Άρση μέτρων: Πότε ανοίγει η εστίαση στους εσωτερικούς χώρους
Το άνοιγμα της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσίασε την επόμενη φάση του ανοίγματος της ελληνικής οικονομίας.
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως η εστίαση σε εσωτερικούς χώρους ξεκινά το Σάββατο 6 Ιουνίου με συγκεκριμένο πρωτόκολλο υγειονομικής ασφάλειας, ενώ την ίδια ημέρα ανοίγουν και οι υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχεία.
Παράλληλα, ξεκινά η πώληση γευμάτων και ποτών από κυλικείο, η πώληση γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις -όχι, όμως, από καντίνες- και οι υπηρεσίες από αναψυκτήρια.
Από το Σάββατο θα επιτρέπεται, επίσης, και το αλκοόλ και η μουσική στις παραλίες.
Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου ανοίγουν τις πόρτες τους, μεταξύ άλλων, μπαρ, ίντερνετ καφέ, νυχτερινά κέντρα, καταστήματα με ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά και μαγαζιά με ζωντανή μουσική.
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε πως στις 15 Ιουνίου ανοίγουν εποχικά ξενοδοχεία, γυμναστήρια και θεματικά πάρκα, δραστηριότητες μουσείων αλλά και τα θεραπευτικά λουτρά ενώ για τις 29 Ιουνίου δόθηκε το «πράσινο φως» για τις κατασκηνώσεις.
Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν, επίσης, παραστάσεις και συναυλίες, συνέδρια και εκθέσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, με το έκτο και έβδομο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, από 6 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, επιστρέφουν στις δουλειές τους 89.000 εργαζόμενοι αριθμός που αντιστοιχεί στο 13% όσων είχε ανασταλεί με κυβερνητική απόφαση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εργασία τους. Ταυτόχρονα επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 24% αυτών.
Κλειστά παραμένουν μέχρι νεοτέρας οι σχολικές καντίνες, οι κλειστές αίθουσες κινηματογράφου, τα ΚΑΠΗ και τα καζίνο.
Πώς θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα στις 6 και 8 Ιουνίου
Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε και τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων και υπηρεσιών που θα ανοίξουν τις πόρτες του στις 6 και 8 Ιουνίου.
Οι κανόνες λειτουργίας των υπολοίπων δραστηριοτήτων του 6ου και του 7ου σταδίου που επανεκκινούν στις 15 και 29 Ιουνίου, καθώς και την 1η Ιουλίου, θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.
Για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που επαναλειτουργούν, ισχύουν τα εξής:
- Ορίζεται μέγιστοςεπιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
• Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για την λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων
• Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.
• Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα
• Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
• Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.
Τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως• Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.
Για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει, η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2τμ και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.
Στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρονται όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, δηλαδή οι ΚΑΔ, που αντιστοιχούν στους οικονομικούς φορείς που προαναφέρθηκαν. Επίσης, στο δελτίο τύπου αναλύονται και εξειδικεύονται όλοι οι κανόνες λειτουργίας και παραδείγματα εφαρμογής αυτών.
Τέλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των παραλιών, λειτουργούν ως προς την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην εστίαση.Επίσης, σ’ αυτούς τους χώρους επιτρέπεται:
• η πώληση αλκοόλ
• η αναμετάδοση μουσικής και
• η παρασκευή φαγητού.
Συστήνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων που μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμό.