ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Γιαμαρέλλου: «34 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 133 σύνολο»

ΙΝΤΙΜΕ

Στην αποκάλυψη ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 99 σε 133 την Πέμπτη προχώρησε η λοιμωξιολόγος και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο MEGA κ. Γιαμαρέλλου, τα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή τα κρούσματα για τα οποία δεν υπάρχει ιστορικό έκθεσης έχουν φτάσει τα 10.

Αναμένεται η ενημέρωση από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, σε σχέση με τα κρούσματα.

Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τη θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και μέχρι τις 10 Απριλίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς.

Το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 των αποδοχών κατά τη διάρκεια της άδειας. Στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η δυνατότητα για ευέλικτη εργασία.

Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύσει:

  • Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ειδικού σκοπού και μόνο μια θα λογίζεται ως κανονική άδεια.
  • Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού τότε ο άλλος δεν θα τη δικαιούται.
  • Εάν ο ένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, με την εξαίρεση ασθενών από κορωνοϊό ή άτομα με αναπηρία.
  • Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενο του δημοσίου τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
  • Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προυπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του αλλά αυτό είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει.
  • Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται η δυνατότητα με ευέλικτο ωράριο εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα δύναται η επιχείρηση να προσφέρει ευέλικτο ωράριο απασχόλησης ή εργασία εξ αποστάσεως.

«Αναλαμβάνουμε διαρκώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως βασικό μέλημα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επίσης, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το 2020 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρόνια για την ελληνική οικονομία,καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού, τόνισε δε πως απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκή επίπεδο.

Ενίσχυση της ρευστότητας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Τόνισε ότι χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται και ζήτησε επίσης την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού (π.χ. μάσκες και αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά, την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις έχει ήδη εξαγγελθεί:

  • Η αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.
  • Η αναστολή, επίσης για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου,
  • Η αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου.

Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.

Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.

Χρήσιμες οδηγίες από τους επιστήμονες

Η ταχέως εξελισσόμενη επιδημία λοιμώξεων COVID-19, επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής. Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι, τονίζουν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα.

Προσοχή συνιστούν οι επιστήμονες και δίνουν οδηγίες για απομόνωση ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας). Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα και είχε ή ενδέχεται να είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα λοίμωξης COVID-19.

Παρακολουθούν την υγεία τους, θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης