ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων - ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχουν πελάτες και προσωπικό σε καφέ και εστιατόρια

Άρση μέτρων - ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχουν πελάτες και προσωπικό σε καφέ και εστιατόρια
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ NEWS / VILLA

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 25 Μαΐου και ήδη ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) έχει εκδώσει αναλυτικό οδηγό επανεκκίνησης για την εστίαση.

Στις οδηγίες του Ε.Φ.Ε.Τ. προβλέπεται - μεταξύ άλλων - η αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. και το όριο 6 ατόμων για κάθε τραπέζι. Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Πέμπτης έχει εισαχθεί στη Βουλή και η σχετική τροπολογία για την ρύθμιση των τραπεζοκαθισμάτων. Σημειώνεται ότι για καταστήματα εστίασης που δεν έχουν εξωτερικά τραπέζια, θα υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε να πληρώσουν μειωμένα δημοτικά τέλη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους πελάτες, κατά την παραμονή τους σε χώρους εστίασης θα πρέπει να μεριμνούν για τα εξής:

  • Την τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα, όπως αυτές ορίζονται στο νέο κανονισμό για την εστίαση
  • Την πληρωμή με ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα και όχι με χρήση μετρητών
  • Να χρησιμοποιούν σκάλες, όπου υπάρχουν και όχι ασανσέρ

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τα ακόλουθα:

  • Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα του κορωνοϊού να απέχουν από τα καθήκοντά τους
  • Οι δίσκοι των σερβιτόρων όπως και οι κατάλογοι θα πρέπει να απολυμαίνονται
  • Σχολαστική απολύμανση πρέπει να γίνεται και στους χώρους παραλαβής (takeaway) ενώ οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια
  • Τα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά και σχολαστικά, ενώ το ίδιο ισχύει και για το χώρο γύρω από το ταμείο. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία κι ακόμη ένα αντισηπτικό στη θέση του πελάτη.
  • Δεν θα πρέπει να σχηματίζονται ουρές στο κατάστημα, ενώ ο ΕΦΕΤ συστήνει να οριοθετούνται οι αποστάσεις με ειδική σήμανση
  • Τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς
  • Συνιστάται η χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κλπ.)
  • Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)

Κατά τα λοιπά, σκοπός του οδηγού είναι η παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19.

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, εξέχοντες επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων.

Ο οδηγός βασίστηκε στα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι την ημερομηνία έκδοσής του.

Δείτε εδώ αναλυτικά τον οδηγό