Κορωνοϊός: 35 νέα κρούσματα, 530 τα συνολικά - Δάκρυσε ο Τσιόδρας
Συνολικά 35 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 530. Η τακτική ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς έντονης συναισθηματικής φόρτισης, με τον κ. Τσιόδρα αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να απευθύνουν δραματική έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν στο εξής τις άσκοπες μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 98 από τα συνολικά 530 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή προέλευσης. Συνολικά 8.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί για τον κορωνοϊό.
Συνολικά 100 ασθενείς νοσηλεύονται, από αυτούς 18 είναι διασωληνωμένοι.
Επιπλέον, μέχρι στιγμής, 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.
«Είναι μια σοβαρή νόσος, μια σοβαρή πνευμονία. Η πλειονότητα των νοσηλευομένων το 79% έχει πολλά υποκείμενα νοσήματα. Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 13 (12 άνδρες και μία γυναίκα). Ο μέσος όρος ηλικίας των θανάτων είναι τα 76 έτη», σημείωσε.
«Λύγισε» ο καθηγητής Τσιόδρας
Ωστόσο, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν μπόρεσε να κρύψει τι συγκίνησή του, με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε μια ερώτηση που του έγινε από ένα φίλο του γιατρό, ο οποίος τον ρώτησε: «Γιατί κάνετε τόση φασαρία για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που έχουν, μάλιστα, χαμηλό προσδόκιμο ζωής;».
Τότε, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε, ιδιαίτερα συγκινημένος:
«Είναι ένας εχθρός που δεν σέβεται ηλικίες, μανάδες, πατεράδες, παππούδες και γιαγιάδες. Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης εν έτει 2020 είναι ο αγώνας για την παράταση της ζωής ,τη διάσωση και επιβίωση των μανάδων, των πατεράδων, των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να υπάρχουμε ούτε να έχουμε ταυτότητα».
Σημείωσε, εξάλλου, πως οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και άρα περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.
«Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας»
Ένα από τα κύρια σημεία διασποράς της νόσου θα είναι και οι νοσοκομειακές δομές της χώρας. Δεν πρέπει οι πολίτες να συρρέουν μαζικά στις νοσοκομειακές δομές της χώρας. Τα νοσοκομεία μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως χώρους ιερούς, ως γιατρούς της ζωής και όχι του θανάτου, καθώς δίνουν μια σκληρή μάχη.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει η ανάγκη να διαφυλάξουμε τις μάσκες υψηλής προστασίας. Μετά λύπης, διαπιστώνω επίσης πως το θέμα του κορωνοϊού περνάει σε επίπεδο αντιπαραθέσεων. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό.
«Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας, δεν θέλουμε εκατόμβες νεκρών», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Για την κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία
Ο καθηγήτης Τσιόδρας τόνισε πως η Ελλάδα έχει κατορθώσει να κερδίσει «πολύ σημαντικό χρόνο», με φόντο τα μέτρα αποτροπής για την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού, αντιπαραβάλλοντας τα όσα δραματικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε Ιταλία και Ισπανία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Ιταλία πριν από 24 ημέρες είχαμε μόλις 10 νεκρούς και περισσότερα από 300 κρούσματα, ενώ πλέον σήμερα, έχουμε πάνω από 4.000 νεκρούς.
Παράλληλα, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία, λέγοντας ότι οι γιατροί πλέον πραγματοποιούν διαλογή ασθενών που είναι να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, επιλέγοντας ασθενείς με προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερο από δύο χρόνια.
Υπό τα δεδομένα αυτά, απηύθυνε εκ νέου δραματική έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τις πολυάριθμες συναθροίσεις και να αποφύγουν πάση θυσία οποιαδήποτε εσωτερική μετακίνηση σε περιοχές της επαρχίας, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού.
Για το θέμα της ανοσίας στον κορωνοϊό
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανοσίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ανοσία έχουν μόνον οι ασθενείς που έχουν λάβει εξιτήριο και πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουν και οι υπόλοιποι.
«Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Να μην επενδύουμε στο φόβο», επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Χαρδαλιάς: Οι στιγμές είναι κρίσιμες - Οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι
«Οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες και αυτό πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας. Όλοι βλέπετε καθημερινά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μη γίνουμε Ιταλία. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε τη δέουσα ευθύνη. Υπάρχουν και κάποιοι που εξακολουθούν και σήμερα να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα. Τους καλούμε ακόμη και τώρα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους», δηλωσε από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Σε εξέλιξη ήδη επιχείρηση επαναπατρισμού συνανθρώπων μας από χώρες του εξωτερικού. Αύριο έχουν προγραμματιστεί πτήσεις από Μαδρίτη, Πράγα, Κίεβο και Τιφλίδα. Για τους επαναπατρισθέντες θα ισχύσει καραντίνα 14 ημερών.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Κάθε σκέψη και απόφασή μας έχει αντίκτυπο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
«Θα χρειαστεί να ξαναγεννηθούμε και μία και δύο και τρεις φορές», είπε σε δραματικό τόνο ο κ. Χαρδαλιάς, χρησιμοποιώντας λόγια του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, σημειώνοντας πως «από αυτή τη μάχη δεν θα βγούμε αλώβητοι».
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για «συναισθηματική φόρτιση και πίεση» και διέψευσε ότι υπάρχει δραματικότητα ως προς τον τόνο που γίνονται οι ανακοινώσεις.
«Έχουμε δύο εικόνες: από τη μια την ουρά των φορτηγών με τους νεκρούς στην Ιταλία και από την άλλη τις ουρές των αυτοκινήτων στα διόδια. Ας γίνει ξεκάθαρα αντιληπτό: Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, εφόσον χρειαστεί», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Τι θα ισχύσει για τα σούπερ μάρκετ και τα πλοία
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ναυτιλίας και Υγείας Γιάννη Πλακιωτάκη και Βασίλη Κικίλια για τον περιορισμό μετακινήσεων επιβατών εντός της ελληνικής επικράτειας με πλοία και σκάφη κάθε τύπου προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, δόθηκε στη δημοσιότητα. Παράλληλα, δημοσιεύεται και η ΠΝΠ για την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.
Άρθρο 18
Ωράριο εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων
- Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύναται να παρατείνεται το εθνικό πλαίσιο ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων κατά μία (1) ώρα από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά δύο (2) ώρες το Σάββατο.
- Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων δύναται να προβλέπεται η υποχρέωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγοριών αυτών τις Κυριακές, είτε για όλη την Επικράτεια είτε για μέρος αυτής.
Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων τις Κυριακές. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι δυνατόν να υποχρεώνονται τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγορίες αυτών να πωλούν εφημερίδες.
Επιπλέον στο άρθρο 19 υπάρχει πρόβλεψη για την απόσυρση και τη μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού καλλυντικών. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:
Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, ιδίως καλλυντικών, υποχρεούνται στην απόσυρση και τη μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού στους καταναλωτές. Με τον όρο «προϊόντα δειγματισμού» νοούνται τα προϊόντα, τα οποία τηρούνται εντός των επιχειρήσεων με σκοπό τη δειγματοληπτική τους χρήση από τον καταναλωτή εντός της επιχείρησης.
Η ΚΥΑ με τις απαγορεύσεις για τα πλοία
Όσον αφορά στην ΚΥΑ με τις απαγορεύσεις για τα πλοία, αναφέρει:
Άρθρο Πρώτο
- Τον προσωρινό περιορισμό εν όλω των μετακινήσεων επιβατών δια θαλάσσης με κάθε τύπο πλοίου και σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, πορθμείων, λαντζών και θαλασσίων ταξί, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει:
α) τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που μετακινούνται από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.
β) τους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ αυτών.
γ) το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.
δ) τους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
ε) το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
στ) τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.
ζ) κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως εκείνων που αφορά σε παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, υγείας και κοινής ωφέλειας.
- α) Η ιδιότητα των περιπτώσεων (α)-(στ) της προηγούμενης παραγράφου αποδεικνύεται με την επίδειξη των αποδεικτικών πιστοποίησης αυτής κατά την έκδοση των εισιτηρίων των επιβατών. Εφόσον τα εισιτήρια έχουν εκδοθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται κατά και πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία ή σκάφη.
Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή αποδεικνύεται με την επίδειξη ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη ή βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο.
β) Στην περ. (ζ), η έγκριση επιβίβασης παρέχεται κατόπιν αδείας της Λιμενικής Αρχής απόπλου των πλοίων.
- α) Οι πλοιοκτήτες ή διαχειριστές, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και οι εξουσιοδοτημένοι ναυτικοί πράκτορες υποχρεούνται να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την εφαρμογή της παρούσας και την πιστή εφαρμογή των ισχυόντων κάθε φορά υγειονομικών κανόνων για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια. Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής επιβλέπει την ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή της παρούσας απόφασης και παρέχει κάθε δυνατή συνδρομή στις εταιρείες και τα πληρώματα των πλοίων και των σκαφών.
β) Οι διατάξεις του άρθρου τρίτου της αριθμ Δ1α/ΓΠ.οικ. 19024/17.03.2020 απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β΄ 915), ισχύουν αναλόγως για την μεταφορά των επιβατών της παρούσας απόφασης και εκτελείται με μέριμνα του πλοιοκτήτη ή διαχειριστή ή του πλοιάρχου. Επίσης, στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύναται να ενδιαιτείται ένας επιβάτης ή μέλος πληρώματος.
- Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, στο πεδίο εφαρμογής εμπίπτουν η Εύβοια και η Λευκάδα κατά το μέρος που αφορά τις θαλάσσιες συνδέσεις αυτών.
- Οι περιορισμοί της παρούσας απόφασης ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 21.4.2020 και ώρα 06:00.
Άρθρο Δεύτερο
α) Από τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου 2020 απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας στην ελληνική επικράτεια. Όσα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται κατά το χρόνο έκδοσης της παρούσας απόφασης εν πλω υποχρεούνται να καταπλεύσουν σε ελληνικό λιμένα μέχρι την ανωτέρω ημέρα και ώρα.
β) Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, τα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής δύνανται να μετακινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας κενά επιβατών στις ακόλουθες περιπτώσεις.
- i) έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας που αφορούν σε μηχανική βλάβη, ζημία, ακυβερνησία και λοιπές συναφείς και συναρτώμενες με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
- ii) μεθορμίσεων και δοκιμαστικών πλόων, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και τις διαταγές των οικείων Λιμενικών Αρχών.
iii) εφοδιασμού των πλοίων και σκαφών με καύσιμα, νερό και τροφοεφόδια.
- iv) καταπόπλων σε/από ναυπηγεία προς επισκευή και εκτέλεση λοιπών συναφών εργασιών.
Μετά την περάτωση των ανωτέρω εργασιών, θα επιτρέπεται απόπλους για μεμονωμένο πλου κενό επιβατών, είτε στο λιμένα ελλιμενισμού του πλοίου, είτε σε έτερο λιμένα επιθυμίας του Πλοιάρχου αυτού.
Οδηγίες για την αναστολή συμβάσεων εργασίας και το επίδομα των 800 ευρώ
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με όλα τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνονται οι όροι και οι διαδικασίες για την αναστολή συμβάσεων εργασίας και τα βήματα που πρέπει να κάνουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, ώστε οι τελευταίοι να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την αναστολή εργασίας η ΠΝΠ προβλέπει χαρακτηριστικά τα εξής:
Α. α) Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται. Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας, με δυνατότητα παράτασης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.
β) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
γ) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης υποχρεούνται μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.
δ) Η διάταξη της περ. α) της υποπαρ. 2Α εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κ.Α.Δ κύριας δραστηριότητας, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19.
Β. α) Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου της περ. α) της υποπαρ. 2Α, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
β) Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είναι επίσης οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.
γ) Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
δ) Οι Α.Π.Δ. των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, υποβάλλονται από τον εργοδότη. Η δαπάνη της πλήρους ασφαλιστικής τους κάλυψης υπολογίζεται επί των ονομαστικών μισθών τους.
ε) Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γ. α) Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου της περ. α) της υποπαρ. 2Α.
β) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.
γ) Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση των προηγουμένων περιπτώσεων, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.
δ) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Δ. Μετά την ανωτέρω γνωστοποίηση οι δικαιούχοι – εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».