Πλούσιο «βιογραφικό» είχε ο 65χρονος «μετρ της απάτης»
Μια υπόθεση κλοπής 99 ομολόγων από την Εθνική Τράπεζα αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ), η οποία αποκαλύφθηκε στις 13 Μαΐου του 1994, ύστερα από έλεγχο που έγινε στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας, ήταν η πρώτη μεγάλη απάτη του 65χρονου «μέτρ» του είδους που συνελήφθη από τις Αρχές.
Τα ομόλογα που είχαν κλαπεί αποτελούσαν μέρος μιας παρτίδας 250 δισ. δρχ. (περίπου 750 εκατ.ευρώ) που είχε παραλάβει η Εθνική Τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, διοργανωτής της κλοπής των ομολόγων ήταν ο 65χρονος σήμερα απατεώνας, ο οποίος είχε εμφανιστεί με το ψευδώνυμο «Ευστράτιος Ρίζος» και δήλωνε... κτηματομεσίτης.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας δικηγόρου και μιας οικονομολόγου προχώρησαν σε διάφορες τράπεζες στην προεξόφληση των ομολόγων. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ένας 62χρονος, πρώην ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, ο οποίος φέρεται να παρέλαβε ένα μεγάλος μέρος των χρημάτων που προέρχονταν από την εξόφληση των ομολόγων.
Ο 65χρονος συνελήφθη για την υπόθεση της κλοπής των ομολόγων στις 8 Ιουνίου του 1995. Στις 4 Ιουλίου του 1995 απέδρασε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ενώ οδηγείτο στον ανακριτή στα κτίρια της Σχολής Ευελπίδων...
Τότε, στο Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφαλείας Αττικής, συστάθηκε μια ολιγομελής ομάδα αναζήτησής του, στην οποία υπεύθυνος ήταν ο χαμηλόβαθμος τότε αξιωματικός, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, νυν προϊστάμενος της διωξης ηλεκτρονικου εγκληματος.
Η έρευνα για τη σύλληψή του ειχε φτασει μεχρι τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας όπου διέμενε κατα καιρους. Τελικά συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου του 1996 κοντά στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βούλα, όταν ο κ. Σφακιανάκης είχε κρυφτεί με προτεταμένο το όπλο του κάτω από το αυτοκίνητο του καταζητουμένου. Ο 64χρονος αποφυλακίστηκε το 2006, αφού εξέτισε ένα μέρος της ποινής του. Ωστόσο, στις 25 Μαΐου του 2007, λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή του, ενεπλάκη πάλι σε απάτη.
Διαβάστε επίσης: