Αγώνας με το χρόνο για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
Με στόχο να προλάβει η Ελλάδα τις προθεσμίες για την κατασκευή και λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, επιταχύνονται οι εργασίες, τη στιγμή που η Ευρώπη συνεχίζει να απειλεί με κλείσιμο των συνόρων και έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Πλέον, πολλές χώρες στην Ευρώπη τάσσονται ανοικτά υπέρ του κλεισίματος των συνόρων και όλα θα κριθούν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, στην οποία το προσφυγικό θα τεθεί επί τάπητος. Εκεί, αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, επιχειρώντας να υπερασπίσει όχι μόνο την πρόοδο στις σχετικές εργασίες αλλά και την ελληνική πολιτική στο θέμα των προσφύγων, την στιγμή που θα αντιμετωπίσει ακόμη και ακραίες φωνές. Στον αντίποδα ήταν οι θέσεις που κατέθεσε ο Ντόναλτ Τουσκ, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συζήτησή τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξόρκισε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν.
Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση, είπε ο κ. Τουσκ, σημειώνοντας πως το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε πως μια τέτοια ενέργεια δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες, ούτε θα έβαζε τέλος στον πόλεμο στη Συρία.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες των κατοίκων της Ειδομένης για κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ.
Τι είπαν Καμμένος και Μουζάλας
Για την πορεία των εργασιών σε ότι αφορά τη δημιουργία hot spot, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά το προσφυγικό ενημέρωσαν την Τρίτη οι αρμόδιοι υπουργοί.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τα 4 από τα 5 κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και το ένα κέντρο επαναπροώθησης είναι έτοιμα.
Το κέντρο καταγραφής στην Κω θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες. Στη Σάμο, που λειτουργεί το κέντρο καταγραφής θα είναι έτοιμο στις 23 του μηνός, λόγω επέκτασης των εγκαταστάσεων, ενώ το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα υπάρξει προσθήκη σε αποθήκη του ΟΛΘ.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ε.Ε., το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων στα Διαβατά δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα επεκταθεί με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου του ΟΛΘ.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης.
Όλοι οι υπουργοί εξήραν τις ένοπλες δυνάμεις για την πολύ μεγάλη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, γεγονός, όπως τόνισαν, που είναι προς το συμφέρον της.
Τα έργα στο Σχιστό
Στο Σχιστό κατασκευάζονται υποδομές για 1.500 άτομα και αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τις 18 του Φεβρουαρίου.
Ο χώρος φιλοξενίας του Σχιστού εκτείνεται στα 7.750 τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για την πρώην Α' Πυροβολαρχία και για ανενεργό στρατόπεδο που φυλασσόταν μόνο για λόγους ασφαλείας από τον Στρατό.
CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ
Εδώ και ένα μήνα είχαν μεταφερθεί μονάδες του Στρατού προκειμένου να κάνουν τις εργασίες καθαρισμού και ετοιμασίας του στρατοπέδου. Στην δεξιά πλευρά της πύλης υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και στον συγκεκριμένο χώρο έχουν τοποθετηθεί σκηνές χωρητικότητας τουλάχιστον 20 ατόμων η καθεμία. Στην αριστερή πλευρά αντίστοιχα της πύλης, σε μια πολύ μεγάλη έκταση, έχουν τοποθετηθεί επίσης πολλές παρόμοιες σκηνές.
Στην πύλη της εισόδου -από την μέσα πλευρά- υπάρχουν επίσης δυο φυλάκια της Αστυνομίας καθώς θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος και έξοδος αλλά ελεγχόμενη σε 24ωρη βάση από την Αστυνομία. Ακριβώς απέναντι από το πρώην στρατόπεδο είναι χώρος του στρατοπέδου του ναυστάθμου της Σαλαμίνας και το ακριανό απομακρυσμένο φυλάκιο όπου υπάρχει μόνιμη σκοπιά με ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού.
Το πρώην στρατόπεδο έχει χωρητικότητα έως 1.500 άτομα και μέσα υπάρχουν υποδομές εστίασης, ψυχαγωγίας , Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών θα μένει κλειστό το βράδυ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ώρα που δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και έξοδος για τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Να σημειωθεί ότι μετά τις 11 το πρωί αναμένεται να επιθεωρήσει τις εργασίες και τον χώρο του πρώην στρατοπέδου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα.
Επίσης, να προσθέσουμε ότι οι μονάδες του στρατού που βρίσκονται εντός του στρατοπέδου εδώ και ένα μήνα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να αποχωρήσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Προχωρούν οι εργασίες στην Κω παρά τις αντιδράσεις
Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του hot spot στην Κω παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού.
Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στη σημερινή συνέντευξη Τύπου οι εργασίες στην Κω παρουσίασαν δυσκολίες όμως θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Αυτή τη στιγμή οι εργασίες στον χώρο έχουν προχωρήσει μόνο κατά 25% ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες τα υλικά φθάνουν από την Αθήνα και τα γύρω νησιά καθώς οι μάντρες οικοδόμων της Κω αρνούνται να προμηθεύσουν υλικά για την κατασκευή το hot spot.
Υπολογίζεται ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμες οι υποδομές για να μπουν μέσα οι οικισμοί ενώ σήμερα θα διεξαχθεί και το δημοτικό συμβούλιο που θα εξετάσει την πρόταση για δημοψήφισμα για το θέμα.
Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο Πυλί όπου γίνεται το hot spot όταν ομάδα κατοίκων που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του hot spot συγκρούστηκε με άνδρες των ΜΑΤ.