ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι

ΙΝΤΙΜΕ

Εντατικοποιούνται και αυστηροποιούνται όλοι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης από την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί υπεύθυνα τις οδηγίες, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για την μη εξάπλωση του ιού.

Οι ελάχιστοι που δεν το πράττουν, είπε, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών και τους κάλεσε να το συνειδητοποιήσουν άμεσα.

Διευκρινίσεις για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις

Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς, όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτιση τους μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας.



Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους η ΓΓΠΠ έχει έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και τις επόμενες ώρες θα υπάρχει μέσω επίσης ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων.

Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου.

Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες. Διευκρίνισε επίσης ότι η βεβαίωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό ισχύει και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και την 7η Απριλίου περιοχή της κοινότητας Εχίνου της δημοτικής ενότητας Μύκης στην Ξάνθη.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα των χωριών του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος», είπε.

Εξήγησε ότι στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό εννέα άτομα τις τελευταίες έξι ημέρες.

«Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Τόνισε ότι με την σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιτροπής και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ελήφθη η σχετική απόφαση.

Η Περιφέρεια και ο δήμος θα μεριμνήσουν για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτη ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα των κατοίκων της κοινότητας Εχίνου και για κάθε βοήθεια στους κατοίκους θα συνδράμει η διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ταυτόχρονα, την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επιπλέον, το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει την ενίσχυση του κέντρου υγείας Εχίνου με διάθεση ενός ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου και ακριβώς επειδή υπάρχει ζήτημα στο νοσοκομείο Ξάνθης το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του γενικού Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 22 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 821.

Όσον αφορά τους νεκρούς, οι 21 είχαν υποκείμενο νόσημα, και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 75 έτη. Τα δύο τελευταία θύματα ήταν ένας ηλικιωμένος και ένας Γερμανός καθηγητής.

Ο ηλικιωμένος από την Ξάνθη ήταν κάτοικος της κοινότητας Εχίνου και κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Όσον αφορά τον 42χρονο Γερμανό κατέληξε το απόγευμα στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε έρθει στην Ελλάδα πριν περίπου 15 ημέρες ως επισκέπτης καθηγητής για κάποιο μάθημα. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ο άνδρας εμφάνισε πυρετό και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ έμεινε αρχικά σε κατ' οίκον περιορισμό.



Όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε πήγε στο νοσοκομείο. Παρέμεινε για τέσσερις με πέντε μέρες στην ειδική μονάδα, και όταν χειροτέρεψε εισήχθη στη ΜΕΘ για άλλες τρεις με τέσσερις μέρες όπου και κατέληξε.

Συνολικά 134 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 διασωλημένοι σε ΜΕΘ. Το 64% είναι άνδρες.

Ο μέσος όρος της ηλικίας όσων είναι διασωληνωμένοι είναι τα 67 έτη. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Παράλληλα, 36 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Συνολικά έχουν γίνει 10.000 τεστ.

Οι νεκροί, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ο χάρτης της πανδημίας σε ένα γράφημα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται πως όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο θα πρέπει να έχουν επίσης μαζί τους την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους.

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα SMS, τα έγγραφα, οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες είναι:

  • Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού, το οποίο θα πιστοποιείται με email, ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί.
  • Επίσης στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης.
  • Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ΜΜΕ απαιτείται σχετική κάρτα η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.
  • Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και του ατόμου που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.
  • Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.
  • Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση εργοδότη το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής, τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.
  • Στα ΤΑΧΙ και τα ΙΧ πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμη ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής που χρήζει βοηθείας για την μετακίνησή του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.
  • Επίσης σε σχέση με ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, δηλαδή, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι αποδεκτό.
  • Το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή με εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών α΄ βαθμού έως τρεις επιβάτες.
  • Οι οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη ημερήσια ή εβδομαδιαία, βεβαίωση ωραρίου, ενώ σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια την βεβαίωση.
  • Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.
  • Οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

1.631 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση την Τρίτη

Οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού είναι συνεχείς.

Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.631 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

  • 575 στην Αττική,
  • 163 στα Ιόνια Νησιά,
  • 146 στην Κρήτη,
  • 117 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 107 στην Πελοπόννησο,
  • 95 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 94 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 85 στη Θεσσαλία,
  • 77 στη Θεσσαλονίκη,
  • 49 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 45 στην Ήπειρο,
  • 43 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 23 στο Βόρειο Αιγαίο και
  • 12 στη Δυτική Μακεδονία

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου τη Δευτέρα, έχουν βεβαιωθεί 1.795 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν οκτώ παραβάσεις και συνελήφθησαν εννέα άτομα, ως ακολούθως:

  • (4) στην Αττική,
  • (2) στη Θεσσαλονίκη,
  • (2) στα Ιόνια Νησιά και
  • (1) στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 258 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 267 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης