ΕΛΛΑΔΑ

Η «κόκκινη λίστα»: Ποιοι ταξιδιώτες δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου από έλεγχο στο Ελευθέριος Βενιζέλος (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Τα ελληνικά σύνορα… άνοιξαν και επίσημα σήμερα, με τα αεροδρόμια όλης της χώρας να υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες της σεζόν. Ωστόσο, αρκετοί ταξιδιώτες δεν έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν σε πρώτη φάση της χώρα μας, καθώς βρέθηκαν εκτός της «λευκής λίστας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από πλευράς της ΕΕ, τα ευρωπαϊκά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για τους πολίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, εκτός λίστας έμειναν και Κατάρ, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει παράλληλα πως απαγορεύονται οι απ' ευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία μέχρι 15 Ιουλίου.

Η λίστα με τις ασφαλείς χώρες θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία των τρίτων χωρών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την πανδημία.

Όσον αφορά στους Έλληνες ομογενείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε πως μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στη χώρα με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ).

Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, την Τυνησία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.

Παράλληλα, η σύσταση αφορά και όσους προέρχονται από την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό.

Αναφορικά με την Κίνα, θα επιτραπεί η είσοδος όσων έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα εφόσον και εκείνη πράξει το ίδιο για πολίτες από την ΕΕ, υπάρξει δηλαδή αμοιβαιότητα.

Συνεχίζεται επίσης κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+. Όπως διευκρινίζει η κυβέρνηση, στις προβλέψεις για την ΕΕ+ περιλαμβάνονται οι χώρες της ζώνης Σένγκεν «συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας» και τις συνδεδεμένες στη Σένγκεν χώρες «Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο», όπως αναφέρεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης