ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - KPMG: 2 στους 3 Έλληνες θέλουν να συνεχίσουν την τηλεργασία

Pixabay

Σε αρκετά υψηλά ποσοστά κινείται το ποσοστό των εργαζομένων στην ελληνική αγορά που δηλώνει θετικό στην προοπτική καθιέρωσης της εξ αποστάσεως εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19» της KPMG, το ποσοστό που δηλώνει θετικό φθάνει στο 66%, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως αυτός των ψηφιακών τεχνολογιών, φθάνει ακόμη στο 80%, ενώ σε εκείνον της βιομηχανίας είναι στο 56%.

Η έρευνα έδειξε ακόμη πως το 40% των εργαζομένων εκτιμά ότι η τηλε-εργασία θα ενσωματωθεί στην πολιτική των εταιρειών ως μόνιμη μορφή εργασίας. Άλλο ένα 40% εκτιμά ότι θα ενσωματωθεί στη στρατηγική των επιχειρήσεων ως παροχή (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα), ενώ ένα 7% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.

Οι ελληνικές εταιρείες είναι εκείνες που πρωτοστατούν στη σταδιακή επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας έναντι των πολυεθνικών, που φαίνεται να τηρούν μία πιο συντηρητική προσέγγιση στην επίσπευση της παρουσίας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Ειδικότερα, το 92% των εργαζομένων σε πολυεθνικές εταιρείες συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι έναντι 75% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τις ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές εταιρείες πιο διστακτικές να εφαρμόσουν σε μεγαλύτερη έκταση την εξ αποστάσεως εργασίας με κύριο αποτρεπτικό παράγοντα την εταιρική κουλτούρα. Ποσοστό 72% των εργαζόμενων σε πολυεθνικές εταιρείες έχει θετική στάση αναφορικά με την εξέλιξη αποστάσεως εργασία, έναντι 62% αυτών σε ελληνικές εταιρείες.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι εργαζόμενοι έχουν σε μεγάλο ποσοστό προσαρμοστεί στο νέο τρόπο εργασίας και έχουν εξοικειωθεί με τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Όσον αφορά στην παραγωγικότητα, εργαζόμενοι και προϊστάμενοι θεωρούν ότι είτε δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά ή θετικά.

Η εξοικείωση με τα πληροφοριακά συστήματα έχει άμεση επιρροή στην παραγωγικότητα η οποία μεταβάλλεται θετικά από 36% σε 42% για όσους δηλώνουν εξοικειωμένοι, ανεξαρτήτως αν εργάζονται σε ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρείες.

Μικρές διαφορές εντοπίζονται όσον αφορά στην τηλε-εργασία μεταξύ των δύο φύλων: το 40% των γυναικών εκτιμά ότι η εξ αποστάσεως εργασία έχει επιδράσει θετικά στην παραγωγικότητά τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών βρίσκεται στο 33%. Ανά ηλικιακή ομάδα διαπιστώνεται μια προοδευτική αύξηση της θετικής επίδρασης όσο μικραίνουν οι ηλικιακές ομάδες, από 26% για τους άνω των 60 ετών, έως 58% για τους κάτω των 30 ετών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά την περίοδο της «καραντίνας» και παράλληλα με την ελεύθερη μετακίνηση, τη σταδιακή επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία τους, καθώς και τη διαρκή βελτίωση των επιδημιολογικών παραμέτρων. Συγκεκριμένα, ο δεύτερος κύκλος συγκεκριμένης έρευνας πραγματοποιήθηκε στο διάσημα 4/5 -10/5, με τους εργαζόμενους να έχουν ήδη την εμπειρία της εξ αποστάσεως εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης