Τρύφων: Αναλογική κατανομή πόρων – Θέμα αντισυνταγματικότητας στις πληρωμές της φαρμακοβιομηχανίας
Το ζήτημα της επάρκειας και της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα όπως αναδείχτηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στην ημερίδα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία: μία πρώτη προσέγγιση», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), την Πέμπτη.
Η πανδημία ανέδειξε έντονα τον προβληματισμό, ότι η Ε.Ε πρέπει να διαθέτει έναν ενισχυμένο ρόλο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα ως προς την επάρκεια κρίσιμων προϊόντων, όπως το υγειονομικό υλικό και τα φάρμακα μέσα στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τρύφων.
«Το να υπάρχει εξάρτηση από τρίτες χώρες είναι κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όχι μόνο σε περιόδους πανδημίας» πρόσθεσε. «Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει κάθε κράτος να δει πώς τοποθετείται στην κάλυψη, την επάρκεια και την πρόσβαση των πολιτών» στη φαρμακευτική περίθαλψη, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση αναπτυξιακά που μπορεί να δημιουργηθεί.
Στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων για την υγεία αναφέρθηκε, στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΦ. «Περιμένουμε να τηρείται η συνταγματικότητα και να γίνεται μια αντικειμενική κατανομή πόρων. Πρέπει να μπουν κριτήρια» τόνισε και υποστήριξε ότι «ο τρόπος που πληρώνει αυτή τη στιγμή η φαρμακοβιομηχανία, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός» με βάση την αναλογικότητα.
Αν δεν υπήρχε η αντισυνταγματική επιβάρυνση του clawback, οι επενδύσεις στον τομέα του φαρμάκου θα ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 υποβλήθηκαν 36 επενδυτικά προγράμματα αξίας 80 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο του συμψηφισμού με το clawback. «Εκτός από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, και οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ειδικά στον τομέα των κλινικών ερευνών» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.