ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλαγές φέρνει στη δόμηση κατοικιών ο νέος οικοδομικός κανονισμός

Τι αλλαγές φέρνει στη δόμηση κατοικιών ο νέος οικοδομικός κανονισμός
Photo by Oleksii Khodakivskiy on Unsplash

Πολλές αλλαγές αναμένεται να έρθουν στον νέο οικοδομικό κανονισμό, τροποποιώντας και στην πράξη τα έως τώρα δεδομένα στις οικοδομές.

Θέματα όπως ο ημιυπαίθριος, το ακάλυπτο οικόπεδο αλλά και ο συντελεστής μιας περιοχής θα επιλυθούν μέσω του χωροταξικού νομοσχεδίου αφού εδώ και χρόνια, δημιουργούσαν προβλήματα στον τεχνικό κόσμο και τους ιδιοκτήτες.

Ο νόμος 4067/2012, όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», έχει αρκετές «ασάφειες» που ως αποτέλεσμα είχαν ποικίλες διατάξεις να… μεταφράζονται διαφορετικά από πολεοδομίες και μηχανικούς.

«Στις διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκουμε να καταστήσουμε σαφές θέματα που τέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου οι εργασίες να προχωρούν γρήγορα και ορθά ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Συντελεστής

Ένα ζήτημα που αντιμετώπιζε ο τεχνικός κόσμος και αναμένεται τώρα να λυθεί είναι ο καθορισμός του τι προσμετράται και τι όχι στον συντελεστή.

«Μια οικοδομή όταν είναι να χτιστεί έχει δυνατότητες τετραγωνικών από τον εκάστοτε πολεοδομικό κανονισμό της περιοχής. Το πώς υλοποιούνται αυτά και τι γίνεται όταν πάει η μελέτη που έχει συντάξει ο μηχανικός στην Πολεοδομία θα αποσαφηνίζεται τώρα. Για παράδειγμα, τι χρεώνεται στο συντελεστή, θα είναι δηλαδή ο διάδρομος, το κλιμακοστάσιο, ο υπόγειος όροφος, όλα αυτά εξηγούνται αναλυτικά στο χωροταξικό νομοσχέδιο», διευκρινίζουν από το ΥΠΕΝ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Τι επιλύεται

Το κεφάλαιο του ΝΟΚ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Τι είναι ο ορισμός ακάλυπτου οικοπέδου.
  • Τι είναι ημιυπαίθριος ανοιχτός ή κλειστός.
  • Πώς νοείται η έννοια του παταριού.
  • Ποια είναι η όψη του κτιρίου.
  • Πώς ορίζονται ακριβώς οι πεζόδρομοι.
  • Πώς οι πέργκολες, τα στέγαστρα και οι σοφίτες.
  • Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται προσαύξηση 1 ή 2 μέτρων στο ύψος όταν κατασκευάζονται στην πιλοτή χώροι στάθμευσης ή αν κατασκευάζεται φυτεμένο δώμα.
  • Επαναδιατυπώνεται τι θεωρείται ένα κτίριο νομίμως υφιστάμενο.
  • Ειδικές διατάξεις για τα πολύ ψηλά κτίρια αλλά και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων κατά περίπτωση.
  • Ο τρόπος τοποθέτησης του κτιρίου στο οικόπεδο ή γήπεδο.
  • Οι κατασκευές και φυτεύσεις στους ακάλυπτους χώρους και οι περιφράξεις.

Επιπλέον, διευκολύνονται οι εργασίες βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, της αντιθορυβικής θωράκισης και της βιώσιμης προσβασιμότητας. Αυτές οι βελτιώσεις δεν γίνονται με έκπτωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής αρτιότητας των κτιρίων και κατ’ επέκταση του δομημένου χώρου, αλλά με ενισχυμένη διασφάλισή τους.

Ενεργοποίηση

Η αντιμετώπιση των ζητημάτων θα βοηθήσει, σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου, στην ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας καθώς και στην ταχύτερη και ασφαλέστερη αδειοδότηση των κατασκευών, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών και την ανάληψη μεγάλου μέρους της ευθύνης από τους μηχανικούς.

«Μπόνους»

Όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, στο χωροταξικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις, μέσω των οποίων θα δίνονται κίνητρα για κατεδάφιση συγκεκριμένων ορόφων ή και του συνόλου κτηρίου κύριας χρήσης, προς όφελος του πολιτιστικού περιβάλλοντος, της οπτικής, μορφολογικής και πολεοδομικής συνοχής της περιοχής.

Ειδικότερα, σε υφιστάμενα κτήρια, εντός σχεδίου πόλεως, θα προβλέπεται δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, αντίστοιχης με το 1/3 του εμβαδού των αποσυρόμενων ορόφων.

Αυτό θα μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με αύξηση του ποσοστού κάλυψης, διατηρώντας τον προβλεπόμενο ακάλυπτο χώρο. Εάν δεν είναι εφικτό το «μπόνους» δόμησης θα μπορεί να το μεταφέρει σε άλλο κτήριο μέσω της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

Αλλαγή χρήσης

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης (καθ’ υπέρβαση των ισχυόντων όρων δόμησης της περιοχής), σε νόμιμα κτήρια, εντός σχεδίου ή οικισμού, για τα οποία έχουν χορηγηθεί παρεκκλίσεις πριν δεκαετίες. Η ρύθμιση αφορά κυρίως παλαιά βιομηχανικά κτήρια.

Ακόμη, θα επιτρέπεται αλλαγή χρήσης νομίμως υφιστάμενων κτηρίων τουριστικών καταλυμάτων (εντός σχεδίου ή οικισμού) εφόσον λειτουργούν για περισσότερα από 20 έτη και δεν έχουν υπαχθεί, την τελευταία επταετία, στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Από αυτά, θα μένουν «εκτός» όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για την αρχική τους χρήση.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για αλλαγή χρήσης σε παλαιές βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες, για διευκόλυνση εγκατάστασης υποδομών στο Πήλιο όπου έχει «παγώσει» η οικοδομική δραστηριότητα με την ακύρωση των ορίων των οικισμών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για αλλαγές στις χρήσεις γης, επιτάχυνση της εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων κλπ.