Κωτσιόπουλος: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία - Τα βήματα που έγιναν μέσα στην πανδημία
Στην ημερίδα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), την Πέμπτη 18 Ιουνίου, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
Ο κ. Κωτσιόπουλος, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Οι συνέπειες της πανδημίας στις πολιτικές για τις δαπάνες υγείας», αναφέρθηκε εκτενώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία, έναν τομέα στον οποίο η χώρα μας υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, έγιναν σημαντικά βήματα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δημιουργήθηκε το «Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας ΕΣΥ», BI-Health του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα που ενισχύει τις δράσεις σταθερής Διοικητικής Πληροφόρησης του υπουργείου Υγείας, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων και τον λεπτομερέστερο έλεγχο των λειτουργικών και οικονομικών μεγεθών.
Το BI-Health «καθημερινά ενημερωνόταν από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, από τον ΕΟΔΥ, τα νοσοκομεία κτλ. και μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματα των νοσοκομείων και να αντιμετωπίσουμε τυχόν ελλείψεις σε μέτρα ατομικής προστασίας» τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος. Επίσης, το μητρώο για την COVID-19 φτιάχτηκε μέσα σε 1,5 μήνα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην άυλη συνταγογράφηση. «Οι πολίτες χρησιμοποίησαν ψηφιακά εργαλεία, όπως η άυλη συνταγογράφηση, και μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή χωρίς να επισκεφθούν το γιατρό τους». Επόμενο σημαντικό βήμα, θα πρέπει να είναι η διασύνδεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ με τα νοσοκομεία και όλους τους επαγγελματίες υγείας που συνταγογραφούν. Επίσης, σημαντική είναι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς, ώστε ο θεράπων ιατρός να γνωρίζει το ιστορικό και ο ασθενείς να μην αναγκάζεται να κουβαλά όλες τις εξετάσεις του.
«Αυτά θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας και θα γλιτώσουν το σύστημα περιττά κόστη, όπως η επανάληψη εξετάσεων που δεν χρειάζονται» σημείωσε.
Το στοίχημα βέβαια είναι, κατά τον κ. Κωτσιόπουλο, να πειστούν οι πολίτες και κυρίως οι επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιήσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς για παράδειγμα η καταχώριση των στοιχείων στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς απαιτεί χρόνο και κόπο. Ωστόσο, η αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι μεγάλη και σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι δαπάνες υγείας αυξάνονταν με έναν μαγικό τρόπο, «ένα κομμάτι θα έπρεπε να πέσει στον τομέα των ψηφιακών υποδομών».
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στη δημόσια υγεία και σε ένα σύστημα το οποίο θα είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τέτοιες πανδημίες στο μέλλον, τόνισε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας.