ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Συμβιβαστείτε με την ιστορία σας

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Συμβιβαστείτε με την ιστορία σας
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τη δική του απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας για τον ελληνισμό του Πόντου δίνει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η Γενοκτονία των Ποντίων να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών».

Στη συνέχεια, η Αθήνα κατηγορεί την Τουρκία πως επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, «αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια».

«Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά» καταλήγει λέγοντας η ανακοίνωση.

«Αβάσιμες και ανόητες οι δηλώσεις της Ελλάδας»

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα εξαπέλυσε νέα προκλητική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να κάνει λόγο για «αβάσιμες και ανόητες» δηλώσεις από πλευράς του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών Αρχών με αφορμή τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε χθες, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η 19η Μαΐου 1919, όταν κάναμε το πρώτο βήμα του εθνικού πολέμου για την απελευθέρωσή μας, είναι μια ευλογημένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού. Μια τέτοια ημέρα, οι αβάσιμες και ανόητες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών αρχών, υπό το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, δεν μπορούν να συμβιβαστούν ούτε με τα ιστορικά γεγονότα ούτε με τις Αρχές του 21ου αιώνα».

Η ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για «εισβολή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη την 15η Μαΐου 1919», η οποία «προστέθηκε στην κατοχή της Κωνσταντινούπολης».

«Και αυτή η φοβερή κατοχή χωρίς δικαιολογία έγινε σκηνικό φρικαλεότητας που μετατράπηκε σε μια προγραμματισμένη και επαίσχυντη εισβολή» υποστηρίζει επίσης η ανακοίνωση.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, η Άγκυρα αναφέρει:

«Η ελληνική ηγεσία, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, θα πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των χωρών της Συμμαχίας και τα γεγονότα πίσω από το άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης της Λωζάννης».

«Μετά την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, η πρόταση του πρωθυπουργού Βενιζέλου για υποψηφιότητα του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της σημερινής προσπάθειας αντίθετης ανάγνωσης της ιστορίας από ανεύθυνους και ριζοσπαστικούς κύκλους» λέει η ανακοίνωση, και καταλήγει λέγοντας:

«Είναι ανάγκη να κατανοήσει ορθά η Ελλάδα τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο αντί να αρνείται, όπως έκανε και στο παρελθόν, να δεχθεί τη χείρα φιλία που της τείνουμε για επίλυση των διμερών μας διαφορών μέσω του διαλόγου».

«Ο Ατατούρκ δεν πάτησε την ελληνική σημαία»

Εμφανώς ενοχλημένος από το κάψιμο της τουρκικής σημαίας χθες στην πλατεία Συντάγματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, προχώρησε σε ένα καυστικό σχόλιο στο Twitter.

«Όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη, ο Ατατούρκ δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν στρωμένη μπροστά του λέγοντας ότι “είναι η τιμή ενός έθνους”. Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια. Οι ρατσιστές ακόμη δεν έχουν πάρει το μάθημα που τους αρμόζει. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας» τόνισε ο Χαμί Ασκόι, αναφερόμενος σε μια τουρκική διήγηση που λέει πως όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ μπήκε στη φλεγόμενη Σμύρνη και του έβαλαν στα πόδια του την ελληνική σημαία για να την πατήσει εκείνος αρνήθηκε.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού.