ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο: «Μάχη» των ΜΑΤ με άτομα που επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο

Φωτογραφία Αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

«Μάχη» των ΜΑΤ με αλλοδαπούς που επιχείρησαν να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο και να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους απωθήσουν, ωστόσο, δέχθηκαν σφοδρή επίθεση με καπνογόνα και μολότοφ.

Ο «Αίας» της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε σε συνεχείς ρίψεις νερού για να μπορέσει να απωθήσει όσους επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Αυτή την ώρα η εικόνα είναι λίγο καλύτερη, όμως, οι διμοιρίες των ΜΑΤ παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή σε περίπτωση που υπάρξει νέα προσπάθεια εισόδου στη χώρα ή νέα επίθεση εναντίον τους.

Την ίδια στιγμή, όπως γίνεται γνωστό, μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο υπήρξε αποτροπή εισόδου στην Ελλάδα σε 741 περιπτώσεις.

Το 24ωρο μεταξύ 06.00 το πρωί της Τετάρτης και 06.00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου έγιναν 3 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι, 2 προερχόμενοι από το Τονγκο και ένας από το Πακιστάν.

Ενώ η παράνομη είσοδος στη χώρα αποτράπηκε σε 741 περιπτώσεις.

Για την περίοδο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 06.00 της Πέμπτης 12 Μαρτίου ο απολογισμός είναι ο ακόλουθος:

  • Έχουν συλληφθεί 351 άτομα
  • Εμποδίστηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 45.094 περιπτώσεις

2.000 ευρώ σε κάθε μετανάστη από τα νησιά που θα επαναπατριστεί

Σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει το ποσό των 2.000 ευρώ σε κάθε μετανάστη που επιθυμεί να επιστρέψει οικειοθελώς στην πατρίδα του. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντησή του με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, στην Αθήνα.

Το ποσό είναι πενταπλάσιο από τα όσα χορηγεί η ΕΕ στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού και επανένταξης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που λειτουργούν στο πλαίσιο του του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου.

Το εν λόγω πρόγραμμα θα διαρκέσει ένα μήνα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται ότι ένα «ανοιχτό» πρόγραμμα επαναπατρισμού ενδεχομένως να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές με προορισμό την Ευρώπη.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, δήλωσε πως το πρόγραμμα αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας για στοχευμένη ομάδα μεταναστών», προσθέτοντας ότι θα υλοποιηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης σε συνεργασία με την Frontex.

«Οι πρόσφυγες φυσικά και δεν θα επιστρέψουν, δεν μπορούν να επιστρέψουν, αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που πιθανώς ξέρουν ότι η αίτηση ασύλου τους απορριφθεί, ενδεχομένως να ενδιαφερθούν» φέρεται να δήλωσε η Γιόχανσον, σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

Το πρόγραμμα, όπως είπε, ίσως μπορέσει να μειώσει άμεσα την πίεση που δέχονται τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι «παντελώς απαράδεκτες».

Η Ευρωπαία Επίτροπος ελπίζει ότι περίπου 5.000 άνθρωποι θα ενταχθούν άμεσα στο εθελοντικό πρόγραμμα επαναπατρισμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει «κενό» ως προς τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με την αναλογία οικονομικών μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Από το 2016, συνολικά 18.151 άτομα που είχαν καταφθάσει στην Ελλάδα επέλεξαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους στο πλαίσιο του εν λόγω εθελοντικού προγράμματος -που χρηματοδοτεί η ΕΕ, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ)- εκ των οποίων μόλις το ένα τρίτο, δηλαδή 3.927, διέμενε στα ελληνικά νησιά.

Τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν από την έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ της Κομισιόν προς την Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων με την Ευρώπη για τους μετανάστες.

Πριν την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο διεμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης πέντε ελληνικών νησιών, συνολικής χωρητικότητας 5.400 ατόμων.

Περισσότεροι από 20.000 βρίσκονται στον καυταυλισμό της Μόριας, σε σχέση με τους 5.000 του προηγούμενου Ιουλίου. Περίπου το 85% των αφίξεων της προηγούμενης χρονιάς ήταν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, όπως επίσης και από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και αλλού.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, εθελοντές γιατροί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόρια, μετά την επίθεση που δέχτηκαν από αγνώστους οπλισμένους με ξύλινες τάβλες με καρφιά. Μια σειρά από επιθέσεις σε εργαζομένους σε ΜΚΟ οδήγησαν αρκετούς στην απόφαση να αποχωρήσουν από τη Μυτιλήνη, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχίες αναφορικά με την πίεση στα νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης