ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 153 οι νεκροί στη χώρα μας - Κατέληξε 88χρονος στο ΝΙΜΤΣ

Ένας ακόμη ασθενής κατέληξε το βράδυ της Τρίτης στη χώρα μας, ανεβάζοντας σε 153 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελευταίο θύμα του ιού είναι ένας 88χρονος που νοσηλευόταν με κορονοϊό στο ΝΙΜΤΣ. Ο ηλικιωμένος είχε υποκείμενα νοσήματα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανήλθαν την Τρίτη στα 2.744 καθώς καταγράφηκαν 18 νέα (12 συρροή κρουσμάτων σε ομάδες), όπως δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τον Covid 19.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.11 (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 97,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 152. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,3%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.



Για τα φάρμακα και εμβόλια έναντι του Covid 19

Αναφερόμενος στη χρήση της φαρμακευτικής ουσίας ρεμδεσιβίρη, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Η αξιολόγηση του φαρμάκου της ρεμδεσιβίρης θα γίνεται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο και η χορήγησή του θα γίνεται μόνο από τα νοσοκομεία».

Όπως είπε, επίσης, «ομάδα έξι νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων έναντι ελαφρών και μετρίων κρουσμάτων του ιού, το οποίο φέρνει αισιόδοξα μηνύματα».

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι ήδη 8 υπόψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διαδικασία τακτικού διαγνωστικού ελέγχου.

Τσιόδρας: Τι πρέπει να προσέχουμε τις επόμενες ημέρες

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, «τις προηγούμενες ημέρες είδαμε μια χαλάρωση από όλους μας: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

«Παντού πρωταγωνιστές είναι η ευθύνη και η υπεύθυνη συμπεριφορά, τηρώντας απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης όχι σαν περιορισμός ή σαν απαγορευτικό μέτρο, αλλά ως μέτρο προστασίας μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ.

Ενδεικτικά, ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ πρότεινε τα εξής:

α. Ο εργαστηριακός έλεγχος και η καλύτερη ιχνηλάτηση των ασθενών είναι τα όπλα μας.

«Δεν πρέπει να παίρνουνε τίποτε στ' αστεία, δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό». ξεκαθάρισε ο καθηγητής Τσιόδρας.

β. Να αποφεύγουμε κατά το δυνατόν τη χρήση ΜΜΜ. Αν, όμως, αυτό δεν είναι εφικτό, τότε απαιτείται η ορθή χρήση της μάσκας. Πρέπει να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό. Αν δεν χρησιμοποιείται η μάσκα σωστά, τότε μόνο κακό κάνει.



γ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ως προς την υγιεινή των χεριών μας. Πρέπει να αποφεύγονται χειραψίες και αγκαλιές και επαφές με άψυχες επιφάνειες (κουμπιά, πόμολα κλπ.), η οποιες δυνητικά μπορεί να είναι μολυσμένες με τον κορωνοϊό.

δ. Να αποφεύγουμε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, όταν βγαίνουμε έξω να περπατήσουμε. Η «λαοθάλασσα» του τελευταίου σ/κ δείχνει μια διάθεση να συγχρωτιστούμε, αλλά και μια ανευθυνότητα έναντι του ιού.

ε. Να περιοριστούμε σε ένα στενό κύκλο επαφών και να μην ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που έχουμε να δούμε καιρό.

στ. Να επιτηρούμε στενά την κατάσταση της υγείας μας.

Για τη διεθνή ημέρα νοσηλευτών: Σήμερα τιμούμε το 50% το προσωπικού των υγειονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως. Χωρίς αυτούς τους αφανείς ήρωες, εμείς οι γιατροί δεν υπάρχουμε. Τους ευχαριστώ όλους.

Για τον Τουρισμό και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών: Οι μετακινήσεις και οι αφίξεις θα γίνονται με κανόνες. Οι κανόνες ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν το καλοκαίρι και θα αφορούν την εξέταση ταξιδιωτών στις χώρες αναχώρησής τους, τη χρήση μέτρων προστασίας, αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων καθώς και την τήρηση των αποστάσεων.

Χαρδαλιάς: Από 18 Μαΐου ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τη νήσο Κρήτη, ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Πρόθεση μας είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, όμως αυτό θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου οι περιορισμοί στις μετακινήσεις όσων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.



Παρέμβαση Κοντοζαμάνη για τα τεστ

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ερωτηθείς για τα τεστ, είπε πως «ο δείκτης επιβεβαιωμένου κρούσματος και πόσα τεστ έχουν διενεργηθεί ανά κρούσμα εξαρτάται από την ιχνηλασιμότητα των κρουσμάτων και πρόσθεσε πως αυτά τα δεδομένα υπάρχουν καταγεγραμμένα σε έναν ευρωπαϊκό δυναμικό πίνακα.

«Στον πίνακα αυτό, η χώρα μας βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις πρώτες θέσεις και για κάποιες ημέρες βρέθηκε και στην πρώτη θέση», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ανοίγουν οι εκκλησίες από τις 17 Μαΐου - Τι θα ισχύει

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «από τις17 Μαΐου θα πραγματοποιούνται κανονικά λειτουργίες και μυστήρια με κανόνες. ο αριθμός πιστών ορίζεται στο ένα άτομα ανά 10τ.μ. και απόσταση στο 1,5 μέτρο. ναοί άνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός των πιστών θα είναι 50. υποχρεωτικά τα αντισηπτικά στις εκκλησίες και προαιρετική η μάσκα με σύσταση χρήσης».



Εν τω μεταξύ, με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η απόφαση θα ισχύσει από 17 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, και θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο στην ίδια ενημέρωση, στην ΚΥΑ θα ενσωματωθούν συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα ο τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Τακτικά χειρουργεία: Πότε απαιτείται έλεγχος για κορωνοϊό – Πώς δεν θα χρεώνονται οι ασφαλισμένοι

Περαιτέρω διευκρινίσεις για τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της χώρας, εξέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Υγείας.

Η νέα εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου, έρχεται σε συνέχεια του αρ. πρωτ. 455/29-04-2020 εγγράφου του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη με θέμα: «Σταδιακή επαναλειτουργία και προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας».

Η εγκύκλιος προβλέπει:

  1. Σχετικά με την διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων, ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεταιμόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.
  2. Έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σεασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομέςπ.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κλπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.
  3. Α)Ταογκολογικά χειρουργείακαι οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019.

Β) Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.

  1. Σχετικά με τη διενέργειαεπεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεωνπ.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2.

Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.

  1. Στις ιδιωτικές κλινικές,η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνση τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριντον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωσητης ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η τήρηση όλων των λοιπών μέτρων προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης