ΕΛΛΑΔΑ

Το πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού και ο κίνδυνος του εφησυχασμού

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της νόσου Covid-19 στο μέλλον ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού, την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός αλλά και τις εξελίξεις στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, προειδοποίησε, παράλληλα, πως η χώρα βαίνει καλώς αλλά ο εφησυχασμός κρύβει σοβαρούς κινδύνους. 

«Ο σχεδιασμός φυσικά και γίνεται με πάρα πολύ προσοχή καθώς δεν υπάρχει εμπειρία σε καμία χώρα στον κόσμο» είπε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι μετά και από συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κέντρο και Πρόληψης των Νόσων δεν είναι ακόμα η ώρα για ανακοινώσεις μέτρων επί του θέματος.

«Δεν είναι ώρα, όμως, για άρση των περιορισμών», επεσήμανε, αναφορικά με το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των μέτρων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι περισσότεροι επιστήμονες περιμένουν ένα δεύτερο κύμα το ερχόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό.

Αναφερόμενος στην ανοσία του πληθυσμού και στην επόμενη μέρα, ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι υπήρξαν χώρες που είχαν ένα δεύτερο κύμα και ετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας», επισημαίνοντας ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

«Aυτό που θέλουμε είναι να έχουμε σταδιακή έκθεση στον ιό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας».

«Στρατηγικές οι οποίες θα αφορούν ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα, θα περιλαμβάνουν και την στρατηγική του εμβολιασμού για τη γρίπη. Δεν θέλουμε να κυκλοφορούν δύο επιθετικοί ιοί ταυτόχρονα και να εκτίθεται συνανθρώποι μας που ανήκουν στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ξέρουμε ότι κυκλοφόρησαν φέτος τρεις τύποι ιού γρίπης μαζί. Στην αρχή ήταν οι δύο τύπου Α, μετά ήρθε ο Β και ακολούθησε ο κορωνοϊός», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας:

«Του χρόνου είναι μια μεγάλη αβεβαιότητα, ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αλλά σίγουρα στρατηγικές που αφορούν την πρόληψη, εάν δεν έχουμε μέχρι τότε εμβόλιο για τον κορωνοϊό και την πρόληψη της γρίπης για την οποία υπάρχει εμβόλιο, θα είναι σημαντικές στην αντιμετώπιση και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού».

«Η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι», συμπλήρωσε, σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευπαθείς ομάδες μελλοντικά, όπως αντίστοιχα συστήνεται αυτήν την περίοδο στο υγειονομικό προσωπικό.



Κίνδυνος ο εφησυχασμός

Για ακόμη μια ημέρα, απευθύνθηκε προειδοποίηση προς τους πολίτες πως ο εφησυχασμός αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.

«Τόσο το επίπεδο της θνησιμότητας, όσο και ο ρυθμός αύξησής της στη χώρα μας, φαίνονται ευνοϊκά σε σύγκριση με άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, όπως διαβεβαιώνουν στις συζητήσεις μας και οι ειδικοί της Επιτροπής μας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας:

«Αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγεί σε εφησυχασμό. Δεν θέλουμε η εικόνα μας να ανατραπεί τις επόμενες ήμερες ή εβδομάδες. Μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε ένα σημαντικό μετριασμό του πρώτου επιδημικού κύματος στη χώρα μας. Να αποδώσουν τα μέτρα, να βγούμε πιο σοφοί από αυτήν την περιπέτεια και πιο έτοιμοι για την αντιμετώπιση του ιού στο άμεσο μέλλον».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, συμπλήρωσε επ΄αυτού λέγοντας: «Αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε».

79 οι νεκροί στην Ελλάδα

Οι νεροί στη χώρα μας έχουν φτάσει στους 79 έχουν, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.755 καθώς επιβεβαιώθηκαν ακόμη 20 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι. Εκ των συνολικά 79 νεκρών, το 86% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή πρόκειται για ηλικιωμένους.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, εκ των οποίων οι 19 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 65 έτη, ενώ το 71% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένος.

Εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύονταν.

Εκ των 1.755 κρουσμάτων, τα 361 συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμη 655 με άλλο, γνωστό κρούσμα. Το 55% του συνόλου των ασθενών με κορωνοϊό είναι άνδρες.

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι που έχουν γίνει έως και σήμερα είναι 26.193.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης