ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Λάρισα: Σε Κέντρο Αποκατάστασης 16 ασθενείς θετικοί στον ιό

INTIME NEWS

Οι 16 από τους 20 συνολικά ασθενείς με κορωνοϊό από τη Νέα Σμύρνη Λάρισας μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Αποκατάστασης της πόλης, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καραντίνας που υλοποιείται στην περιοχή για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η μεταφορά έγινε με λεωφορείο από την συνοικία που βρίσκεται σε καραντίνα, μετά από συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κλιμακίου του ΕΟΔΥ.

Από τα 200 δείγματα που έλαβε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, μόλις ένα βρέθηκε θετικό στον ιό, ενώ νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από τα 133 δείγματα που ελέγχθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια της Λάρισας, μόλις τρία βρέθηκαν θετικά.

Οι έλεγχοι και η ιχνηλάτηση στην περιοχή συνεζίονται, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι και σε άλλους οικισμούς Ρομά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περιπτώσεις που κατέληξε η ιχνηλάτηση.

Παράλληλα, προωράει το με γρήγορους ρυθμούς το σχέδιο οργάνωσης της περιοχής.

Το πρωί τοποθέτηθαν, από ειδικά συνεργεία, επτά οικίσκοι, οι οποίοι θα λειτουργούν ως σημεία τροφοδοσίας των κατοίκων της περιοχής με τρόφιμα και άλλα είδη.

Πιο συγκεκριμένα τα σημεία τροφοδοσίας έχουν οριστεί στις οδούς: Σωκράτους και Πλάτωνος, Αρχιμήδους και Πλάτωνος, Τέρμα Πλάτωνος και Βοιωτίας, Δανάης και Aεροδρομίου, Δανάης και Αρχιμήδους, Ροδιάς και Καραμανλή.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει έρθει σε συνεννόηση με σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να επικοινωνούν, καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. με τα σούπερ μάρκετ για παραγγελίες. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ, και ύστερα από συνεννόηση, θα την παραδίνουν σε καθορισμένη ώρα, σε ένα από τα έξι καθορισμένα σημεία, όπου και θα πληρώνονται είτε με μετρητά, είτε με χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο στρατός.

«Αν χρειαστεί μπορεί να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη στον οικισμό», σημείωσε ο κ. Αγοραστός, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση διαχείρισης της κρίσης.

«Αν δεν καταλάβουν ότι είναι δικό τους πρώτα το πρόβλημα στα παιδιά τους στις οικογένειες τους, ίσως πάμε σε πιο δραστικά μέτρα», πρόσθεσε, αναφέροντας, παράλληλα, πως «υπάρχουν και άνθρωποι που το είχαν καταλάβει ότι είναι στα σπίτια και μας τηλεφωνούν» αλλά και άλλοι που λένε ότι «ο ιός δεν μας πιάνει εμάς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Ρομά Βασίλης Πάντζος τόνισε στο ίδιο μέσο ότι στον οικισμό γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης για τον κίνδυνο. «Είμαστε στο πλευρό της πολιτείας» διαβεβαίωσε και τόνισε πως «υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και άλλη νοοτροπία. Ήταν λίγες οι ώρες να ενημερώσουμε τον κόσμο τι πρέπει και πώς πρέπει να γίνει».

«Δεν είναι αυτοί που αντιδρούν η συντριπτική πλειονότητα... Σε μεγάλο βαθμό η κοινότητα των Ελλήνων τσιγγάνων πειθαρχεί και σέβεται τους κανόνες, ένας μέρος τους δεν πειθαρχεί όπως γίνεται σε όλες τις κοινωνίες».

Ανησυχία για τα κρούσματα

Ανησυχία προκαλούν στην Πολιτική Προστασία τα κρούσματα του κορωνοϊού στην περιοχή, με την πολιτεία να λαμβάνει άμεσα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 στη Θεσσαλία.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφτηκαν οι ίδιοι τον καταυλισμό και συνομίλησαν με κόσμο και τους τοπικούς φορείς.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε πως «η κατάσταση είναι δύσκολη», λέγοντας πως:

«Το παράδειγμα της Λάρισας νομίζω ότι έρχεται να αποδείξει το πόσο εύθραυστή είναι η κατάσταση. Τέτοια επιδημιολογικά φορτία, σε πολλές περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει όλον αυτόν τον καιρό.

Συνεχίζουμε, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις αυτοδιοικητικές αρχές στην περιοχή, τη στενή επιτήρηση της περιοχής. Και αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα».

Επίσης, σημειώθηκε μικροένταση με μερίδα ατόμων να διαμαρτύρεται για την καραντίνα:



Τα νέα μέτρα

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας: «Σήμανε συναγερμός, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, τον κ. Αγοραστό και το Δήμαρχο, τον κ. Καλογιάννη χρειάστηκε να πάρουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις για κήρυξη του οικισμού σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας και για επιβολή προσωρινού περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού των Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά στο συγκεκριμένο οικισμό, δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη, που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης».

Ακόμη δόθηκε εντολή να μεταβούν και στο σημείο βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ήδη έχουν προχωρήσει σε περίπου 200 ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή που υπάρχει το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας, με υπόδειξη της επιστημονικής κοινότητας και των λοιμωξιολόγων, οι 20 θετικοί οι οποίοι παραμένουν σε αυστηρή καραντίνα στη νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται μεταφορά σε ξενοδοχείο, εκτός καραντίνας, πολιτών, κατοίκων της περιοχής, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Εκτός του ότι παραμένει αυτή η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη και σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες, αναστέλλονται για 14 ημέρες όλες οι λαϊκές στην ευρύτερη Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Απαγορεύεται επίσης η άσκηση κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου.

Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν από το Σάββατο, πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται αυτή τη στιγμή μέσα στον οικισμό από το συνεργείο του ΕΟΔΥ, για προληπτικούς λόγους, έλεγχοι και στον Τύρναβο, στα Φάρσαλα και στην περιοχή των Σοφάδων.

Επίσης, μέχρι το βράδυ αποφασίστηκε να οριστούν διαμεσολαβητές σε αυτούς τους τέσσερις Δήμους, ώστε σε συνεργασία με τους οικείους Δημάρχους, να μπορέσουν σε επίπεδο κοινότητας των Ρομά να κάνουν τις απαραίτητες διεργασίες και να προετοιμαστούν, έτσι ώστε για ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, «να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση», τόνισε ο υφυπουργός.

Ταυτόχρονα, οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού στη Νέα Σμύρνη, που βρίσκεται σε καραντίνα, έτσι ώστε και τρόφιμα και φάρμακα και υγειονομικό υλικό, να μπορεί από πολύ συγκεκριμένα σημεία να διοχετεύεται στους κατοίκους, ώστε να υπάρχει και επάρκεια και ροή αυτών.

Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής, αλλά και δομών Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενώ κλείνει, στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα στοιχεία της ιχνηλάτησης προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό.

Ακόμη ξεκαθάρισε πως είναι αβάσιμα τα σχόλια που έχουν γραφεί ότι οι Ρομά κινήθηκαν εναντίον τους. «Τους εξηγήσαμε τι πρέπει να κάνουν και μας άκουσαν», είπε χαρακτηριστικά.

Τσιόδρας: Οι Ρομά είναι ευάλωτη ομάδα και όχι απειλή

Με τη σειρά του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στην επίσκεψή του στον καταυλισμό, δήλωσε ότι οι Ρομά δεν κινδυνεύουν απαραίτητα περισσότερο, αλλά ότι οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν. Επίσης τόνισε το γεγονός πως πρέπει να έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Μάλιστα, μετέφερε ένα απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη και εκδόθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου.



«Τέτοια ημέρα υπενθυμίζεται στις Κυβερνήσεις του κόσμου η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη, να ενισχυθούν τα μέτρα για καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

Φέτος αυτή η έκκληση πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς, κάποιοι από αυτούς.

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση, το οποίο καθιστά δύσκολη την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Είναι επίσης δύσκολο τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Ρομά στην Ευρώπη στην παρούσα κρίση, είναι η απώλεια πηγών καθημερινών εισοδημάτων, όπως βέβαια και για τους περισσότερους από εμάς, η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, οι οποίες συχνά γίνονται και δυσκολότερες με τα μέτρα της απομόνωσης.

Φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας. Σε κάποιες χώρες, δυστυχώς, μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα.

Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αφορούν τη διασπορά του ιού όταν εφαρμόζονται. Όλοι μαζί οι υγειονομικοί, οι επαγγελματίες υγείας, οι διαμεσολαβητές, η πολιτική ηγεσία, οι ηγέτες της κοινότητας των ίδιων των Ρομά και οι ίδιοι οι πολίτες, πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο όταν αυτός απαιτείται, την παρακολούθηση της κατάστασης και την κάλυψη των βασικών αναγκών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Όπως είπε, ο κόσμος τους δέχτηκε ένθερμα και τους αγκάλιασε, κατανοώντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της πανδημίας.



«Θεωρώ ότι φυσικά και είμαστε μία δημοκρατική χώρα, φυσικά και η Ελλάδα έχει απίστευτες δημοκρατικές ευαισθησίες, φυσικά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας.

Και για αυτό, βέβαια, βρεθήκαμε και σήμερα κοντά τους. Αυτό θέλαμε να δείξουμε. Και μας αγκάλιασαν, πιστέψτε με, πραγματικά και εμείς αισθανθήκαμε μέρος της κοινότητάς τους και δικοί τους άνθρωποι», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Θέλω να πω ότι όντως όπου υπάρχει φτώχεια, όπου υπάρχει πληθυσμός ο οποίος είναι ανασφάλιστος, όπου υπάρχει πληθυσμός ο οποίος δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, όπως θα έπρεπε να έχει, ή έχει μειωμένη προσέλευση στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Μπρούκλιν, τύπου Κουίνς, τύπου περιοχών στον κόσμο – δεν είναι μόνο στην Αμερική – όπου οι άνθρωποι οι οποίοι είναι φτωχοί, κοινωνικά περιθωριοποιημένοι, άστεγοι, δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα υγείας.

Και φυσικά είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Οι περισσότεροι είναι νέες ηλικίες, για αυτό είδατε το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε αυτούς που ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο. Μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό το χώρο. Δεν θες να θρηνήσεις νεκρούς σε αυτό το χώρο», σημείωσε.

«Πρέπει να προστατεύσεις τις ευπαθείς ομάδες και να δώσεις το μήνυμα της εκπαίδευσης, της υγιεινής. Τα πιο βασικά μέτρα σε αυτή την επιδημία είναι η υγιεινή των χεριών και η κοινωνική απόσταση», είπε με έμφαση.

«Τους συγχωρούμε γιατί ήταν αγάπη τα 5 λεπτά που ήμασταν μαζί τους και ήταν σε λιγότερο από 1 μετρό. Και εμείς το ίδιο, αλλά μπήκαμε στη "φωτιά" μαζί τους, γιατί αισθανθήκαμε ότι περισσότερο η αγάπη μας μετρούσε εκείνα τα 5 λεπτά και όχι τα 2 μέτρα απόσταση μεταξύ όλων. Νομίζω το κατάλαβαν και αυτοί και το καταλάβαμε και εμείς. Και θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Τους έχω εμπιστοσύνη», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης