ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει» προειδοποιεί η κυβέρνηση - Αναμένονται νέα μέτρα

ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κίνδυνος του κορωνοϊού δεν έχει παρέλθει: αυτό είναι το μήνυμα που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να τηρούν τους περιορισμούς και να μην εφησυχάζουν. Παράλληλα, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα νέα κυβερνητικά μέτρα με στόχο την ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Την Τρίτη έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο -όπου χρειαστεί, καθώς τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα ενώ το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό στη χώρα, όπου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς και ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού.

Το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων περιορισμού σε τοπικό επίπεδο παραμένει ανοιχτό και αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει το απόγευμα.

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση

Κατά την ενημέρωση των πολιτκών συνακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όταν χρειαστεί», τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία».

«Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή, δεν μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά. Όπως υπογράμμισε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 226.000 τεστ, με έμφαση σε περιοχές που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Ξάνθη.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας και σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, μέχρι τις 15 Ιουνίου η Ελλάδα εφαρμόζει καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους, εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι παραμένει σε σε εγρήγορση και ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της.

«Από τις 15 Ιουνίου, θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα, πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το σενάριο επιβολής τοπικών lockdowns, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «υπάρχει μια ολόκληρη παλέτα ενεργειών με περιοριστικά μέτρα, δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω καμία».

Σενάρια για lockdown υπερτοπικού χαρακτήρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου μέσω τηλέδιάσκεψης σημείωσε: «Το ότι σταματήσαμε τις προφορικές ενημερώσεις δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν συνεργαζόμαστε για τα ζητήματα αυτά. Πόσο μάλλον που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Αρα, δεν υπάρχει κάποια είδηση, απλά αξιολογούμε τα δεδομένα, χαράζουμε τη στρατηγική, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, βλέπουμε τα ζητήματα που αφορούν στους ελέγχους, τα μηνύματα που δίνουμε και τις προτεραιότητες που βάζουμε. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να αποτελέσει είδηση».

«Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μία είναι η απάντηση στον ιό: Ο καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική του ατομική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες, αν χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κηρύξει lockdown σε κάποιες περιοχές, αν χρειαστεί, απάντησε ως εξής:

«Όλα αυτά είναι σενάρια. Υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία γράφουν τι κάνεις σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν σενάρια που προβλέπουν και lockdown και οτιδήποτε. Από την πρώτη στιγμή σας έχω πει ότι στη διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είναι είτε υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση στην οποία δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια».



Γώγος στο CNN Greece: Ο ιός είναι εδώ

O καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο CNN Now, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό.

«Η αύξηση των κρουσμάτων αποδεικνύει αυτό που λέγαμε πως ο ιός δεν έχει περάσει και γι’ αυτό το τρίπτυχο αποστάσεις - μάσκες – μέτρα υγιεινής και προστασία των ευάλωτων ομάδων είναι σημαντικό να τηρούνται», δήλωσε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας πως μπορούμε να προλάβουμε εάν κόσμος με την κατάλληλη συμπεριφορά μπορεί να μπλοκάρει τον ιό.

«Πρέπει να προλάβουμε το επόμενο βήμα που θα είναι επώδυνο και καλό θα ήταν να μην έχουμε πισωγύρισμα», τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αύξηση του κρουσμάτων προς το παρόν δεν είναι ανησυχητική, ενώ παράλληλα θεωρεί πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκη για εκ νέου μέτρα περιορισμού.

«Δεν θα πρέπει να μην υπάρξει εφησυχασμός και απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη συμμόρφωση με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί», ανέφερε.

Στην ερώτηση αν ελλοχεύει ο κίνδυνος έξαρσης της νόσου από την επανεκκίνηση του τουρισμού, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως οι αυστηροί έλεγχοι που θα υποβάλλονται όσοι έρχονται στη χώρα μας και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα απομακρύνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.




Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ στο CNN Greece: Τοπικά lockdowns αν χρειαστεί

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται, ανέφερε στο CNN Greece o εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης.

Η αύξηση των κρουσμάτων μέχρι στιγμής δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία αλλά θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα αλλά και οι κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Για το ενδεχόμενο τοπικών lockdowns, ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε πως στόχος είναι να μην υπάρχει οριζόντιο lockdown, αλλά όπου χρειαστεί θα εφαρμοστούν μέτρα.




Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ

Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν από το καθημερινό, πλέον, δελτίο του ΕΟΔΥ για την πορεία του ιού στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός φτάνει πλέον στις 3.058, ενώ οι θάνατοι από την πανδημία είναι 183.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων το 55.1% αφορά άνδρες. Τα 690 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.740 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν ακόμη έναν καταγεγραμμένο θάνατο και 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

H ηλικιακή κατανομή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 231759 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5016 (2.2%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης