Κορωνοϊός: Oι οδηγίες του Τσιόδρα για τη φροντίδα όσων νοσούν
«Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και φυσικά μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Το ζούμε αυτό και με τη γρίπη», τόνισε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.
«Για αυτό και για αυτούς τους ανθρώπους που μένουν στο σπίτι και σε συντριπτική πλειοψηφία θα περάσουν τη νόσο ελαφρά, θέλω να σας τονίσω κάποια μηνύματα», συνέχισε απαριθμώντας τα εξής:
- Να παρακολουθείτε την υγεία σας, σε συνεργασία με τον γιατρό.
- Τακτική και καθημερινή επικοινωνία με επαγγελματία υγείας.
- Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από εσάς.
- Να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι. Ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
- Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
- Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και αν αυτό δεν είναι δυνατό να τηρείται μια απόσταση τουλάχιστον ένα με δύο μέτρα.
- Να περιορίζονται οι μετακινήσεις ασθενή στο σπίτι.
- Να υπάρχει καλός αερισμός στους κοινόχρηστους χώρους.
- Χρήση μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο.
- Αν είναι σε κοινόχρηστο χώρο να υπάρχει απόσταση προστασίας.
- Αν δεν υπάρχει μάσκα, να χρησιμοποιείται ένα μαντήλι που μετά θα πλυθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Καλό πλύσιμο στα χέρια με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή με το άμεσο άψυχο περιβάλλον του επιφάνειες πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
- Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά τοπ πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αντικατάσταση με υφασμάτινη πετσέτα που θα αντικαθίσταται μετά τη χρήση.
- Να αποφεύγουμε άμεση επαφή με οποιαδήποτε σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο και άλλα υλικά του αρρώστου όπως γάντια και χαρτομάντιλα.
- Προσοχή σε επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια. Μετά από σχολαστικό πλύσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.
- Τα λερωμένα ρούχα, οι πετσέτες, τα κλινοσκεπάσματα είναι καλό να τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, ώστε να αποφεύγεται επαφή με το δέρμα ή τα ρούχα μας. Σε υψηλή θερμοκρασία στοπ πλυντήριο σε 60 με 90 βαθμούς και καλό στέγνωμα. Προσεκτικό πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε διαδικασία.
Τέλος ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη απολύμανση των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.
«Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας», ώστε να μην διασπείρουν τον κορονοϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού, τόνισε.