Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα - Στους 140 οι νεκροί στη χώρα μας
Στα 2.591 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ενώ καταγράφηκαν 15 νέα.
Παράλληλα, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 140.
Ακόμη, 38 άτομα παραμένουν διασωληνώμενοι.
Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 75.170 κλινικά δείγματα.
O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως θα υπάρχει διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση. Συστήνεται σε όλα τα άτομα με σοβαρή ή οξεία λοίμωξη, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενη νόσο, φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, υγιεινονομικοί υπάλληλοι, προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής.
Ο καθηγητής σημείωσε πως ο έλεγχος αντισωμάτων θα γίνεται για επιδημιολογικούς σκοπούς και μόνο.
Αναφερόμενος στα φάρμακα κατά του κορωνοϊού που εξετάζονται παγκοσμίως, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για ένα από αυτά.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας τόνισε πως: «Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων και την αγωνία για το επιστημονικό μέλλον» ενώ σημείωσε πως «το πεδίο της πανδημίας είναι ένα πεδίο στο οποίο πετύχαμε μια μεγάλη νίκη».
Τσιόδρας: Γιατί ανοίγουν τα σχολεία
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες. Αυτό που με μαθηματική βεβαιότητα ισχύει είναι ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο γι' αυτό προηγούνται στις προσπάθειες επανόδου της κοινωνίας σε μια κανονικότητα».
Σημείωσε πως ήδη, σε 14 χώρες στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει για επανένταξη των παιδιών στα σχολεία.
«Πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για το άνοιγμα της κοινωνίας. Ένα από αυτά είναι και το άνοιγμα των σχολείων, με προσοχή», συνέχισε. Υπενθύμισε πως «αν ένα παιδί έχει άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα έχει την επιλογή να μην πάει σχολείο».
Για τη χρήση μάσκας
Για το θέμα της μάσκας ο κ. Τσιόδρας είπε: «Τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό. Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση. Πού υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός; Στα ΜΜΜ. Άρα εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του. Τώρα ανοίγει η κοινωνία. Για αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ. Με πολλές αντιρρήσεις, αντεπιχειρήματα».
Στο ερώτημα υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, ο καθηγητής απάντησε ότι «αναφερόμαστε σε μη ιατρικές μάσκες».
Θα φτιαχτεί βίντεο για την απλή κατασκευή μιας μάσκας στο σπίτι, όπως είπε.
Ακόμη, συνέστησε στους πολίτες αν μπορούν να αποφεύγουν τα ΜΜΜ και να αναζητούσουν εναλλακτικούς τρόπους για να μετακινούνται, πχ, στην εργασία τους.
Μήνυμα Χαρδαλιά για την Πρωτομαγιά: Δεν μετακινούμαστε
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως απομένουν τρεις ημέρες για την άρση του μέτρου περιορισμού.
Αναφερόμενος στην Πρωτομαγιά έστειλε το μήνυμα πως φέτος είναι αλλιώς. Ο κόσμος επιτρέπεται να κάνει μια βόλτα κοντά στο σπίτι αλλά ξεκαθάρισε πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις και εκδρομές στα χωριά.
Τόνισε πως: «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα σεβαστούν την συλλογική προσπάθεια».
«Πλένουμε χέρια, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα». Αυτό τόνισε πως είναι το νέο μήνυμα και οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούμε.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως από Δευτέρα είναι ελεύθερη η μετακίνηση εντός του νομού, μέχρι τότε, συνεχίζουμε να στέλνουμε μήνυμα στο 13033 για την μετακίνηση.
Σημείωσε πως έγιναν έλεγχοι σε δύο πτήσεις του εξωτερικού. Από τα 159 άτομα που έκαναν το τέστ, το ένα βγήκε θετικό στον κορωνοϊό.
Οι ανακοινώσεις Αυγενάκη για τον αθλητισμό
Τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος είπε πως για πρώτη φορά η αθλητική οικογένεια ενωμένη εξέπεμψε μηνύματα αλληλεγγύης προς όλη την κοινωνία. Άσκηση στο σπίτι, σωστη διατροφή, εθελοντική αιμοδοσία.
«Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού παρέχουν ακόμη και σήμερα σε δημοπρασίες, προσωπικά ενθύμια από τις μεγάλες επιτυχίες τους για να ενισχύσουν τον λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Επαγγελματίες αθλητές, Προπονητές, Ομοσπονδίες, Αθλητικές Ενώσεις, Σωματεία, ΠΑΕ και ΚΑΕ με δράσεις και δωρεές στηρίζουν την κοινωνία και το δημόσιο σύστημα υγείας. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά, διότι επιβεβαίωσαν τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού», είπε.
Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε στη συνέχεια ενδεικτικά τις βασικές αρχές των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τον προγραμματισμό των προσεχών εβδομάδων για την σταδιακή και ασφαλή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας:
Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Προπόνησης για
- Αθλητές,
- Προπονητές και
- προσωπικό ομάδων, αλλά και για διοικητικό και τεχνικό προσωπικό Αθλητικής Εγκατάστασης.
Ενδεικτικά, έχουν ως εξής:
1. Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση. Διαμορφώνουμε μια είσοδο.
2. Διεξάγουμε έλεγχο των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με το πρόσφατο ιστορικό τους. Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπόλοιποι φοράνε μάσκες.
3. Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο. Δεν κάνουμε χειραψίες ή εναγκαλισμούς. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
4. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, τα οποία πλένουμε στο σπίτι μας.
5. Προτιμάμε τη μεταφορά προς και από τον αθλητικό χώρο με το δικό μας μέσο μεταφοράς.
6. Ενημερώνουμε άμεσα σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και υπέρμετρης κόπωσης ή έχει κάποιος από την οικογένειά μας.
7. Αν έρθουμε, στη διάρκεια της προπόνησης, σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπο μας με άφθονο νερό.
Όσον αφορά στη χρήση οργάνων απολυμαίνονται, μετά τη χρήση ανά αθλητή.
8. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικά μας μπουκάλια με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.
9. Τα αποδυτήρια, τα ντους, το κλειστό γυμναστήριο και τα κυλικεία της εγκατάστασης παραμένουν κλειστά. Αποφεύγουμε τις τουαλέτες.
10. Αν τα ρούχα προπόνησης απολυμαίνονται από την ομάδα, τα βάζουμε σε μια υδατοδιαπερατή τσάντα και τα αφήνουμε στη μέριμνα του συλλόγου.
«Όπως, είπα, η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας θα γίνεται σταδιακά.
Η περίοδος αυτή είναι πιλοτική και όσα ανακοινώσουμε σήμερα θα ισχύουν από την προσεχή Τρίτη, 5 Μαΐου, έως και σχεδόν τα μέσα του μήνα όπου και θα επανέλθουμε», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.
Ακόμη ανακοίνωσε πως αρχικά, θα επιτραπούν όλες οι ατομικές προπονήσεις στους αθλητές και στις αθλήτριες που έχουν ήδη προκριθεί ή δεκδικούν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με την εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Θα επιτραπούν, ακόμη, για αθλητές ηλικιών Εφήβων – Νεανίδων και μεγαλύτερες, μόνο προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους και μόνο για ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως:
• Τένις
• Ποδηλασία δρόμου
• Γκολφ
• Ιππασία
• Σκοποβολή
• Τοξοβολία
• Κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης
• Ορειβασία – αναρρίχηση (σε ανοικτούς χώρους)
• Τρίαθλο
• Υποβρύχια δραστηριότητα
• Μηχανοκίνητος αθλητισμός
• Αεραθλητισμός
• Χειμερινά αθλήματα,
«Πάντα υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με ιδιαίτερη έμφαση στην ατομική ευθύνη», υπενθύμισε.
Για τα μαχητικά αθλήματα:
• Πάλη,
• ΤάεΚβοΝτο,
• Πυγμαχία,
• Τζούντο,
• Καράτε,
• Ζίου Ζίτσου,
• Παγκράτιο,
• Κικ Μπόξινγκ κ.ά.,
Στα παραπάνω επιτρέπεται προπόνηση μόνο φυσικής κατάστασης (σε ανοικτούς χώρους), χωρίς επαφή και τηρώντας τις αποστάσεις.
Όσον αφορά τις προπονήσεις αθλημάτων υγρού στίβου σε κολυμβητικές δεξαμενές, θαλάσσιο σκι και αθλήματα παραλίας, όπως για παράδειγμα μπιτς βόλεϊ, θα επιτραπούν σε επόμενο χρόνο.
Όπως σε μεταγενέστερο χρόνο θα ληφθεί μέριμνα και για τους αθλητές ΑμεΑ.
Αναφορικά με την εξέλιξη των πρωταθλημάτων, των δημοφιλών -κυρίως- αθλημάτων και ειδικά του ποδοσφαίρου, απάντησε:
«Ψηφίσαμε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στις διοργανώτριες αρχές να αποφασίσουν αν θα διακόψουν τα πρωταθλήματα τους ή αν θα τα ολοκληρώσουν σε επόμενο χρόνο μέσα στο καλοκαίρι και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».
Για τις περιπτώση της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου θα επιτραπεί από την προσεχή Τρίτη 5 Μαΐου:
- η προπόνηση ομάδων ποδοσφαίρου των ΠΑΕ, μελών της SL1,
- σε αυστηρώς ολιγομελή τμήματα 6-8 αθλητών,
- πάντοτε σε ανοιχτά γήπεδα, με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα, βασισμένα και στα διεθνή δεδομένα.
Η προπόνηση θα αφορά αυστηρά:
- στην επαναφορά της φυσικής κατάστασης των αθλητών,
- στην ενδυνάμωση και
- στη βελτίωση ατομικής τεχνικής.
«Αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις των διοργανωτών στα άλλα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ) προκειμένου να εξεταστεί και γι’ αυτά η δυνατότητα ατομικών προπονήσεων σε μεταγενέστερο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων (ακόμα και προπονήσεων) θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.
Επιπλέον, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους υποψηφίους μαθητές των Πανελλαδικών που έχουν δηλώσει Σ.Ε.Φ.Α.Α., Στρατιωτικές σχολές και Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε στο αμέσως επόμενο στάδιο άρσης των περιορισμών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας,
να μπορούν να προπονηθούν επαρκώς για τα αγωνίσματα στα οποία θα εξεταστούν», είπε ακόμη ο κ. Αυγενάκης.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους μαθητές-αθλητές.
Για την κατά το δυνατόν ολοκλήρωση τουλάχιστον των πρωταθλημάτων Εφήβων και Νεανίδων όλων των Ομοσπονδιών, που τα αποτελέσματά τους συνυπολογίζονται στη μοριοδότηση όσων συμμετέχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Επίσης, δεν πρόκειται να επιτραπεί η λειτουργία των υπαίθριων γυμναστηρίων που έχουν εγκαταστήσει αρκετοί δήμοι σε πάρκα και πλατείες.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ακόμη πως «Δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε οποιαδήποτε διαβεβαίωση για αθλητικές διοργανώσεις δήμων ή άλλων φορέων όπως μαραθωνίους, μαζικό αθλητισμό, ούτε και για λειτουργία κάμπ και κατασκηνώσεων».
Και συνέχισε λέγοντας:
«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής δραστηριότητας.
Είναι απαραίτητο να στηριχθεί για να συνεχίσει να επιτελεί τον σπουδαίο ρόλο του στην κοινωνία. Αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Προχωράμε ταχύτατα στη δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Φορέων, ώστε να αποτυπώσουμε το ερασιτεχνικό αθλητικό περιβάλλον και να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά στις πραγματικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των Αθλητικών Κέντρων σε όλη τη χώρα, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,
είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις, για τη στήριξη των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων και των χιλιάδων αθλητών μας.
Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να πράξουν το ίδιο και οι αντίστοιχες διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Είναι βέβαιο ότι η κρίση της πανδημίας που βιώνουμε δημιούργησε ευκαιρίες.
Καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο η κουλτούρα της ατομικής άθλησης, της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της στροφής σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής.
Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Συνεχίζουμε στην κατεύθυνση της προαγωγής της υγείας μας και σας καλώ να αναζητήσουμε μορφές εναλλακτικού αθλητισμού
και να ανακαλύψουμε τη χαρά αυτών των δραστηριοτήτων αλλά και την αστείρευτη ομορφιά της χώρας μας.
Μάλιστα, στη φάση μετάβασης του αθλητισμού στην ψηφιακή εποχή, δημιουργούμε την «Ψηφιακή Αθλητική Κάρτα».
Σε ότι αφορά στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, εξετάζεται το θέμα της παράτασης των συμβάσεων των γυμναστών.
Ωστόσο, το ερώτημα πολλών για την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων και τη χρήση όλων και από όλους των χώρων άθλησης, δεν γίνεται να απαντηθεί σήμερα.
Η κατάσταση θα εξετάζεται διαρκώς και θα αναπροσαρμόζονται οι αποφάσεις, πάντοτε βάσει των γνωμοδοτήσεων και των συμβουλών των ειδικών επιστημόνων τους οποίους και ευχαριστούμε.
Ολοκληρώνοντας, υπενθυμίζω:
Τηρούμε απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Δίνουμε έμφαση στην ατομική υγιεινή και την ατομική ευθύνη.
Προστατεύουμε την κοινωνία και την αθλητική οικογένεια.
Μένουμε ασφαλείς, αθλούμαστε υπεύθυνα.
Για να κατακτήσουμε νέες κορυφές».