Κορωνοϊός: Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα χωρίς μέτρα προστασίας
Προβληματισμό προκάλεσε τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, καθώς οι παρευρισκόμενοι δεν είχαν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ενάντια στην ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο συγκεντρωμένος κόσμος ήταν αρκετός και παρά τις δημόσιες συστάσεις για τον κορωνοϊό και τον κίνδυνο διασποράς του δεν τηρήθηκαν ούτε οι αποστάσεις, ούτε τα μέτρα προστασίας.
Να σημειωθεί πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.632, καθώς καταγράφηκαν 6 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 146 καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν δύο ακόμη άτομα.
Παράλληλα, 35 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 65 έτη, ενώ 81 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.
Μέχρι σήμερα, ελέγχθηκαν 80.951 κλινικά δείγματα.
Μέχρι σήμερα πάνω από 3 εκατ. κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Περίπου 1.384.000 αφορούν μόνο στην Ευρώπη.
Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ότι είχαμε στις αρχές Μαρτίου, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως το πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωσή του στην Ευρώπη.
Ο καθηγητής τόνισε πως τα εμβόλιο βρίσκονται στο προσκήνιο με περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο να έχουν ξεκινήσει μελέτες.
Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες για την δημιουργία εμβολίου, θα οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας είπε πως «σήμερα ξεκίνησε μία νέα φάση. Όλοι πρέπει να προστατευτούμε και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.Σε αυτή την κοινή προσπάθεια πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να εμποδίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού».
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες, σημειώνοντας πως «παραμένουν στο επίκεντρο και θα πρέπει να μιλάμε με σαφήνεια και λεπτομέρειες γι' αυτούς. Πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ σοβαρά και πρέπει να τους προστατεύσουμε και να ακολουθούμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια αλλά και στο χώρο εργασίας όπως τα σχολεία. Είναι άνθρωποι αυξημένου κινδύνου».
Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ΤΑΧΙ, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, στα ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λπ. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.
Η μη τήρηση του μέτρου αυτού επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ.
Ο βασικός κανόνας για την χρήση της μάσκας είναι πως πρέπει να εφαρμόζουμε υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν την τοποθετήσουμε στο πρόσωπό μας αλλά και αφού την βγάλουμε.
Εάν πρόκειται για υφασμάτινη μάσκα τότε μετά από κάθε χρήση πρέπει να γίνεται πλύση με νερό και σαπούνι, ή στο πλυντήριο στους 60 με 90 βαθμούς και έπειτα να σιδερώνεται.