ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Τα μέτρα μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο

Τσιόδρας: Τα μέτρα μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο
ΙΝΤΙΜΕ

Σε φάση μετριασμού φαίνεται πως βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την Ελλάδα να παραμένει στο «καλό σενάριο».

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας:

«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν, όπως βλέπουμε στην πατρίδα μας και μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο».

Ωστόσο, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας υπογράμμισε πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, και συμπλήρωσε: «Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη».

Ερωτηθείς δε για τα μαθηματικά μοντέλα, είπε πως προς το παρόν δείχνουν μια βραδεία εξάπλωση.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα που στηρίζονται στη φυσική απόσταση για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στα 1.212 τα κρούσματα

Στα 1.212 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν ακόμη 56, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 43, καθώς μέσα σε 24 ώρες κατέληξαν πέντε άτομα.

Παράλληλα, 72 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα σε ΜΕΘ. Μέση ηλικία είναι τα 65 έτη και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 15.000 τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να εμβολιαστούν τα παιδιά αυτή την περίοδο.

«Σχετικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά αυτή την κρίσιμη περίοδο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ομόφωνη απόφαση της τονίζει ότι η διακοπή του εμβολιασμού ακόμη και για βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων και να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα υγείας», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

«Θυμάστε όλοι τι ζήσαμε πριν από δυο χρόνια με την επιδημία της ιλαράς», τόνισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα καθώς επίσης και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνεται ο έγκυρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο έτη χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο», συνέχισε.

«Ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμοφίλου της ινφλουέντζας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στην χορήγηση πολυδύναμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο ιατρείο σε καθορισμένη μέρα και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το παιδί που πρέπει να εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν μόνο γονέα, ενώ για τα παιδιά ηλικίας άνω των δυο ετών θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά το τέλος του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις. Έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες γι΄ αυτό το θέμα».

Είπε ακόμη πως εγκρίθηκε η χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας τόσο σε όσους νοσηλεύονται, όσο και όσους νοσούν και βρίσκονται στο σπίτι τους σε καραντίνα.



«Όσοι βρίσκονται στο σπίτι θα μπορούν να λαμβάνουν το φάρμακο έπειτα από συμπλήρωση ειδικής φόρμας που θα είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα», τόνισε.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 35.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα. Αντίστοιχα σε Ευρώπη και Ην. Βασίλειο υπάρχουν 359.000 περιπτώσεις και 23.000 θανάτοι.

Μόνο η Ιταλία μετρά 10.700 νεκρούς.

Για την χλωροκίνη

Αναφορικά με την χλωροκίνη, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει το φάρμακο, ενώ στην Ελλάδα η θνητότητα είναι στο 3% ενώ σε άλλες χώρες είναι 6%.

«Δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια αν αυτό οφείλεται στο ότι δόθηκε έγκαιρα θεραπεία. Χρειάζεται προσοχή στο να βγάλουμε μηνύματα. Έχουμε μια αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Έχουμε επάρκεια στη χώρα μας. Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι το έχουν πάρει», δήλωσε.

Υπογράμμισε δε, πως τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στα χέρια μας και θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Το μήνυμα Τσιόδρα για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζο

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο λοιμωξιολόγος έστειλε το δικό του μήνυμα για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου:

«Θέλω να απευθύνω και εγώ σήμερα χαιρετισμό στον άνθρωπο που ήταν ο πρώτος ήρωας της εθνικής αντίστασης με το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη.

Έδωσε το μήνυμα του αγώνα για την ελευθερία σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη. Δεν θα ξεχάσω την ειλικρινή συζήτηση που είχα μαζί του πριν μερικά χρόνια σε μια εντελώς τυχαία αλλά ευεργετική για μένα συνάντηση. Ας αντιμετωπίσουμε και εμείς ηρωικά αυτή την πάλη με τον αόρατο εχθρό», είπε.



Αναστολή μονάδας ΔΕΗ και έλεγχοι

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως αναστέλλεται για η λειτουργία της μονάδας πέντε της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

«Αξιολογώντας ως υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σας ανακοινώνω ότι με εντολή μου και με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αναστέλλεται για προληπτικούς λόγους η λειτουργία του εργοταξίου της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και για 30 ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες τρεις μέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι εκ των οποίων οι 3.109 στην περιοχή της Αττικής. Μόλις 22 άτομα βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει την καραντίνα.

Υπάρχουν ακόμη 83 άνθρωποι που είναι σε ξενοδοχεία από τα οποία τα 22 είναι θετικά και τα άλλα 61 είναι με δική τους πρωτοβουλία σε καραντίνα, για να προστατεύσουν τα δικά τους άτομα, συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σημείωσε πως τα ξημερώματα της Δευτέρας έφτασε στην Αθήνα κομβόι από μάσκες και ειδικές στολές προσφορά του ιδρύματος Ωνάση και της Ένωσης Εφοπλιστών.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τρεις πτήσεις με υγειονομικό υλικό και τα έξοδα τους καλύπτονται από δωρεές.

«Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό»

«Το φετικό Πάσχα είναι θα είναι διαφορετικό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε στην εκκλησία αλλά θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας» είπε επίσης ο κ. Χαρδαλίας.



«Φέτος μένουμε στο σπίτι για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα επόμενα χρόνια το Πάσχα με όλους τους αγαπημένους μας και όχι χωρίς κάποιους από αυτούς. Για να προστατεύσουμε τους φίλους και τους συγγενείς μας στο χωριό, για να μπορέσουν τα παιδιά μας να προσθέσουν και άλλες αναμνήσεις μαζί με τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους. Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι, οι μέρες μεγαλώνουν, ο καιρός βελτιώνεται και η εσωτερική μας ανάγκη να βρεθούμε έξω αυξάνεται. Αυτό όμως θα είναι το λάθος» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, και συμπλήρωσε:

«Αυτό βοηθάει τη νόσο. Έχουμε κάνει τόση προσπάθεια και δεν πρέπει να σταματήσουμε. Δεν κάνουμε βήμα πίσω και μένουμε πιστοί στο στόχο μας. Μένουμε σπίτι και κινούμαστε μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο για να καλύψουμε σοβαρές ανάγκες».

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως περίπατοι και βόλτες μακριά από το σπίτι μας και για ώρες –όχι για κάποια λεπτά- απλά επιβαρύνουν τα δεδομένα και «εξυπηρετούν τον ίδιο τον ιό».

«Ας γίνει κάτι ξεκάθαρο, ας γίνει κάτι αντιληπτό. Όσο τηρούνται οι κανόνες δεν χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα. Αν κάποιοι όμως αρνούνται να το αντιληφθούν τότε η επιλογή είναι μόνο μια. Νέα και αυστηρότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι επιλογή της κυβέρνησης ή του κράτους, αυτό είναι κάτι που θα συμβεί αν δεν αντιληφθούμε ότι έχουμε διανύσει έναν δύσκολο δρόμο, έναν δικό μας Γολγοθά όμως είμαστε στην αρχή πρέπει να επιμείνουμε στον στόχο μας. Μένουμε σπίτι χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξαιρέσεις».