Κορωνοϊός: 156 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Στους 121 οι νεκροί
Στα 2.401 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώθηκαν 156 νέα, εκ των οποίων τα 150 στο Κρανίδι.
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν πέντε ακόμη νεκροί με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 121.
Ακόμη, 59 άνθωποι είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 16 (27,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια ώρα, 46 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Συνολικά, 55.666 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί.
Από το σύνολο των θανάτων 32 (26,4%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Για τα κρούσματα και τα μέτρα στο Κρανίδι
Αναφερόμενος στο Κρανίδι, όπου βρίσκεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο κ. Τσιόδρας είπε πως 150 από τα 497 είναι θετικά κρούσματα. Πρόκειται για 148 φιλοξενούμενους της δομής και δύο εργαζομένους.
Συνέχισε λέγοντας πως συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων και τόνισε πως η δομή ήταν σε καραντίνα από την Μ. Πέμπτη. Όπως είπε, ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου με έξι γιατρούς.
Στην περιοχή παραμένουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ καθώς και την Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι οι φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές αποτελούν από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς για την διασπορά και μετάδοση του νέου κορωνοϊού.
«Αυτό που συνεχίζει να εκπλήσσει με αυτήν την νόσο είναι η σημαντική δυναμική της μετάδοσης, ιδιαίτερα σε κλειστούς πληθυσμούς όπως οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων αλλά και μέσα στον δικό μας χώρο, στην οικογένεια μας με σημαντική ενδο-οικογενειακή μετάδοση».
Σε καραντίνα δύο χωριά στο δήμο Μύκης
Ακόμη, ανακοίνωσε πως μπαίνουν σε καραντίνα δύο χωριά του δήμου Μύκης.
Όπως σημείωσε και ο καθηγητής, η καραντίνα στα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι στην Ξάνθη θα είναι σε ισχύ για 14 ημέρες κατά τις οποίες θα απαγορεύεται κάθε είσοδος και κάθε έξοδος από τα δύο χωριά.
Ο δήμος, συμπλήρωσε, θα αναλάβει την τροφοδοσία των 250 κατοίκων των δύο οικισμών.
Για τον θάνατο του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη
Αναφερόμενος στον θάνατο ενός νέου ανθρώπου στη χώρα μας, του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη, είπε πως «αν και η κλινική εικόνα των παιδιών με την νόσο είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες και των νέων ενηλίκωνηπιότερη σε σχέση με τους ηλικιωμένους δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας».
Όπως είπε ο καθηγητής, «το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού όπως πνευμονίες και την γρίπη όπου καταγράφουμε τέτοια σοβαρά περιστατικά. Σε μεγάλη μελέτη που αφορούσε παιδιά από την Κίνα καταγράφηκε μόλις 1 θάνατος μεταξύ 2.135 παιδιών που ήταν θετικά», είπε.
Όπως είπε σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα, σε άλλες παραμένουμε με το ερωτηματικό.
«Παίζει ρόλο και ο γονιδιακός παράγοντας. Και η μικρή άμυνα αλλά και η πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψουν σε αυτόν τον ιό. Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου εμφανίζουν μικρή δύσπνοια αλλά έχουν σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση και φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας πνευμόνων. Η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αξιολογείται ιατρικά», συνέχισε.
Ο καθηγητής ανέφερε ως παράδειγμα τον έρπητα, λέγοντας πως είναι από τις λοιμώξεις που κάποιος την περνάει ελαφρά αλλά σε κάποιους προκαλεί εγκεφαλίτιδα με σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και θάνατο.
Αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για την χαλάρωση των μέτρων - Το «συγγνώμη» του Τσιόδρα
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, ζήτησε «συγγνώμη» από τους Έλληνες πολίτες για τις δυσάρεστες ειδήσεις που μεταφέρει καθημερινά.
Όπως είπε, «θα πρέπει να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία στη χώρα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου να επιστρέψει το χαμόγελο σε όλους μας».
Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα. «Το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν. Με τη συνεργασία όλων σας γλιτώσαμε τα χειρότερα. Πάμε καλά, αυτό οφείλεται στα μέτρα. Το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και μας δίνει περιθώριο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. Έχουν αναπτυχθεί μαθηματικά μοντέλα που θα μας επιτρέψουν να ελέγχουμε τη χαλάρωση και το πώς θα γίνεται αυτή», είπε.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν νέα μέτρα που αφορούν την μερική χαλάρωση των περιορισμών, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.
Αναφορικά με τα σχολεία, είπε πως η επιστημονική επιτροπή θα εισηγηθεί πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία.
Για τα κλιματιστικά
Αναφερόμενος στη χρήση κλιματιστικού, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως: «Kαλό είναι να αποφεύγεται η ανακύκλωση του αέρα, καλύτερα με ανοιχτά παράθυρα ειδικά αν έχουμε κρούσμα στο σπίτι μας. Είναι σημαντικό και μας απασχολεί η χρήση κλιματιστικού, θα δούμε αν θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ειδικά για κλειστούς χώρους όσο θα χαλαρώνουν οι περιορισμοί. Κάποιες έρευνες έχουν βρει παρουσία του ιού σε κάποια κλιματιστικά όταν υπήρχε στο χώρο κρούσμα».