ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια και μεγάλη παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ

INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπάρχει επάρκεια και μεγάλη παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακών τεστ για ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μάλιστα είπε ότι αυτή η δυνατότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς στη μάχη της Covid - 19 έχει μπει και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Τόνισε για άλλη μια φορά ότι όποιος κρίνεται ότι πρέπει να κάνει το τεστ το κάνει εντελώς δωρεάν. Eπίσης, αξιολογούνται τα τεστ αντισωμάτων και εφόσον κριθούν κατάλληλα, θα διεξαχθούν και αυτά.

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι αν κληθεί να συμμετάσχει -μέχρι σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στη διενέργεια των τεστ- «αυτό θα γίνει με τους όρους του δημοσίου, δηλαδή ό,τι κοστίζει στο δημόσιο θα κοστίζει και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, λέγοντας ότι μέχρι την Μ. Πέμπτη είχαν γίνει 3073 προσλήψεις στο ΕΣΥ, εκ των οποίων 381 αφορούσαν γιατρούς. «Ο αριθμός 3073 είναι πολύ παραπάνω από τον αρχικό προγραμματισμό των 2000 προσλήψεων και βεβαίως πολύ παραπάνω από αυτό που χρειάστηκε το σύστημα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 200 επαγγελματίες υγείας απουσίαζαν από τον σύστημα υγείας, είτε γιατί νοσούσαν είτε γιατί ήταν σε καραντίνα, «πολύ μικρότερος αριθμός σε σχέση με άλλες χώρες».

Αναφορικά με μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, επανέλαβε αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός, ότι το νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα υγείας και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη τα κενά θα καλυφθούν.

Επτά θάνατοι στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο

Στους 117 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρα, ανακοίνωσε έξι νέους θανάτους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστός ο θάνατος ακόμη ενός ασθενούς. Τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 2.245, καθώς επιβεβαιώθηκαν 10 νέα.

Λίγο μετά το τέλος της ενημέρωσης έγινε γνωστό πως έχασε τη ζωή του ένας 86χρονος άνδρας με καρδιολογικό πρόβλημα, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άτομα. Εκ του συνόλου των θανόντων οι 30 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των ατόμων που εξέπνευσαν είναι τα 74 έτη και το 90,5% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 61 άτομα, 14 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 84% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα είναι άνω των 70 ετών. Συνολικά 44 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.

Εκ των 2.245 κρουσμάτων, τα 570 συνδέονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 950 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα μας έχουν ληφθεί συνολικά 54.344 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουν οι πολίτες να βελτιώσουν την διατροφή τους, καθώς μπορούν να μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό.

«Έχουμε περιορίσει δραστικά την διασπορά. Είναι σε επίπεδο Ρ-0 με Ρ-0,6 και κάτω», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

«Η μαγική λέξη (σ.σ. για την επιστροφή στην κανονικότητα) είναι η "απόσταση" και τα μέτρα προστασίας (π.χ. μάσκες). Είναι νωρίς να μιλήσουμε για μπάνια. Παρακολουθούμε τα ιατρικά δεδομένα και τι κάνουν οι άλλες χώρες και θα αποφασίσουμε σταδιακά», απάντησε ο καθηγητής σχετικά με το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν ως προς την άρση των απαγορεύσεων.

Σε ερώτηση για τον χαμηλό αριθμό των τεστ στην Ελλάδα ο καθηγητής είπε: Όντως φαίνεται ότι κάποιες χώρες έχουν κάνει παραπάνω τεστ, αλλά με άλλα κριτήρια. Ήμασταν τυχεροί γιατί καταγράφαμε πολύ καλά την κορυφή των κρουσμάτων όσο είχαμε μικρή διαθεσιμότητα.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων - Πώς θα ξεκινήσει

Σημείωσε πως είναι «σημαντικό να ελέγχεις αυτούς που έχουν συμπτώματα, μετά ειδικές ομάδες πληθυσμού (εργαζόμενους σε ειδικές θέσεις), ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Θέλει μεγάλη προσοχή το πώς ανοίγεις το τεστ στον πληθυσμό. Θα γίνει, για τον μοριακό έλεγχο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης