ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κρήτη υποδέχθηκαν τους τουρίστες με… λύρες, υδάτινες αψίδες και τεστ

ΙΝΤΙΜΕ

Με λύρες και υδάτινες αψίδες υποδέχθηκε η Κρήτη την πρώτη διεθνή πτήση με 167 επιβάτες.

Ειδικότερα, πτήση από το Ανόβερο της Γερμανίας εγκαινίασε την τουριστική περίοδο στο Ηράκλειο, σήμερα το πρωί, μετά το άνοιγμα του αεροδρομίου Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης», για πτήσεις από το εξωτερικό.

Η υποδοχή του πρώτου αεροσκάφους έγινε, όπως απαιτεί το έθιμο, με μία υδάτινη αψίδα που σχηματίστηκε στην πίστα του αεροδρομίου και με μία μικρή τελετή, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, οι οποίοι καλωσόρισαν τους επισκέπτες με κεράσματα και κρητική μουσική που έπαιζαν ζωντανά Κρήτες καλλιτέχνες.

Το πρώτο αεροσκάφος έφτασε με πληρότητα 100% στο Ηράκλειο, ενώ οι επιβάτες, όλων των ηλικιών και τηρούσαν πιστά τα μέτρα, κατά την άφιξή τους στην Κρήτη δεν έδειξαν ανήσυχοι σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, δηλώνοντας έτοιμοι να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί.

Με την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους ξεκίνησε και η διαδικασία τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τις προηγούμενες ημέρες, καθημερινά στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα λαμβάνονται 825 δείγματα από επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, τα οποία θα ελέγχονται για κορωνοϊό.

Όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, κατά την πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό στο Ηράκλειο θα φτάσουν περίπου 40 πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία και Πολωνία και θα μεταφέρουν περίπου 4.000 επιβάτες, τους πρώτους τουρίστες για τη φετινή σεζόν.

«Ξεκινάει δυναμικά ο τουρισμός στην Κρήτη. Το ενθαρρυντικό είναι ότι όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες, γίνονται κανονικά οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται με τον κωδικό που πρέπει να έχει ο κάθε επιβάτης. Υπάρχουν κάποια προβλήματα τώρα στην αρχή, γιατί κάποιοι δεν έχουν τον κωδικό στο κινητό τους αλλά σε χαρτί, αλλά αυτά είναι μικρά ζητήματα που θα λύσουμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τη διαδικασία που προχωράει», ανέφερε ο κ. Πλιάκας, ο οποίος εξήγησε ότι στην πρώτη πτήση έγιναν 20 δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τους συνολικά 167 επιβάτες.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου διευκρίνισε ότι η ζήτηση από την πρώτη ημέρα καλλιεργεί αισιοδοξία, ενώ υπήρξε και περίπτωση εταιρείας που ενώ είχε προγραμματισμένη πτήση με αεροσκάφος 320, το άλλαξε σε 330 και από 160 επιβάτες θα φέρει 300, καθώς το ενδιαφέρον ήταν έντονο.

«Αυτό είναι καλό σημάδι για τον τουρισμό. Μέχρι τις 15 Ιουλίου νομίζω ότι θα κυμανθούμε σε αυτά τα επίπεδα. Θα το βλέπουμε ανά εβδομάδα πώς κινείται το ρεύμα του τουρισμού. Αν οι πρώτοι επισκέπτες που έρχονται μείνουν ευχαριστημένοι και νιώσουν ασφαλείς, θα είναι οι καλύτεροί μας πρεσβευτές. Θέλουμε να μείνουν ικανοποιημένοι γιατί οι δικές τους θετικές εντυπώσεις θα δώσουν περαιτέρω ώθηση» συμπλήρωσε ο κ. Πλιάκας.

Ο επικεφαλής της TUI στην Ελλάδα, Γιώργος Δήμας, σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και πως στόχος της TUI να φτάσει ο τουρισμός στο 50% της κίνησης των περασμένων ετών.

«Ξεκινάμε, επιτέλους, την καλοκαιρινή σεζόν και ελπίζουμε να μην έχουμε προβλήματα μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να επιτευχθούν οι αφίξεις που περιμένουμε. Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς υπάρχει μια ροή κρατήσεων. Βέβαια, είναι νωρίς, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες για να παρακολουθήσουμε ροή» επισήμανε ο κ. Δήμας.

Παρών στη μικρή τελετή υποδοχής ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος επανέλαβε ότι υπάρχει δομημένο σχέδιο, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Υποδεχόμαστε τους πρώτους τουρίστες, έστω και καθυστερημένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Υπάρχει σχέδιο και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα είμαστε σε εγρήγορση και ελπίζουμε να μην παραστεί ανάγκη να παρέμβουμε με οποιονδήποτε τρόπο που δεν θα είναι ευχάριστος», τόνισε ο κ. Λαμπρινός.

Στο περιθώριο της τελετής υποδοχής των πρώτων τουριστών υπήρξε ισχυρή αστυνομική δύναμη πέριξ του αεροδρομίου λόγω κινητοποίησης των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι αντιδρούν στη μη υπογραφή -έως σήμερα- της συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους ιδιοκτήτες.

Η «λευκή λίστα» της ΕΕ

Ανακοινώθηκαν και επίσημα οι 14 ξένες χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.

Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, την Τυνησία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.

Αναφορικά με την Κίνα, θα επιτραπεί η είσοδος όσων έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα εφόσον και εκείνη πράξει το ίδιο για πολίτες από την ΕΕ, υπάρξει δηλαδή αμοιβαιότητα.

Παράλληλα, η σύσταση αφορά και όσους προέρχονται από την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τα επιδημιολογικά κριτήρια των χωρών. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες και ανά 100.000 κατοίκους, ο οποίος πρέπει να είναι κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι περισσότεροι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιβλήθηκαν στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν πλέον αρθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να ακολουθήσει τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως απαγορεύει μέχρι την 15η Ιουλίου τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Όπως τονίζει το BBC, όμως, η Βρετανία αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται «ασφαλείς αερογέφυρες» με αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η κρίση του κορωνοϊού να μην «φρενάρει» τις διακοπές των πολιτών της.

Η ευρωπαϊκή λίστα θα ανανεώνεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάθε δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης