ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Δεσποτόπουλος στο CNN Greece: Η Αίγυπτος χώρα - «κλειδί» για την Ελλάδα

Αλ. Δεσποτόπουλος στο CNN Greece: Η Αίγυπτος χώρα - «κλειδί» για την Ελλάδα
Facebook

Για τη σημασία της συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, στην Αμαλία Κάτζου και την εκπομπή CNN NOW. 

«Αναφορικά με το θέμα της Ιταλίας, παρόλο που δεν συμπεριλαμβάνει θαλάσσιες ζώνες που συμπεριλαμβάνονται στο Μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης, δείχνει την αντίληψη της Ευρώπης και του Δυτικού κόσμου για το πώς πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα στην περιοχή μας. Τα θέματα αυτά πρέπει να διευθετηθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Δεσποτόπουλος αναλύοντας στη συνέχεια τη σχέση των δύο χωρών με την Αλβανία.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας και δείχνουν έναν δρόμο για το πώς πρέπει να διευθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με την Ελλάδα αντιστοίχως. Έτσι λοιπόν μιλάμε για μία δυναμική συμφωνία. Το πρώτο κομμάτι του παζλ στην οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της χώρας μας που για πρώτη φορά συντελείται μέσα από την υπογραφή μιας συμφωνίας. Τώρα, η χώρα ‘’κλειδί’’ στη δική μας περίπτωση αυτή τη στιγμή είναι η Αίγυπτος», συμπλήρωσε ο διεθνολόγος.

Η Αίγυπτος «χώρα - κλειδί» για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Αίγυπτος προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ, με βάση την ελληνική αντίληψη, η οποία είναι και η αντίληψη του διεθνούς δικαίου, τότε η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος θα αποκτήσουν κοινό σημείο επαφής.

Η Ελλάδα, δηλαδή, θα έχει ΑΟΖ και με την Κύπρο.

«Σε περίπτωση που η Αίγυπτος υιοθετήσει τελικά την τουρκική προσέγγιση, η οποία είναι τελείως εκτός του δημοσίου δικαίου, εμείς θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες. Στην πραγματικότητα οι Αιγύπτιοι κατά κανόνα ακολουθούν τις ελληνικές θέσεις ή για να το πω πιο σωστά τις θέσεις του διεθνούς δικαίου, που ταυτίζονται με τις ελληνικές, ωστόσο το θέμα είναι ότι δεν θέλουν να πάρουν άμεσα θέση στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, αναγνωρίζοντας πλήρη επήρεια ΑΟΖ στο Καστελόριζο, στη Στρογγύλη, γενικότερα σε αυτό το σύμπλεγμα, διότι ξέρουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τους Τούρκους. Εκεί λοιπόν έχουμε δυσκολίες για αυτό και έχει πέσει στο τραπέζι μία συμφωνία μερικής οριοθέτησης, δηλαδή να οριοθετήσουμε το σημείο αυτό μεταξύ ημών και της Αιγύπτου, στις θαλάσσιες ζώνες μας, σε σημείο που δεν αφορά στο Καστελόριζο και δεν θα δημιουργήσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί στο διεθνές δίκαιο, υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά, είναι όμως μία προσέγγιση που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος αυτή τη στιγμή στην ελληνική πολιτική σκηνή» υπογράμμισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Αναφορικά με την Αίγυπτο, ο κ. Δεσποτόπουλος, υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για μία χώρα διασπασμένη στα δύο, αφού επικρατούν δύο πολιτικές τάσεις.

Η πρώτη είναι των Αδελφών Μουσουλμάνων, που όσο βρίσκονταν στην εξουσία υιοθέτησαν τις τουρκικές θέσεις, ενώ το σημερινό καθεστώς υιοθετεί θέσεις πιο κοντά με αυτές που πρεσβεύει το διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρει.

«Όμως, όπως και οι αδερφοί Μουσουλμάνοι δεν υπέγραψαν τότε συμφωνία με την Τουρκία ενάντια στα δικά μας συμφέροντα, δεν εκτιμώ ότι θα προχωρήσουν σε μία συνυπογραφή – συμφωνία πλήρους οριοθέτησης ΑΟΖ για να έρθουν σε σύγκρουση με την Τουρκία. Νομίζω ότι έχουμε δρόμο ακόμη για μία ολοκληρωμένη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας- Αιγύπτου» σημείωσε.

«Λογικές» οι τουρκικές αντιδράσεις

Παράλληλα, χαρακτήρισε «λογικές» τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

«Εκτιμώ ότι ( η Τουρκία) δεν θα παρακολουθεί άπραγη τις εξελίξεις και επειδή φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει μία πρωτοβουλία κινήσεων, παρά του τι φαίνεται, αν παραμερίσουμε την τουρκική νευρικότητα αυτό που φαίνεται είναι ότι στην πραγματικότητα από το 2003 και μετά η Κύπρος για πρώτη φορά στην ανατολική μεσόγειο προχώρησε σε οριοθέτηση ΑΟΖ σχεδόν με όλα τα γειτονικά της κράτη, ακολουθεί τώρα η Ελλάδα και είναι λογικό η Τουρκία να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο μέσο» είπε ο διεθνολόγος, ενώ καταλήγοντας εξέφρασε την προσωπική του άποψη για τις αντιδράσεις της γείτονας χώρας, λέγοντας «μην θεωρεί κανείς ότι αυτό θα είναι κάτι εύκολο για την Τουρκία. Ξέρουμε ότι αν ήταν κάτι εύκολο και επιχειρησιακά και πολιτικά πιθανά να το είχε κάνει ήδη. Είναι όμως ένα σημαντικό ενδεχόμενο».