ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χατζηγεωργίου: Πώς συμβάλλει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην καταπολέμηση του Covid 19

Κορωνοϊός - Χατζηγεωργίου: Πώς συμβάλλει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην καταπολέμηση του Covid 19
AP Photo / Alain Jocard

Την εκτίμηση ότι η χρήση των υπερυπολογιστών, αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, εξέφρασε την Κυριακή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του Covid 19 στη χώρα μας.

Όπως επισήμανε ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, οι προκλήσεις που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στην ιατρική κοινότητα απαιτούν τη χρήση υπερυπολογιστών ή τεράστιων υπολογιστικών πόρων στο νέφος (cloud), καθώς οι μεταλλάξεις που υφίστανται οι πρωτεΐνες - στόχοι του Covid 19, καθιστούν δυσκολότερο το μοριακό έλεγχο του ιού.

Ειδικά για τους υπερυπολογιστές, όπως ο Summit, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλο αριθμό πράξεων που αφορούν το μοριακό έλεγχο του ιού.

Ο ίδιος απέδωσε σημαντικό ρόλο και στην Τεχνητή Νοημοσύνη «καθώς βοηθά στην πρόβλεψη της αλληλεπίδρασης της εκάστοτε θεραπευτικής ουσίας έναντι των ποικίλων μορφών που παρουσιάζουν, λόγω μεταλλάξεων , οι πρωτεΐνες - στόχοι του κορωνοϊού».

«Κανένα από τα σύγχρονα μέσα της φαρμακευτικής επιστήμης δεν εγγυάται την επιτυχία για την ανεύρεση ενός αποτελεσματικού φαρμάκου εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου δύο, τριών ή έξι μηνών. Όμως θεωρούμε ότι ένας συνδυασμός ορθολογισμού, επιστημονικής γνώσης και εφευρετικότητας, μαζί με τα πιο ισχυρά διαθέσιμα εργαλεία και κυρίως με τη συνεργασία επιστημόνων από διάφορα πεδία, θα μας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα», σημείωσε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος - 2.878 τα συνολικά κρούσματα

Τι λένε Έλληνες επιστήμονες του MIT για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Θετικά αξιολογούν οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες του αμερικανικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) τα αποτελέσματα του μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης Delphi, αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», η κατάσταση στη χώρα μας δείχνει να εμπνέει αισιοδοξία, γεγονός που επαληθεύει και ο Δημήτρης Μπερτσιμάς, επικεφαλής της ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων του MIT που ανέλυσαν τα στοιχεία για την πανδημία στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Δεν προβλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι ακόμα και χωρίς τη λήψη μέτρων», σημειώνει ο κ. Μπερτσιμάς.

«Αναπτύξαμε ένα μοντέλο, για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ως τις 15 Ιουνίου. Πρόσφατα βελτιώσαμε το μοντέλο με την εισαγωγή δεδομένων για τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και επεκτείναμε τις προβλέψεις ως τον Σεπτέμβριο», προσθέτει ο Έλληνας επιστήμονας του MIT.

Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή της Κυριακής», η επιστημονική ομάδα του MIT έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός επιδημιολογικού μοντέλου που παραμετροποιείται μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και συνδυάζει δεδομένα από 10.000 ασθενείς παγκοσμίως.

Το μοντέλο αυτό είναι σε θέση να προβλέπει την τάξη μεγέθους των κρουσμάτων του κορωνοϊού για ολόκληρο το καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες της πλανήτη.

Σημειώνεται πως για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου επιστημονικού μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από επίσημες πηγές και έρευνες των πανεπιστημίων των χωρών αναφοράς.

«Αντλούμε στοιχεία για τη θνησιμότητα και τα υποκείμενα νοσήματα και με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης προχωράμε σε προβλέψεις με βάση πιθανότητες», επισημαίνει - μεταξύ άλλων - ο Δημήτρης Μπερτσιμάς.

Υπενθυμίζεται ότι σε παγκόσμια κλίμακα, ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 341.000 ανθρώπους, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων Covid 19 έχει ξεπεράσει τα 5.333.000, σε σύνολο 188 χωρών, όπως αναφέρει ο απολογισμός του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.