωθεί πως ο θάνατος της τελευταίας ασθενούς έγινε γνωστός λίγο πριν από τις 18:00 και δεν συμπεριελήφθη στον σημερινό απολογισμό των θυμάτων, με την έκθεση να κάνει λόγο για 192 νεκρούς. Το 61 (31.8%) εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 340328 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5716 (1.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 34225 (10.1%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 62 (0.2%) θετικά στον κορωνοϊό.

Οι νέες ΝΟΤΑΜ

Έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου ισχύει η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, σύμφωνα με τη Notam που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη γείτονα χώρα. Επίσης, αρχίζουν ξανά, από τις 15 Ιουλίου, οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΥΠΑ, απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και είσοδος στη χώρα μας Σέρβων τουριστών. Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς Σερβία, ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις και απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Αναθεώρηση Notam για τη Βρετανία

Όσον αφορά στις πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο, αναθεωρήθηκε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία και η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, ισχύει πλέον έως την Τρίτη 14 Ιουλίου και ώρα 23:59, έτσι όλες οι πτήσεις προς και από τα ελληνικά αεροδρόμια από τα αντίστοιχα βρετανικά επιτρέπονται από τις 15 Ιουλίου 2020 χωρίς περιορισμούς. Για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή πτήσεων, δηλαδή έως 14/7/20 υπάρχουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Επιτρέπονται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών, μελών της οικογενείας τους και κατόχων άδειας κατοικίας στην χώρα μας που εγκρίθηκαν από το υπ. Εξωτερικών.

Αλλαγές στην υποχρεωτική συμπλήρωση του PLF από τις 9 Ιουλίου

Από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η ΥΠΑ ενημερώνει ότι η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα θα πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν το check in και όχι 48 ώρες που ισχύει έως τις 8 /7/2020. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς συμπληρώνεται το παραπάνω ηλεκτρονικό έντυπο, καθώς και για το QR CODE του κάθε επιβάτη.

Τεστ COVID-19 στους επιβάτες διεθνών πτήσεων προβλέπεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης