ΕΛΛΑΔΑ

Στόχος μας μόνο τα μισά απορρίμματα της Γλυφάδας να πηγαίνουν στη χωματερή

Ραγδαία είναι η βελτίωση που καταγράφει ο δήμος Γλυφάδας στον τομέα της ανακύκλωσης τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται να υπερδιπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο και τους πολίτες να αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τις προσπάθειες των Αρχών. Το CNN Greece συνομίλησε με την υπεύθυνη για την ανακύκλωση του δήμου, την αντιδήμαρχο Καθαριότητας κυρία Άννυ Καυκά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Η κυρία Καυκά μας εξήγησε πού οφείλεται αυτή η επιτυχία και πώς έγινε η Γλυφάδα, ένας από τους μεγάλους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής και της χώρας, παράδειγμα προς μίμηση για όλους. «Τον Ιούνιο του 2017 ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μου ανέθεσε τον νευραλγικό τομέα της Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με βασική εντολή και απόλυτη προτεραιότητα και για τον ίδιο, την ανάπτυξη της Ανακύκλωσης στον δήμο μας. Από το 4% στην ανακύκλωση που κατέγραφε η Γλυφάδα το 2017, φτάσαμε στο 22% το 2019», αναφέρει γεμάτη υπερηφάνεια, θέτοντας όμως την ίδια στιγμή υψηλούς στόχους για το μέλλον, καθώς όπως τονίζει η ίδια, το ζητούμενο είναι μόλις ολοκληρωθεί πλήρως η τοποθέτηση των καφέ κάδων στην πόλη, που προορίζονται για βιολογικά απορρίμματα, «να μην έχουμε αστικά απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ πάνω από το 50%».

Πώς έγινε η αρχή για την ανακύκλωση

Η αρχή έγινε το 2018, όταν «ανακηρύχθηκε ως έτος έναρξης προσπάθειας, έτος ανακύκλωσης για το δήμο», μας εξηγεί η κυρία Καυκά, φανατική υπέρμαχος της ανακύκλωσης και η ίδια, αφού δηλώνει με χιούμορ, έχει «κερδίσει» το προσωνύμιο της «Μις Ανακύκλωση»! Τότε όμως, μετά από σκληρή προσπάθεια, ξεκίνησε να αλλάζει η νοοτροπία περί ανακύκλωσης τόσο σε επίπεδο αρχών, όσο και σε επίπεδο πολιτών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αναγνώρισαν την προσπάθεια του δήμου και συνέβαλλαν και οι ίδιοι σε αυτή.

«Η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων προϋποθέτει την ύπαρξη πολλαπλών ρευμάτων ανακύκλωσης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα στερεά απόβλητα που τελικά οδηγούνται για ταφή στο ΧΥΤΑ της Φυλής» αναφέρει η κ. Καυκά και προσθέτει πως το 2018 «ο δήμος Γλυφάδας δημιούργησε ένα ρεύμα ανακύκλωσης των ΑΕΚ, των υπολειμμάτων οικοδομικών εργασιών, υπερδιπλασίασε το ρεύμα ανακύκλωσης για τις γυάλινες συσκευασίες - είχαμε 30 κώδωνες και τώρα έχουμε 77 – και δημιούργησε ένα ρεύμα ανακύκλωσης ελαστικών οχημάτων, ενώ και τα εγκαταλελειμμένα οχήματα ανακυκλώνονται και αυτά. Όλα αυτά έγιναν με συμβάσεις με εταιρίες, φορείς και οργανισμούς, εγκεκριμένες από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ δημιουργήσαμε νέο ρεύμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών υλικών, με σύμβαση που κάναμε με την Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΑΕ και κάθε Τετάρτη έχουμε εδώ ένα κοντέινερ στο αμαξοστάσιο και συγκεντρώνουμε τα αιτήματα των πολιτών και περνάμε εμείς από τα σπίτια τους και συγκεντρώνουμε τις κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές».

Η μεγάλη αλλαγή που έγινε το 2018 στο δήμο όμως δεν σταμάτησε εκεί: «Βάλαμε και 55 κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων. Εδώ να σημειώσουμε ότι ειδικά στα ρούχα, οι προβλέψεις μας ήταν να συγκεντρώνουμε περί τους 55 τόνους και φτάσαμε πέρυσι τους 155 τόνους! Έχουμε κάνει σύμβαση με την εταιρεία Recycom, που είναι εγκεκριμένη από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και η οποία κάποια από αυτά τα ξανακάνει ίνες που προορίζονται για γεμίσματα για καθίσματα ή στρώματα και όσα είναι σε καλύτερη κατάσταση γίνονται δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα», όπως υπογραμμίζει η κ. Καυκά.

Τα πράσινα υπολείμματα

«Αυτό που είχε πραγματικά μεγάλο αποτέλεσμα», σημειώνει η ίδια, «ήταν ο διαχωρισμός των πράσινων υπολειμμάτων, όσα δηλαδή προκύπτουν από τα κουρέματα των κήπων. Εκεί φέτος φτάσαμε τους 3.891 τόνους – απόβλητα που μέχρι τώρα πήγαιναν στη Φυλή. Τώρα αυτά τα πηγαίνουμε στο εργοστάσιο κομποστοποίησης του ΕΣΔΝΑ, όπου επεξεργάζονται και γίνονται λίπασμα, μαζί με τα οργανικά απόβλητα. Έχουμε αγοράσει και κλαδοθρυμματιστή και μειώνουμε τον όγκο, βοηθώντας το εργοστάσιο στην επεξεργασία. Η διαδικασία γίνεται ως εξής: Μας ενημερώνει ο δημότης ότι πρόκειται να κουρέψει, εμείς στέλνουμε δωρεάν, ειδική “σκάφη” στην οποία τοποθετεί τα πράσινα υπολείμματα και μετά περνάμε και τα μαζεύουμε, χωρίς να πετάει ο άλλος και άλλα σκουπίδια μαζί. Ειδικά για τα κλαδιά, ο δήμος Γλυφάδας έχει μια ολοκληρωμένη διαχείριση, που κάνει διαλογή στην πηγή, μεταφορά και θρυμματισμό και μετά εναπόθεση στο εργοστάσιο του ΕΣΔΝΑ». Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί και κίτρινοι κάδοι, κοντά σε εμπορικά καταστήματα, όπου γίνεται η συλλογή χάρτινων συσκευασιών.

Τα αριθμητικά δεδομένα

Συνοψίζοντας, ο δήμος Γλυφάδας αυτή τη στιγμή διαθέτει ξεχωριστό σύστημα ανακύκλωσης για

  1. Απορρίμματα (πράσινοι κάδοι)
  2. Ανακυκλώσιμα (μπλε κάδοι)
  3. Ρούχα και παπούτσια (κόκκινοι κάδοι)
  4. Χάρτινες συσκευασίες (κίτρινοι κάδοι)
  5. Οργανικά απόβλητα (καφέ κάδοι)
  6. Γυάλινες συσκευασίες
  7. Πράσινα υπολείμματα
  8. Οικοδομικά υλικά
  9. Ελαστικά αυτοκινήτων
  10. Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα
  11. Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα (Λάμπες και φωτισμός).

Ειδικά το ρεύμα ανακύκλωσης των μπλε κάδων, λειτουργεί και ολοένα ενισχύεται, καθώς φέτος προστέθηκε ένα ακόμα δρομολόγιο (συνολικά είναι έξι) προσθέτοντας άλλους 500 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών. «Ξεκινήσαμε από το 4% ποσοστό ανακύκλωσης το 2017 και την επόμενη χρονιά φτάσαμε στο 22%. Αναλυτικά, το 2018, πετάξαμε στη Φυλή 42.676 τόνους σκουπίδια και την ίδια χρονιά ανακυκλώσαμε 9.113 τόνους, που ήταν:

- 130 τόνοι ρούχα και υποδήματα,

- 5 τόνοι ηλεκτρικά απόβλητα,

- 5,4 τόνοι ελαστικά αυτοκινήτων,

- 130 γυάλινες συσκευασίες,

- από τους μπλε κάδους 3.048 τόνους,

- από οικοδομικά υλικά 2.000 τόνους και

- από κηπευτικά 3.795 τόνους.

Τα στοιχεία για το 2019 δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, όμως οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό. Μαζί με τον δήμαρχο μας εργαζόμαστε εντατικά ώστε η Γλυφάδα να φτάσει σύντομα τους ευρωπαϊκούς στόχους σε ποσοστά ανακύκλωσης», εξηγεί η κυρία Καυκά και επισημαίνει ότι όλος ο εξοπλισμός για τον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης αγοράστηκε από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Κλειδί» της επιτυχίας η διαλογή στην πηγή

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης της Γλυφάδας επισημαίνει πως το κλειδί της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος είναι η διαλογή στην πηγή: «Άλλο φορτηγό μαζεύει τα κλαδιά, άλλο τα υπολείμματα των οικοδομικών εργασιών, δέκα απορριμματοφόρα διατίθενται για τη συλλογή απορριμμάτων των πράσινων κάδων, των σκουπιδιών και έξι άλλα απορριμματοφόρα μαζεύουν τους μπλε κάδους. Συνολικά απασχολούμε 200 υπαλλήλους και 120 οχήματα για τη Γλυφάδα που υπολογίζουμε ότι ο πληθυσμός της είναι γύρω στις 130.000 πολίτες». Για την ενίσχυση του σκοπού αυτού, ο δήμος Γλυφάδας έχει μοιράσει και 2.500 οικιακούς κάδους ανακύκλωσης, στους οποίους οι δημότες πετούν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες και στη συνέχεια τους αδειάζουν στους μπλε κάδους.

