ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινίσεις για την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων από το υπουργείο Τουρισμού

Διευκρινίσεις για την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων από το υπουργείο Τουρισμού
ΙΝΤΙΜΕ

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κλείνουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που δεν έχουν πελάτες.

Αυτό αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ διευκρινίζουν πως όσα έχουν πελάτες παρατείνεται κατά μια εβδομάδα η αναστολή της λειτουργίας τους, ώστε οι πελάτες τους να μπορέσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Μάλιστα με υπουργική απόφαση θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία που εξαιρούνται της αναστολής λειτουργίας και πρόκειται για ξενοδοχεία που εξυπηρετούν στρατιωτικούς, δυνάμεις της Frontex, εργαζόμενους σε δημόσια έργα.

Στη συνέχεια με τη συνδρομή του ΞΕΕ θα καταρτιστεί λίστα με τα ξενοδοχεία ανά περιφερειακή ενότητα που θα μείνουν ανοιχτά, ώστε σε κάθε ενότητα να λειτουργούν τρία ξενοδοχεία.

Χάρης Θεοχάρης: Μέτρα για τον τουρισμό με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Ο ελληνικός τουρισμός για να μπορέσει να έχει «επόμενη ημέρα» θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότητα την απειλή του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρηςς, αναφερόμενος στην απόφαση να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το δώρο Πάσχα των εργαζομένων δεν θα χαθεί και όταν θα δοθεί το καλοκαίρι, μετά την κρίση θα είναι ένας μοχλός στήριξης της αγοράς με ρευστότητα.

Μιλώντας στο CNN Now και την Αμαλία Κάτζου, ο κ. Θεοχάρης περιέγραψε την εικόνα του ελληνικού τουρισμού όπως είναι σήμερα: «Ο ελληνικός τουρισμός για να μπορέσει να έχει επόμενη μέρα θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότητα την απειλή αυτή και γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε υγιείς υπαλλήλους εργαζόμενους στον τουρισμό και υγιείς επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν. Και θα σας πω λίγο τα μέτρα που παίρνουμε. Αλλά και γιατί δευτερευόντως αυτό θα είναι και το εργαλείο προσέλκυσης ανθρώπων, οι οποίοι θα δούνε ότι η χώρα μας έχει ένα σοβαρό σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστάσεις. Άρα, είναι κρίσιμο και για το σήμερα, αλλά και για την επόμενη μέρα, να είμαστε ενωμένοι μία γροθιά, η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει, αλλά και πολίτες με την συμμόρφωση στις εντολές των ειδικών, ώστε να βγούμε γρήγορα από αυτή τη διαδικασία τώρα, για να έχουμε προφανώς υγιείς επιχειρήσεις την επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με το υπουργό Τουρισμού, από τη στιγμή που Υγειονομική Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν είναι ασφαλές να έχουμε συγκεντρώσεις πάνω από 10 άτομα, «είναι προφανές ότι 10 άτομα σε πολλές περιπτώσεις είναι οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου, αρά έπρεπε να παρθεί απόφαση και για να κλείσουν και τα ξενοδοχεία για να μη δημιουργείται οικονομικός κίνδυνος».

Τα μέτρα στήριξης του τουρισμού

Όπως είπε, «η κυβέρνηση έκλεισε για υγειονομικούς λόγους τις επιχειρήσεις αυτές. Κλείνοντας φυσικά για να μειώσουν τα κόστη, αλλά να στηριχθούν οι εργαζόμενοι τους με τα έξτρα εποχιακά επιδόματα, δύο μήνες Απρίλιο και Μάιο και με τα 800 ευρώ, αλλά και με την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος για όλους αυτούς τους εργαζόμενους».

Συνεπώς, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στηρίζονται έμπρακτα με όλο αυτό το πακέτο των 10 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, «με όλο αυτό το ξαναγράψιμο του Προϋπολογισμού και μέσω αυτής της στήριξης ξέρουμε ότι η επόμενη μέρα θα μας βρει με δίκτυο επιχειρήσεων στον τουρισμό που μπορεί να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην οποία ζήτηση θα δημιουργηθεί, όταν γυρίσουμε στην κανονικότητα».

Αναφερόμενος στα μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, επισήμανε: «Τρεις είναι οι πυλώνες στήριξης που αξίζει τον κόπο ενδεχομένως να του ξαναπούμε: Το εποχικό προσωπικό αλλά και το προσωπικό των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, είτε παίρνει το επίδομα δύο μήνες ακόμα είτε παίρνει τα 800 ευρώ και τη στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι οι εργαζόμενοι είναι καλυμμένοι. Οι επιχειρήσεις, μέσω του κλεισίματος, καλώς ή κακώς ξαναλέω έγινε για οικονομικούς λόγους, αλλά οι επιχειρήσεις έκλεισαν απόφαση του Κράτους, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα καθημερινά και να κατεβάσουν το πρόβλημα στο ελάχιστο χωρίς να μετακυλούν το πρόβλημα του εργαζόμενου. Τρίτον, το πρόβλημα που μένει στις επιχειρήσεις είναι προφανές το πρόβλημα των δόσεων των δανείων τους και των επιταγών που είναι αυτή τη στιγμή στην αγορά. Εκεί τι κάνουμε; Ήδη ανακοινώθηκε από τις τράπεζες, με δική μας παρότρυνση, οι δυνατότητες που δίνουν για μη πληρωμή κάποιων δόσεων, για αναστολή των υποχρεώσεών τους και για διάφορες άλλες διευκολύνσεις και είμαστε καθημερινά σε επαφή. Εγώ χθες μίλησα και με τους τέσσερις μεγάλους τραπεζίτες και οι τέσσερις μου εξήγησαν το σχέδιο που έχουν για να στηρίξουν μία-μία τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες είχαν μία καλή κατάσταση, ήταν ενήμερες, ήταν συνεργάσιμες και σήμερα αναγκάστηκα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης».



Το δώρο του Πάσχα θα ενισχύσει στη ρευστότητα

Ερωτηθείς για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων, ο υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί και όταν θα δοθεί το καλοκαίρι, μετά την κρίση θα είναι ένας μοχλός στήριξης της αγοράς με ρευστότητα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Να μη σας πω ότι θα πρέπει, όταν τα χρήματα αυτά έρθουν και δοθούν στα νοικοκυριά, να είναι ένας μοχλός, μαζί με άλλα, της ρευστότητας που χρειάζεται η οικονομία για να πάρει μπρος και να ξεκινήσει και είναι προφανές ότι ακόμα και τώρα που έχουμε διάφορα προβλήματα αισχροκέρδειας, με τα λίγα υλικά τα οποία υπάρχουν, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε μία ρευστότητα που πέφτει στην αγορά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοια φαινόμενα αισχροκέρδειας.

»Άρα, από κάθε άποψη, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να είναι όλοι ήσυχοι ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, τα χρήματα αυτά υπάρχουν και προφανώς ότι δεν υπάρχει η ρευστότητα στις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή να πληρώνουν δώρο Πάσχα, τη στιγμή που έχουν μηδενίσει τα έσοδα τους με απόφαση του κράτους, για τον ύψιστο αυτό το λόγο».

«Δεν θα υπάρξει μεταβολή των συμβάσεων εργασίας»

Ερωτηθείς από την Αμαλία Κάτζου, εάν μετά την αναστολή της εργασίας, όταν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν, θα υπάρξει μεταβολή των συμβάσεων, ο κ. Θεοχάρης ήταν κατηγορηματικός: «Η αναστολή της εργασίας για τη διάρκεια αυτής της κρίσης δεν σημαίνει αναστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θα είναι μία δυνατότητα με την οποία μπαίνει στον «πάγο» η σύμβαση γιατί πραγματικά δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι με το μηδενισμό του τζίρου, αλλά συγχρόνως, την ίδια στιγμή που ο τζίρος θα επανέλθει και άρα θα επανέλθουν οι εργαζόμενοι, την ίδια στιγμή υπάρχουν και τα δικαιώματά τους και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από τον εργοδότη για λαθροχειρία».

Είμαστε σε πόλεμο

Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα, παραδέχτηκε ο υπουργός Τουρισμού: «Θα έχουμε πολλές δυσκολίες. Θα έχουμε χώρες που θα βρίσκονται σε άλλη κατάσταση, σε άλλη φάση του κύκλου. Άλλες θα έχουν αντιμετωπίσει τον ιό, άλλες δεν θα τον έχουν αντιμετωπίσει. Άλλες θα είναι στην αρχή, άλλες στη μέση και άλλες στο τέλος. Οι χώρες μπορεί να έχουν διαφορετικές προτεραιότητες»

«Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: Είμαστε σε πόλεμο. Έστω κι αν δεν βλέπουμε το μικροσκοπικό αυτό εχθρό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Φανταστείτε ότι είμαστε ένας αθλητής, φανταστείτε τι πρέπει να κάνετε αν δεν ξέρετε αν τρέχετε χίλια μέτρα ή μαραθώνιο. Είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος. Δεν ξέρουμε την ημερομηνία λήξης αυτής της προσπάθειας και συνεπώς πρέπει να είμαστε αποφασιστικού από τη μία μεριά, να έχουμε όμως και όπλα στο τραπέζι, ώστε αν αυτό κρατήσει περισσότερο από όσο το υπολογίζουμε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και τότε. Δεν πρέπει να μείνουμε από ανάσα».