ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πέντε νεκροί σε μία μέρα – Η εικόνα του ιού στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πέντε νεκροί σε μία μέρα – Η εικόνα του ιού στην Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πέντε θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο από τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας την Πέμπτη, η μέση ηλικία των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι τα 73 έτη, ενώ από αυτούς οι 22 είναι άνδρες και πέντε γυναίκες.

Αν και το μεσημέρι ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τέσσερις θανάτους, λίγες ώρες αργότερα, ένας 88χρονος άνδρας έγινε το 27ο θύμα της ασθένειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 188 ασθενείς βρίσκονται σε τουλάχιστον 20 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Πριν από τρία 24ωρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν 134.

Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονταν μέχρι την Πέμπτη σε 57, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν οι 54. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται στα 892, με τα 71 να προστέθηκαν την Πέμπτη. Τα θύματα ήταν 27, έως και χθες αργά το βράδυ, εκ των οποίων οι 22 άνδρες, με υποκείμενο νόσημα.

«Σπάνιο συμβάν» ο θάνατος του 42χρονου καθηγητή

Εν τω μεταξύ, στοιχεία για τον θάνατο του 42χρονου Γερμανού καθηγητή που πέθανε στην Κρήτη, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε πως ο Γερμανός χημικός δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, όμως τόνισε πως έχει παρατηρηθεί σε ορισμένους ασθενείς, μαζική θρόμβωση των πνευμονικών αγγείων, που προκαλείται από τη νόσο Covid-19.

Τόνισε μάλιστα πως οι θεράποντες ιατροί στην Κρήτη χορηγούσαν στον ασθενή αντιπηκτική αγωγή για τη συγκεκριμένη επιπλοκή, χωρίς δυστυχώς, αποτέλεσμα. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που ο Γερμανός καθηγητής, παρότι καθ’ όλα υγιής και νέος σε ηλικία, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Χαρακτήρισε το περιστατικό του ως ένα από τα «σπάνια» συμβάντα, το οποίο ωστόσο δεν αλλάζει «τις γενικές κατευθυντήριες που αφορούν στην αντιμετώπιση της νόσου». Για τη συγκεκριμένη επιπλοκή ασθενών με κορωνοϊό, που έχει εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες, είναι σε επαγρύπνηση αυτές τις μέρες οι γιατροί που ασχολούνται με τη νόσο ανά τον κόσμο.




Αλλαγές στη θεραπευτική προσέγγιση της λοίμωξης


Περίπου έναν μήνα αφότου καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου όπως και η απαρχή για τις εκατοντάδες νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι ειδικοί εχουν πια καταλήξει σε βασικά ζητήματα που αφορούν τη θεραπεία των ασθενών. Μέχρι στιγμής όλες οι θεραπείες χορηγούνται στο πλαίσιο της νοσηλείας, και αυστηρώς μόνο στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα όμως με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή, πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, στην κοινότητα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι της νέας νόσου.

«Επειδή αυτά τα φάρμακα δίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο στα πλαίσια στενής παρακολούθησης των ασθενών από γιατρό, ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας, κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες που αφορούν το αίμα, την καρδιά, το ήπαρ. Καταλαβαίνετε, δε μπορούν και δεν πρέπει να δοθούν μαζικά στον κόσμο ή σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας

Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα λαμβάνουν προληπτικά οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στο ΕΣΥ, που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενείς με αποτέλεσμα να νοσούν πολλοί εξ αυτών.

Σε καραντίνα 5.824 επαφές κρουσμάτων και ταξιδιώτες

Η εμπειρία των πρώτων ημερών δείχνει ότι η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη για τη συντριπτική πλειονότητα των συνανθρώπων μας, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις», επισήμανε επίσης και τόνισε πως οι έλεγχοι καραντίνας θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα.

Ο υφυπουγός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε ότι 5.824 πολίτες που ήταν είτε ταξιδιώτες είτε δυνητικές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ την ίδια στιγμή 825 άτομα έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σε 1.116 έλεγχους που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν εκτός σπιτιού 92 πολίτες που «έσπασαν» την καραντίνα, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα 5.000 ευρώ και να ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για την άσκηση των καθηκόντων τους, και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετακίνησής τους, ισχύει ό,τι ισχύει και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η αποστολή SMS είναι χωρίς χρέωση και πως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν διατηρούνται. Πρόσθεσε ότι από το πρωί του Σαββάτου λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη του δημοσίου, gov.gr στην οποία οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν μέσω υπολογιστή ή κινητού, υπηρεσίες που ήθελαν αυτοπρόσωπη παρουσία.

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση στην πλατφόρμα για εθελοντική βοήθεια από γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, όπου έχουν ήδη εγγραφεί 8.785 άτομα.