ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 22 οι νεκροί στην Ελλάδα - 78 νέα κρούσματα

ΙΝΤΙΜΕ

Στους 22 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 821. 

Όσον αφορά τους νεκρούς, οι 21 είχαν υποκείμενο νόσημα, και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 75 έτη. Τα δύο τελευταία θύματα ήταν ένας ηλικιωμένος και ένας Γερμανός καθηγητής.

Ο ηλικιωμένος από την Ξάνθη ήταν κάτοικος της κοινότητας Εχίνου και κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Όσον αφορά τον 42χρονο Γερμανό κατέληξε το απόγευμα στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε έρθει στην Ελλάδα πριν περίπου 15 ημέρες ως επισκέπτης καθηγητής για κάποιο μάθημα. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ο άνδρας εμφάνισε πυρετό και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ έμεινε αρχικά σε κατ' οίκον περιορισμό.

Όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε πήγε στο νοσοκομείο. Παρέμεινε για τέσσερις με πέντε μέρες στην ειδική μονάδα, και όταν χειροτέρεψε εισήχθη στη ΜΕΘ για άλλες τρεις με τέσσερις μέρες όπου και κατέληξε.

Συνολικά 134 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 διασωλημένοι σε ΜΕΘ. Το 64% είναι άνδρες.

Ο μέσος όρος της ηλικίας όσων είναι διασωληνωμένοι είναι τα 67 έτη. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Παράλληλα, 36 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Συνολικά έχουν γίνει 10.000 τεστ.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από τις 6 το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη, έως τις 7 Απριλίου κηρύχθηκε σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου, του δήμου Μύκης στην Ξάνθη.



«Προσοχή στους ηλικιωμένους» - Οδηγίες από τον Τσιόδρα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, για την ώρα δεν υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα.

«Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία μπορεί να υπάρχουν σοβαρά κρούσματα και σε νέους», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Τα σπίτια που έχουν ηλικιωμένους, οι οίκοι ευγηρίας είναι κύριοι χώροι που δεν θέλουμε να εισχωρήσει κανένα ύποπτο περιστατικό», σημείωσε.

Και συνέχισε:

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην έχουμε επαφή με ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια μας, παρά μόνο για βοήθεια. Να φροντίζει ένας τα ηλικιωμένα άτομα. Ο ιός δεν σέβεται καμιά ηλικία. Γι' αυτούς που μένουν στο σπίτι και θα περάσουν την νόσο ελαφρά, θέλω να τονίσω ότι χρειάζεται καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό. Καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα μένετε μόνο εσείς. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις. Διαφορετικό δωμάτιο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Καλός αερισμός στους κοινόχρηστους χώρους. Μάσκα από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν δεν υπάρχει μάσκα ένα μαντήλι που θα πλυθεί μετά σε υψηλές θερμοκρασίες. Προσοχή στις επαφές με αντικείμενα του αρρώστου. Λερωμένα ρούχα, σκεπάσματα σε ξεχωριστό σάκο. Πάντα προσεκτικό πλύσιμο των χεριών».



«Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται ύποπτα και πρέπει να μένουν σπίτι για 14 ημέρες. Σήμερα ηρωικές μνήμες μας υπενθυμίζουν τις ηρωικές συμπεριφορές. Κοινός αγώνας απέναντι στον κοινό εχθρό», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την 41χρονη που πέθανε στο σπίτι της, στην Καστοριά, ο λοιμωξιολόγος έκανε μια γενική τοποθέτηση:

«Είναι μια νόσος που μπορεί να φερθεί άσχημα και σε υγιείς ανθρώπους. Το σίγουρο είναι ότι το 95% την περνάει ήπια. Και ένα 5% στα νοσοκομεία. Η περίπτωση της 41χρονης υπήρχε υποκείμενο νόσημα».

«Οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από τον κορωνοϊό»

Ο κ. Τσιόδρας, επανέλαβε ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει περισσότερο τους άντρες απ' ότι τις γυναίκες, και αυτό συμβαίνει και με άλλους παρόμοιους ιούς.

«Οι άντρες κάνουν πιο σοβαρές επιπλοκές και χάνουν τη μάχη συχνότερα από τις γυναίκες», επισήμανε, αλλά είπε ότι δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό και συμπλήρωσε ότι «εκτιμούμε πως πιθανότατα σχετίζεται με τον τρόπο ζωής των ανδρών καθώς καπνίζουν περισσότερο και κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Από την άλλη φαίνεται μια ευεργετική συσχέτιση των ορμονών με τον κορονοϊό «οι οποίες ενδέχεται να δρουν προστατευτικά για τις γυναίκες», όπως είπε. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι «οι γυναίκες έχουνε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες», κατέληξε.

Διευκρινίσεις για όσους φροντίζουν αδέσποτα ζώα

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με όσους φροντίζουν ζώα είτε εντός του δήμου τους είτε εκτός αυτού.



Για την περίπτωση που καποιος φροντίζει ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας του, είπε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται με τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτησή τους μέχρι την άρση του περιορισμού της μετακίνησης.

Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στους δήμους τους, τις επόμενες ώρες θα υπάρξει ειδική βεβαίωση μετακίνησης, τύπου Α'.

Σε αυτή θα αναγράφεται η αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα και η διάρκεια της μετακίνησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3 ώρες.

Ακόμη διευκρίνισε πως ο κωδικός 1 στο εντυπο τύπου Β' που αφορά την κατ' εξαίρεση κυκλοφορία για επίσκεψη σε γιατρό ή φαρμακείο καλύπτει και τις περιπτώσεις επίσκεψης σε κτηνίατρο.

Έκανε επίσης γνωστό πως από αύριο, Πέμπτη, θα είναι πιο αυστηροί οι έλεγχοι σε όσους είναι σε καραντίνα στη χώρα.

Για τους επαναπατρισθέντες από την Ισπανία

Όσον αφορά τους επαναπατρισθέντες από την Ισπανία, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ενημερώθηκαν οι νοσούντες από τον ΕΟΔΥ και έπειτα όσοι βγήκαν αρνητικοί στο τεστ.

«Το βράδυ της Τρίτης αποχώρησαν ήδη 30 άτομα από το ξενοδοχείο αφού υπέγραψαν βεβαίωση ότι θα μπουν σε απομόνωση. Στο νοσοκομείο οι 20 από τους 21 που βρέθηκαν θετικοί και άλλα 22 άτομα που θέλουν να παραμείνουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο. Αν κάποιος άλλος από τους συγκεκριμένους θέλει να πάει σε απομόνωση στο ξενοδοχείο, μπορεί να το κάνει», είπε.

Αναφορικά με τα SMS δήλωσε πως υπάρχει μια σταθερότητα σε αυτούς που μετακινούνται.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται πως όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο θα πρέπει να έχουν επίσης μαζί τους την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους.

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα SMS, τα έγγραφα, οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες είναι:

  • Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού, το οποίο θα πιστοποιείται με email, ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί.
  • Επίσης στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης.
  • Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ΜΜΕ απαιτείται σχετική κάρτα η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.
  • Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και του ατόμου που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.
  • Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.
  • Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση εργοδότη το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής, τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.
  • Στα ΤΑΧΙ και τα ΙΧ πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμη ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής που χρήζει βοηθείας για την μετακίνησή του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.
  • Επίσης σε σχέση με ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, δηλαδή, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι αποδεκτό.
  • Το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή με εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών α΄ βαθμού έως τρεις επιβάτες.
  • Οι οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη ημερήσια ή εβδομαδιαία, βεβαίωση ωραρίου, ενώ σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια την βεβαίωση.
  • Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.
  • Οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης