ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες εξετάσεις 2020: Τα σημερινά θέματα άφηναν περιθώριο και για τους μέτρια προετοιμασμένους

Πανελλήνιες εξετάσεις 2020: Τα σημερινά θέματα άφηναν περιθώριο και για τους μέτρια προετοιμασμένους
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΗΓΗ / POOL / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) εξετάστηκαν σήμερα, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων από τα ΓΕΛ, με τα θέματα που «έπεσαν» να χαρακτηρίζονται «βατά»

Ειδικότερα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις κύλησε η τρίτη ημέρα των εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, καθώς τα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στα μαθήματα Προσανατολισμού, της Κοινωνιολογίας και της Βιολογίας, ήταν βατά και άφηναν περιθώριο και στους μέτρια προετοιμασμένους μαθητές να γράψουν καλά.

Κοινωνιολογία

Για το μάθημα της Κοινωνιολογίας, το οποίο εντάχθηκε από φέτος στο πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα θέματα ήταν σχετικά προβλέψιμα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αναστασία Σταματίου, καθηγήτρια του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Αγίου Δημητρίου.

«Δεν υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος βαθμός δυσκολίας, εκτός από το θέμα Δ, το οποίο ήταν συνδυαστικό», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Σταματίου, τα ερωτήματα του θέματος Α χαρακτηρίζονται «βατά και κατανοητά» και «είναι εύκολο να εντοπιστούν οι απαντήσεις τους στο βιβλίο». Το ίδιο ισχύει και για το θέμα Β, στο οποίο ήταν σαφείς οι εκφωνήσεις. Η καθηγήτρια τόνισε ότι το θέμα Γ3 ήθελε αρκετά μακροσκελή απάντηση και χρειαζόταν σε έναν βαθμό κριτική σκέψη από τους υποψήφιους.

Ως προς το Δ θέμα επισήμανε ότι ήταν συνδυαστικό και αναμενόμενο.

«Συνδύαζε το πρώτο, το τρίτο και το έβδομο κεφάλαιο του βιβλίου. Ακόμα και ο μέτρια προετοιμασμένος μαθητής θα μπορούσε να γράψει καλό βαθμό».

Βιολογία

Όσον αφορά το μάθημα της Βιολογίας και την εξέταση των υποψηφίων με το νέο σύστημα, τα θέματα ήταν, επίσης, βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας.

«Η δομή της εξέτασης ήταν καλά δομημένη, με αναμενόμενη έκταση από κάθε κεφάλαιο και με συνδυαστική ύλη», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τάνια Βασιλοπούλου, βιολόγος, επίσης καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Αγίου Δημητρίου. Όπως ανέφερε, έως το Γ θέμα τα θέματα ήταν «αρκετά βατά» και μόνο το Δ θέμα «ενδεχομένως να δυσκόλεψε τους υποψήφιους, καθώς ήταν πιο απαιτητικό».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, η νέα δομή εξέτασης του μαθήματος έκανε «περισσότερο καλό» στους μαθητές, αφού είχαν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στη λύση του Δ θέματος.

«Ο σωστά προετοιμασμένος υποψήφιος θα έχει ανταποκριθεί πολύ καλά και πιστεύω ότι θα δούμε σχετικά καλούς βαθμούς», τόνισε.

Όσον αφορά τους υποψήφιους που εξετάστηκαν σήμερα με το παλαιό σύστημα, τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας ήταν αρκετά εύκολα, ενώ εκείνα του Προσανατολισμού ήταν βατά, με το Γ θέμα μόνο να έχει δυσκολέψει, ενδεχομένως, τους υποψηφίους, καθώς ήθελε περισσότερο χρόνο για να λυθεί, σύμφωνα με την κ. Βασιλοπούλου.

Συνέχεια με Φυσική

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν για τους υποψήφιους των ΓΕΛ των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, με το μάθημα της Φυσικής (νέο σύστημα).

Για τους υποψήφιους που εξετάζονται με το παλαιό σύστημα, τη Δευτέρα θα εξεταστούν στη Φυσική (Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και στα Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Τα θέματα

Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ με το νέο σύστημα:


Δείτε εδώ τα θέματα της Κοινωνιολογίας

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας με το νέο σύστημα.

Για τα θέματα 'Βιολογία (Σπουδών υγείας - Ημερήσια)' πατήστε εδώ

Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ με το παλιό σύστημα:

Για τα θέματα 'Βιολογία (Θετικών σπουδών - Ημερήσια)' πατήστε εδώ

Για τα θέματα 'Βιολογία (Θετικών σπουδών - Εσπερινά)' πατήστε εδώ

Για τα θέματα 'Βιολογία (Γενικής παιδείας - Ημερήσια)' πατήστε εδώ

Για τα θέματα 'Βιολογία (Γενικής παιδείας - Εσπερινά)' πατήστε εδώ

Οι απαντήσεις στα θέματα της Βιολογίας

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα θέματα της Βιολογίας προσανατολισμού με το νέο σύστημα

Δείτε εδώ τις απαντήσεις για τα θέματα της Βιολογίας (Θετικών σπουδών - Ημερήσια)

Δείτε εδώ τις απαντήσεις για τα θέματα της Βιολογίας (Γενικής παιδείας - Ημερήσια)

Οι απαντήσεις για τα θέματα Βιολογία (Θετικών σπουδών - Εσπερινά) αναμένονται

Οι απαντήσεις για τα θέματα Βιολογία (Γενικής παιδείας - Εσπερινά) αναμένονται

Οι απαντήσεις στα θέματα της Κοινωνιολογίας

Δείτε εδώ τις απαντήσεις στην Κοινωνιολογία

Το CNN Greece σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ» θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2020 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2020, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Διαφορετικές εξετάσεις

Οι φετινές εξετάσεις διαφέρουν από τις προηγούμενες, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνολικά, φέτος, περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι εξεταζόμενοι στο «νέο» σύστημα και οι υπόλοιποι στο «παλαιό».

Τα τελευταία μαθήματα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ την Τετάρτη ήταν τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Πανελλήνιες εξετάσεις 2020: Τα θέματα και οι απαντήσεις Αρχαίων Ελληνικών και Μαθηματικών

Πρόγραμμα των υποψηφίων των ΓΕΛ

Σήμερα, εξετάζονται στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν, την επόμενη εβδομάδα, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο, με εξαίρεση, ότι στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ώρα έναρξης της κάθε εξέτασης είναι 08:30 (κοινή για όλους τους υποψηφίους). Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Πρόγραμμα των υποψηφίων των ΕΠΑΛ

Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι μαθητές εξετάζονται ξανά στις 20 Ιουνίου.

Ειδικότερα, θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

3 copy

Υπενθυμίζεται πως η «πρεμιέρα» για τους μαθητές των ΕΠΑΛ έγινε χθες, Τρίτη, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Πανελλήνιες 2020 - ΕΠΑΛ: Αυτές είναι οι απαντήσεις στα θέματα των Νέων Ελληνικών

Ειδικά μαθήματα

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως την 13η Ιουλίου 2020.

Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν με την εξέταση των Αγγλικών (1/7) και θα συνεχιστούν με το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο (2/7 και 3/7, αντίστοιχα). Η πρώτη εβδομάδα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθεί με την εξέταση των Ιταλικών (4/7).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).

Οι υπόλοιπες ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εξέταση των μουσικών ειδικών μαθημάτων: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7).

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Υγειονομικών Εξετάσεων και της Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αυτό έχει οριστεί από τις 29 Ιουνίου έως και τις 10 Ιουλίου.

Το CNN Greece σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ» θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2020 και τις απαντήσεις τους, καθώς και όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2020, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.