FT: Σπάνια η επιτυχία της Ελλάδας στην πανδημία του κορωνοϊού
Στην πυρετώδη προετοιμασία της χώρας μας για μια τουριστική περίοδο με κοινωνικές αποστάσεις αναφέρεται άρθρο των Financial Times, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα σπάνιο παράδειγμα επιτυχίας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ωστόσο θα αντιμετωπίσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα χωρίς τον τουρισμό.
«Ομπρέλες και ξαπλώστρες σε απόσταση μερικών μέτρων, το τέλος του μπουφέ και ένα μέρος σε κάθε νησί για αυτοαπομονωτές - οι τουρίστες που ταξιδεύουν στο ελληνικό αρχιπέλαγος αυτό το καλοκαίρι μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι παραδοσιακές οργανωμένες διακοπές έχουν έρθει τα πάνω κάτω μετά την κρίση του κορωνοϊού».
Όπως επισημάνουν οι FT, πολλούς από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη παρέμειναν εγκαταλελειμμένοι στην αρχή της τουριστικής σεζόν λόγω της απαγόρευσης ταξιδίων που επέβαλε η Ελλάδα, και τώρα οι ξενοδόχοι ελπίζουν πως η κατάσταση θα αλλάξει καθώς η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της για τους επισκέπτες στις αρχές Ιουλίου.
Η Ελλάδα πήρε από νωρίς δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ωστόσο η χώρα εξακολουθεί να κινδυνεύει με οικονομικό πλήγμα, ιδιαίτερα μετά το «φρένο» που έβαλε η ΕΕ στις ελπίδες οι θερινές διακοπές να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους στην Ευρώπη.
Επικαλούμενοι στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, οι FT αναφέρουν πως ακόμα και αν ξεκινήσει με τις μηχανές στο φουλ η τουριστική σεζόν το Ιούλιο, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 4% φέτος. Αν καταρρεύσει ο κλάδος, το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί έως και 8%.
To αποκαλυπτικό διάγραμμα των FT για τις επιδόσεις της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό.
Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να ανοίξει και πάλι ο κλάδος, ο οποίος συμβάλλει εμμέσως με περισσότερο από 20% στο ΑΕΠ και απασχολεί το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ωστόσο, προειδοποιούν πως χωρίς τακτικές πτήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία – που είναι οι βασικές αγορές για τα ελληνικά νησιά – η Ελλάδα θα μπορούσε να δει πτώση 70% των αφίξεων φέτος.
Προκειμένου να στηρίξει τον κλάδο προσωρινά, η κυβέρνηση προσφέρει επιδοτήσεις της εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για το προσωπικό των ξενοδοχείων καθώς και τετράμηνη αναστολή των πληρωμών δανείων και φόρων, επισημαίνουν οι FT, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η Deloitte έχει προειδοποιήσει σε έκθεσή της πως εάν συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 οι σοβαρές εξάρσεις του ιού, τότε πολλά ελληνικά ξενοδοχεία θα έρθουν αντιμέτωπα με τη χρεοκοπία.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο, τα ξενοδοχεία αναμένεται να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες τους την 1η Ιουλίου, αλλά με αυστηρά μέτρα για τήρηση αποστάσεων, ενώ σε κάθε νησί θα υπάρχει τουλάχιστον ένα ακίνητο που θα προορίζεται για την απομόνωση τουριστών που ίσως έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό.