ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πότε παραδίδεται ολόκληρο - «Αποκαλυπτήρια» του σταθμού «Βενιζέλου»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Πότε παραδίδεται ολόκληρο - «Αποκαλυπτήρια» του σταθμού «Βενιζέλου»
Δελτίο Τύπου/Υπουργείο Μεταφορών

Την πρόοδο του κατασκευαστικού έργου και τις εργασίες που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς Καλαμαριά, επιθεώρησε το πρωί της Δευτέρας 25 Μαΐου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το μετρό θα λειουργεί «τον Απρίλιο του 2023».

Συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό, κ.κ. Νίκο Ταχιάο και Νίκο Κουρέτα, η ηγεσία του υπουργείου βρέθηκε στο σταθμό «Βενιζέλου» όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκάλυψης των αρχαιοτήτων που είχαν καλυφθεί παλαιότερα με άμμο προκειμένου να προστατευθούν από τυχόν φθορές, στο πλαίσιο των κατασκευαστικών έργων.

Ξεκινώντας από τη δυτική πλευρά του σταθμού, κατέβηκαν στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες απομάκρυνσης της άμμου, ενώ η περιήγηση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε σε όλη την έκταση του μελλοντικού επιπέδου αρχαιοτήτων του σταθμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο σταθμό «Βενιζέλου», η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είδε για πρώτη φορά σε βίντεο την τελική μορφή του σταθμού όταν αυτός θα αποδοθεί στο κοινό, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που οι αρχαιότητες θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σταθμού και θα αναδεικνύονται εντός αυτού.

Στη συνέχεια, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε το έργο της επέκτασης του Μετρό προς Καλαμαριά και συγκεκριμένα το τμήμα της Διασταύρωσης Νομαρχίας. Αφού κατέβηκαν εντός των σηράγγων που έχουν ήδη κατασκευαστεί σε βάθος 20 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της πορείας των εργασιών της Σιδηροδρομικής Επιδομής. Στο σημείο αυτό, παρακολούθησαν μάλιστα ζωντάνα τις εργασίες αλουμινοθερμικής συγκόλλησης των σιδηροτροχιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε δηλώσεις του υπενθύμισε ότι είχε επισκεφθεί το Σταθμό Βενιζέλου πρώτη φορά τον Οκτώβριο, τότε όμως δεν ήταν δυνατόν να κατέβει στο Σταθμό, επειδή το μόνο που είχε γίνει μέχρι τότε ήταν η τοποθέτηση πλάκας οροφής, ενώ σήμερα έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση, όσο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η Περιφέρεια, ο Δήμος, συμφωνούν πως η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων είναι η βέλτιστη λύση. Δεσμεύτηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και σημείωσε ότι: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού άλλωστε, αύριο, γίνεται και για αυτό το λόγο. Για να σηματοδοτήσουμε ότι κάτι πλέον αλλάζει σε αυτή την πόλη».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: «Το έργο θα συνεχιστεί και θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το φορέα λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Γιατί χωρίς αυτόν τον φορέα δεν μπορούμε να έχουμε ένα Μετρό σε λειτουργία».

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του φορέα λειτουργίας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι αποδεικνύεται πως το Μετρό δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργούσε το 2020 ή το 2021, γιατί μόνο οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον φορέα απαιτούν τουλάχιστον δυόμιση χρόνια. Διαβεβαίωσε ότι όλα τα βήματα θα γίνουν με μεγάλη προσοχή και διαφάνεια, καθώς και ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ενημερώνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για όλες τις κινήσεις και όλες τις αποφάσεις του.

«Τέλος στους μύθους! Θέλουμε και αρχαία. Θέλουμε και Μετρό»



Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι απόσπαση και επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων έχει γίνει και στον επόμενο Σταθμό, της Αγίας Σοφίας, που απέχει μόλις 400 μέτρα από το Σταθμό Βενιζέλου, τονίζοντας ότι με αυτή τη μέθοδο προστατεύονται τα αρχαία.

«Τέλος λοιπόν στους μύθους! Θέλουμε και αρχαία. Θέλουμε και Μετρό. Και χρησιμοποιούμε πρακτικές και λύσεις, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί και στο Μετρό στην Αθήνα και σε άλλα πολύ σημαντικά Μετρό στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Καραμανλής και ζήτησε: «Να αφήσουμε αυτή τη διχόνοια, που υπήρχε σε αυτή την πόλη πίσω μας, να κοιτάξουμε μπροστά». Επανέλαβε ότι πλέον όλοι οι φορείς συμφωνούν με τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων και υπογράμμισε: «Πρέπει επιτέλους κάποτε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο μέτρο με απόλυτο σεβασμό στα αρχαία ευρήματα».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγών, ανέφερε ότι: «Ασφαλώς έχει δικαίωμα ο καθένας να κάνει προσφυγή. Αυτός όμως που κάνει την προσφυγή φέρει και το βάρος της ευθύνης της προσφυγής». Εξέφρασε την ελπίδα ότι τυχόν σχετικές διαδικασίες θα είναι γρήγορες και πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες, ενώ η κατασκευή του Σταθμού θα διαρκέσει 18 μήνες.

«Τον Απρίλιο του 2023 το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν θα λειτουργήσει κολοβό. Θα λειτουργήσει ολόκληρο, θα λειτουργήσει και με το Σταθμό Βενιζέλου, που είναι ο κεντρικός σταθμός», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.