ΕΛΛΑΔΑ

Δεν κατέγραψε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις η Task Force

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βοήθησαν την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης της είχε αρκετές ελλείψεις και έχασε μερικούς από τους στόχους της, σύμφωνα με έκθεση των ελεγκτών της ΕΕ.

Ο λόγος για την γνωστή σε όλους μας Task Force, που δημιουργήθηκε το 2011 μετά τη σύναψη συμφωνίας για ένα πρόγραμμα διάσωσης. Η Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούνταν από προσωπικό 50 ατόμων και είχε στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού συστήματος.

«Αν και η Task Force αποδείχθηκε επαρκής ως μηχανισμός υποστήριξης τεχνικών ζητημάτων, υπήρξαν αδυναμίες στον σχεδιασμό ορισμένων εγχειρημάτων καθώς και αμφιλεγόμενα αποτελέσματα ως προς την συνεισφορά της στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων,» αναφέρει ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μπαουντίλιο Τομέ Μουγκουρούζα στην ανακοίνωση του.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των οικονομικών της ΕΕ, διαπίστωσε ότι η τεχνική βοήθεια παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την εντολή της Task Force, αλλά δεν κατάφερε να καταγράψει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η Task Force δεν είχε ένα σαφές σχέδιο, διότι συστάθηκε εσπευσμένα για να αντιμετωπίσει την ελληνική έκτακτη ανάγκη.

«Μια ολοκληρωμένη ανάλυση ήταν στην διάθεση της Task Force, επιτρέποντας στην Επιτροπή να λάβει μια πολιτική απόφαση για αντιμετωπιστεί το επείγον του ελληνικού αιτήματος,» ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις παρατηρήσεις των ελεγκτών.

Η Task Force διέφερε από τη λεγόμενη «τρόικα» που είχε συσταθεί από την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να σχεδιάσουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις και η κριτική στην Τask Force ήταν έντονη, όπως απέναντι και στη τρόικα και διαλύθηκε τον Ιούλιο του 2015 μετά από πιέσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Αν και εγκωμιάζει το σύστημα που είχε συσταθεί από την ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση της προόδου της Ελλάδας, η έκθεση των ελεγκτών διατυπώνει ανησυχίες σχετικά με ορισμένες αντιφάσεις και την έλλειψη μιας συστηματικής προσέγγισης στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης