Εποχική γρίπη: Στο κόκκινο ο ιός, τους 100 έφτασαν οι νεκροί
Στη φάση της κορύφωσης βρίσκεται η εποχική γρίπη αυτή την εποχή, με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης να έχουν φτάσει τους 100 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.
Έξι άνθρωποι έχασαν τη μάχη το τελευταίο 24ωρο και ένας εξ αυτών νοσηλευόταν εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, αφού η δραστηριότητά της εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ενώ 106 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Συνολικά 310 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.Οι ειδικοί εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι σταδιακά, με τη βοήθεια και της βελτίωσης του καιρού, θα αρχίσει να μπαίνει σε ύφεση ο ιός.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας στον ΣΚΑΙ, φέτος τα κρούσματα της γρίπης ήταν πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, κάνοντας λόγο για μια χρονιά αντίστοιχη με του 2010-2011, οπότε είχαμε και πάλι κυκλοφορία του ίδιου στελέχους του ιού.
Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στην παρουσία του Η1Ν1, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική μεταβολή στο στέλεχος του ιού που να το καθιστά επιθετικό, ωστόσο όπως είπε ο κ. Τσιόδρας θα περιμένουμε το τέλος της εποχής για ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς που χρειάσθηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον 19 ήταν παιδιά ηλικίας 9 μηνών έως 16 ετών και 5 εξ αυτών έχασαν τη μάχη για τη ζωή. Ο κ. Τσιόδρας πάντως ξεκαθάρισε πως τα μικρά παιδιά σπάνια προσβάλλονται, τονίζοντας πως τα περισσότερα από τα παιδιά που καταγράφηκαν ως κρούσματα, είχαν ήδη σημαντικά προβλήματα υγείας.
Ο ίδιος σημείωσε πως τα δωρεάν τεστ για την ανίχνευση της γρίπης θα γίνονται κανονικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ πρόσθεσε πως ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, γι αυτό και κάλεσε όσους αντιληφθούν ότι έχουν συμπτώματα, να απομονώνουν τον εαυτό τους και να προφυλάσσουν τα ευπαθή άτομα.
Πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό να απευθυνόμαστε στο γιατρό, καθώς η γρίπη ανοίγει την πόρτα για να μπουν άλλα μικρόβια, πιο επικίνδυνα, ενώ ειδικά αν κάποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει με το πρώτο σύμπτωμα να επισκέπτεται τον γιατρό του.
Σημειώνεται ότι η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, παρά τις συστάσεις των ειδικών.
Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου.
Διαβάστε ακόμη
Εποχική γρίπη: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη γρίπη – Τι αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Παστέρ