Συντάξεις Δημοσίου: Ανατροπές με κρυφή εγκύκλιο
Ανατροπές στις συντάξεις του Δημοσίου φέρνει κρυφή εγκύκλιος που εκδόθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 7 Ιανουαρίου 2016. Η εγκύκλιος, που δεν αναρτήθηκε ποτέ στη «Διαύγεια», στάλθηκε μόνο στα γραφεία των αρμοδίων υπουργών και στις αρμόδιες διευθύνσεις του Δημοσίου και άλλων ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να προχωρούν στην έκδοση αποφάσεων έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με το νέο ασφαλιστικό.
Οι οδηγίες της κρυφής εγκυκλίου, που έφερε στο φως η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, αποκαλύπτουν επαναφορά στον υπολογισμό των συντάξεων με τον νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη».
Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο οι Διευθύνσεις Συντάξεων, σε ότι αφορά υπαλλήλους που αποχωρούν με δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, υποχρεώνονται να υπολογίζουν και να απονέμουν τα ποσά που προκύπτουν με τις διατάξεις του νόμου 3865 του 2010, είτε πρόκειται για υπηρεσία αμιγώς παρασχεθείσα στο Δημόσιο, είτε με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης στις οποίες το Δημόσιο είναι απονέμων ή συμμετέχων φορέας στο τελικό ποσό σύνταξης.
Ουσιαστικά, μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για τι θα ισχύσει τελικά με το νέο ασφαλιστικό, το Δημόσιο προχωρά στην έκδοση συντάξεων με όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, κι αυτό γιατί το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη έχει οδηγήσει τα Ταμεία στην απονομή συντάξεων «με το μάτι και το ζύγι», αφού ουδέποτε υπήρξαν οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού βάσει των νόμων 3863 και 3865 του 2010 για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 και αποχωρούν από την 1η/9/2015 και μετά, καθώς και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015.
Το Δημόσιο «έσπασε» το εμπάργκο και έβγαλε την εγκύκλιο με τις απαιτούμενες οδηγίες, καθώς χιλιάδες συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι που βρίσκονται στη λήξη του εξαμήνου κατά το οποίο λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη το 60% του βασικού τους μισθού θα πρέπει να πάρουν το οριστικό ποσό σύνταξης, αλλιώς δεν θα πάρουν τίποτε!
Η εγκύκλιος αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» και για τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) καθώς μέχρι τώρα δίνουν προσωρινές συντάξεις και υπολογίζουν τα ποσά με το παλιό καθεστώς, χωρίς καμία πρόβλεψη στα όσα ορίζει ο νόμος του 2010. Σύμφωνα με την επίσημη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί με τον συνδυασμό των όσων προβλέπουν όλες οι ψηφισμένες από τον Αύγουστο του 2015 και μετά διατάξεις για τα όρια ηλικίας, τα κατώτατα όρια και τις ποινές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Ειδικά σε ότι αφορά στις πρόωρες συντάξεις αποκαλύπτεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα των υπηρεσιών ότι οι μειώσεις δεν θα έχουν όριο και θα ξεπερνούν ακόμη και το 51%. Και αυτό γιατί στο Δημόσιο δεν υπάρχει ανώτατο πλαφόν μείωσης που σταματά την ποινή στα 5 χρόνια πρόωρης εξόδου (όπως ισχύει για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα), αλλά αντίθετα η ποινή μείωσης της σύνταξης επιβάλλεται για όλα τα έτη που υπολείπονται από το νέο όριο ηλικίας της πλήρους σύνταξης.
Μάλιστα όσοι αποχωρούν μετά τις 19/8/2015 που ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας, θα έχουν επιπρόσθετη ποινή 10%. Ακόμη και όσοι υπάλληλοι είχαν συμπληρώσει την ηλικία για μειωμένη σύνταξη μέχρι τις 18/8/2015 θα έχουν και αυτοί την έξτρα μείωση της σύνταξης ενώ η συνολική μείωση θα υπολογιστεί με το νέο αυξημένο όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη που ισχύει από 19/8/2015 και μετά!
Ο νέος τρόπος υπολογισμού όπως περιγράφεται στην εγκύκλιο
1. Το κατώτατο όριο σύνταξης από το Δημόσιο παγώνει στα 364,45 ευρώ μέχρι το 2021 για όσους αποχωρούν με 15 έτη και συμπληρώνουν το 67ο έτος.
2. Όσοι υπέβαλαν αιτήσεις από 1.7.2015 και μετά και δεν είναι 67 ετών δεν δικαιούται τα 364,45 ευρώ, αλλά λιγότερα.
3. Οι συντάξεις των πολιτικών υπαλλήλων που δεν αμείβονται με ειδικά μισθολόγια υπολογίζονται με τις συντάξιμες αποδοχές του προηγούμενου μισθολογίου όπως έχουν διαμορφωθεί από την 31.10.2011
4. Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και οι εξομοιούμενοι με το ίδιο καθεστώς υπάλληλοι ασφαλιστικών οργανισμών και των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 και αποχωρούν από την υπηρεσία μέχρι την 1/9/2015 καθώς και όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015 θα έχουν νέο τρόπο υπολογισμού:
α) Αναλογική σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης ως το 2010 και θα υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Ρέππα, δηλαδή με το 80% των συντάξιμων αποδοχών για τα έτη έως το 2007.
β) Αναλογικό ποσό με μειούμενο ποσοστό αναπλήρωσης κατά 1% για κάθε έτος από το 2008 μέχρι και το 2010
γ) Αναλογία από τη βασική σύνταξη των 360 ευρών για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά
δ) Αναλογική σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από 1/1/2011 και μετά. Το ποσό για το τμήμα αυτό θα υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη που είναι υψηλότερα από τα ποσοστά του σχεδίου Κατρούγκαλου και κυμαίνονται από 0.80% μέχρι 1,5%.
5. Όταν οι μήνες που προσμετρώνται στο σύνολο της υπηρεσίας πριν και μετά το 2010 συμπληρώνουν αθροιστικά 1 πλήρες έτος, τότε λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της σύνταξης