Δύο βραβεία Greek Green Awards 2019 κέρδισε ο δήμος Γλυφάδας για την Ανακύκλωση.

Τα πρόστιμα

Η κ. Καυκά επισημαίνει πάντως πως υπάρχει μεν μια μερίδα πολιτών που συνεχώς αυξάνεται και οι οποίοι είναι ένθερμοι οπαδοί της ανακύκλωσης, ιδίως νεότεροι σε ηλικία, «αλλά και υπάρχει και άλλη μερίδα πολιτών, που δεν έχουν εκπαιδευτεί στο τι σημαίνει ανακύκλωση και αρνούνται να το κατανοήσουν», όπως επισημαίνει. Μάλιστα ο δήμος Γλυφάδας έχει επανειλημμένα επιβάλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που πετούν απορρίμματα σε μπλε κάδους: «Δυστυχώς από τους μπλε κάδους τα μισά περίπου είναι απορρίμματα και άρα πετιούνται», μας εξηγεί και προσθέτει: «Όταν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε ποιος έριξε σε μπλε κάδο μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα, για παράδειγμα από εστιατόρια, τότε βεβαίως και επιβάλλουμε πρόστιμο με την εξής διαδικασία: Οι εργάτες ενημερώνουν τους επιστάτες και παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, που επιβάλει το πρόστιμο, ανοίγουν τα σκουπίδια και βρίσκουν ποιος πέταξε σκουπίδια σε μπλε κάδο. Για παράδειγμα ένα σουβλατζίδικο πετούσε σε μπλε κάδο το χάρτινο τραπεζόντηλο με τα τρόφιμα μέσα! Τον προειδοποιήσαμε τρεις φορές, συνέχιζε και τελικά στην περίπτωση αυτή βεβαιώθηκε πρόστιμο».

Το επόμενο βήμα

Ήδη από τον Μάιο, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τα 1.600 σημεία στη Γλυφάδα, όπου μπορούν να εναποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά – μια ενέργεια που αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της διαλογή στην πηγή. Σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η αντίστοιχη εφαρμογή στο application του Δήμου Γλυφάδας FixmyCity, όπως μας ενημερώνει η κυρία Καυκά.

Στο «στόχαστρο» του δήμου Γλυφάδας μπήκαν φέτος και τα οργανικά απόβλητα: «Τον Ιανουάριο του 2020 μοιράσαμε 200 κομποστοποιητές, γιατί στη Γλυφάδα έχουμε πάρα πολλά σπίτια με κήπο. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια, είχαμε πάνω από 1000 αιτήσεις και ήδη θα προβούμε σε αγορά άλλων 500 κομποστοποιητών. Ήδη έχουμε παραλάβει 250 κάδους οργανικών αποβλήτων, περιμένουμε και από την Περιφέρεια ένα ειδικό απορριμματοφόρο για τα οργανικά απόβλητα, που το αμέσως επόμενο διάστημα, θα τοποθετηθούν στην πόλη, σε σημεία που έχουμε μεγάλους παραγωγούς, που είναι τα καταστήματα εστίασης, τα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ. Έτσι το 2020, ξεκινά η προσπάθειά μας για τα οργανικά απόβλητα με τους καφέ κάδους», αναφέρει η κυρία Καυκά.

200 οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης διανεμήθηκαν στη Γλυφάδα το 2019 και έπονται ακόμα 500.

Στόχος της Γλυφάδας είναι τα επόμενα χρόνια τα απορρίμματά των πολιτών της που καταλήγουν στη χωματερή προς ενταφιασμό να είναι περίπου τα μισά και όχι παραπάνω, με τα υπόλοιπα μισά να ανακυκλώνονται σε διάφορες μορφές. «Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για την προσπάθεια που ήδη έχουμε κάνει και πιστεύω θα τον πετύχουμε», δηλώνει στο CNN Greece η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Άννυ Καυκά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης