Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Κρίσιμος ο Απρίλιος - «Αν χαλαρώσουμε, θα πληρώσουμε το τίμημα»
«Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος». Αυτή την προειδοποίηση απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στο υπουργείο Υγείας. Στη χώρα μας τα κρούσματα έχουν, πλέον, φτάσει τα 1.314, ενώ οι ασθενείς που έχουν καταλήξει είναι 49.
«Η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί, γι’ αυτό και παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη, κάθε αλλαγή στα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», διαβεβαίωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου αποφασίστηκε περιορισμός της κίνησης των πολιτών στη νέα παραλία, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επομένης και για όλο το Σαββατοκύριακο. Ο περιορισμός τέθηκε σήμερα σε ισχύ και θα έχει διάρκεια 14 μέρες.
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο και για απαράδεκτη εικόνα έξω από τις τράπεζες. «Κάποιοι είπε, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους. Σε πολλές περιπτώσεις παρενέβη η αστυνομία, όμως πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν τι μπορεί να κοστίσουν τέτοιες ενέργειες. Δεν γίνεται δίπλα σε κάθε απερίσκεπτο πολίτη να υπάρχει και ένας αστυνομικός».
Σε καραντίνα η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας, αυστηρά μέτρα σε πέντε δήμους
Ο Νίκος Χαρδαλιάς γνωστοποίησε πως τίθεται σε καραντίνα η δημοτική ενότητα της Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς, ενώ αυστηροποιούνται τα μέτρα σε πέντε δήμους, τρεις στην Καστοριά και δύο στην Ξάνθη.
Η καραντίνα τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Τρίτη, στις 20:00 και θα ολοκληρωθεί ύστερα από 14 ημέρες.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. Σε αυτές τις περιοχές θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το επόμενο πρωί.
Παράλληλα, αναστέλλονται τα εξής:
- Παροχή βοήθειας σε άτομα που χρήζουν βοήθειας. Η βοήθεια θα παρέχεται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
- Μετάβαση σε τελετή. Εξαιρούνται οι κηδείες, στις οποίες μπορούν να μεταβούν μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού.
- Σύντομη μετακίνηση για σωματική άσκηση ή βόλτα κατοικίδιου. Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα πάνε βόλτα για μόλις 15 λεπτά πέριξ της κατοικίας τους.
49 νεκροί και 1.314 κρούσματα
Συνολικά 49 είναι οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας, όπως ενημέρωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι 1.314.
Σήμερα ανακοινώθηκαν 82 νέα κρούσματα από την κοινότητα και 20 επιπλέον από το κρουαζιερόπλοιο. Το σύνολο του προσωπικού ελέγχθηκε και συνολικά 383 άτομα.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 85 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και η μέση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. Οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 57% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Έξι άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Εκ των 49 νεκρών, οι 37 είναι άνδρες, ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη.
«Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι όπως στο εξωτερικό, αλλά αυτό δείχνει την επιθετική μορφή της νόσου» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.
Στη χώρα μας έχουν γίνει συνολικά 16.732 επιδημιολογικά τεστ.
Σήμερα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, συνολικά 7, και τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση ασθενών σε ΜΕΘ (+13).
Όσον αφορά στη γυναίκα που διαμένει σε δομή φιλοξενίας και βρέθηκε θετική στον ιό μετά τη γέννηση του παιδιού της, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Ακόμη, όπως είπε, μία γυναίκα που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου και η οποία διαμένει μαζί της εξετάστηκε και βρέθηκε αρνητική.
Οι μάσκες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μάσκες, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει για άλλους ιούς δεν έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική η χρήση τους από ανθρώπους που δεν νοσούν.
«Μεγαλύτερο όφελος από την κάλυψη της μύτης και του στόματος υπάρχει για όσους νοσούν» είπε ο κ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο όσοι έχουν συμπτώματα ή φροντίζουν ασθενείς. Μάλιστα παρατήρησε ότι ή χρήση μάσκας γίνεται με πολύ λανθασμένο τρόπο όπως προέκυψε από τις ίδιες μελέτες.
Ερωτηθείς για το ρόλο του κλίματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, ο κ. Τσιόδρας ήταν σαφής ότι αν και γνωρίζουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κι αυτό αποτελεί γνώση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού και τους κορονοϊούς, «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό». Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χονγκ Κόνγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και επανεμφανίστηκε ο ιός από εισαγόμενα κρούσματα.
«Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα. Δεν θέλουμε την κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα, αλλά θέλουμε ο ρυθμός της να είναι βραδύς», προειδοποίησε.