ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Οι τέσσερις μελέτες που γίνονται στην Ελλάδα για τον ιό

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Οι τέσσερις μελέτες που γίνονται στην Ελλάδα για τον ιό
AP Photo / Alessandra Tarantino

Στις μελέτες που γίνονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τον κορωνοϊό έκανε ειδική αναφορά την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως «σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο καθηγητής Τσιόδρας είπε πως «αυτή τη στιγμή στην χώρα γίνονται μελέτες αντισωμάτων και οροεπιδημιολογικές μελέτες, τόσο για το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού, όσο και σχετικά με την γεωγραφική εξάπλωση του ιού».

Συνολικά, όπως είπε, τέσσερις μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα:

1) Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα, να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμφάνισαν αντισώματα.
2) Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, για την ανοσία.
3) Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
4) Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για κορωνοϊό από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Μια πρόσφατη ισπανική μελέτη έδειξε ότ υπήρξε υποδιάγνωση της νόσου. Υπολογίστηκε, μάλιστα, κίνδυνος θανάτου υψηλότερος από εκείνον της γρίπης.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως κάποιοι θα έχουν υψηλότερα ποσοστά σε κρούσματα, όπως για παράδειγμα, οι υγειονομικοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

«Πρέπει να συνεχίσουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες με υπερβολική προσοχή στα μέτρα να έχουμε τον έλεγχο του ιού στα χέρια μας», κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Στους 156 οι νεκροί

Κατά τα λοιπά, στα 2.770 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας καθώς καταγράφηκαν 10 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανήλθαν στους 156 καθώς ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από Covid 19.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 1.309 (51%) είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 24 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι και 90 είναι εκτός ΜΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